WijnSpijs Wandelen in Maastricht: lekker en gezond
Aan het einde van de rit – er zijn sinds ons eerste slokje ruim vijf uur verstreken – staat de stappenteller op 11.599. Omgerekend 9,3 kilometer, ofwel 682 kilocalorieën. Trekken we daar de ongeveer twee kilometer ‘woon-werkverkeer’ vanaf, dan weegt het aantal verbruikte calorieën nog altijd ruimschoots op tegen de zeven glazen wijn die we gaandeweg de wandeling hebben mogen genieten. Gesteld bovendien dat we na al het culinaire geweld van deze aangename middag vanavond niet of nauwelijks meer hoeven te eten, zou je kunnen zeggen dat we – al genietende – onze BMI een groot plezier hebben gedaan.
De WijnSpijs Wandeling, een onderhoudende en culinair verantwoorde tocht die grotendeels de binnenstad omvat, begint in de gastronomische hoofdstad van Nederland zo langzamerhand een heuse traditie te worden. Het is een evenement waar veel Maastrichtenaren – en trouwens ook niet-Maastrichtenaren – weken, zo niet maanden van tevoren naar uitkijken:. De deelnemers aan de gastronomische tocht leggen een wisselende route af, zodat er in de deelnemende zaken alle ruimte is en niemand het op een drafje hoeft te zetten voor een plekje.
1. RESTAURANT ROZEMARIJN De startblokken van wat je met een beetje goede wil zou kunnen omschrijven als een sportieve gastronomische marathon – of toch op zijn minst een halve – staan in ons geval opgesteld in het pittoreske Stokstraatkwartier, op een steenworp afstand van enkele van de meeste exclusieve kledingzaken die Nederland rijk is. Klokslag twaalf uur worden we verwacht in Restaurant Rozemarijn, een culinair adresje dat bij Maastrichtenaren al sinds jaar en dag hoge ogen gooit. Terwijl we genieten van het fraaie uitzicht op een grotendeels verborgen binnenpleintje – een van de pareltjes in historisch Maastricht – schenkt de gastvrouw ons een rosé in. Deze past niet alleen goed bij de Indian Summer die we vanmiddag met volle teugen tot ons nemen, maar ook bij de verfijnde – ietwat zomerse – bereiding van makreel, miso, wasabi en radijs. De dashi waarmee het gerechtje wordt overgoten, zorgt voor een heel aardige match met de rosé. Dat belooft wat: nog zes glazen met bijpassende gerechtjes te gaan. Het leven is zo slecht nog niet.
2. RESTAURANT DANYEL Etappe twee is van een wat langere omvang dan de gemiddelde afstand tussen de andere deelnemende restaurants. Ze voert richting de buitenwijk Sint-Pieter. Restaurant Danyel, een kleine zaak op een steenworp afstand van de Sint Pietersberg, kreeg vorig jaar een Bib Gourmand. Het gerechtje dat we vandaag geserveerd krijgen lijkt zo te zijn weggewandeld uit de Elzas: buikspek van het Duroc varken, dat drie dagen lang heeft opgestaan. Daarbij komt een malse zuurkool met een beetje ganzenvet, een chip van uitgebakken pancetta met ganzenlever en een stukje foie gras. De Gewürztraminer die we erbij ingeschonken krijgen komt uit het diepe Franse zuiden. Le Secret du Sud, lezen we op het etiket. Opnieuw een mooie combinatie die ons bij het terugwandelen richting de binnenstad een zacht duwtje in de rug geeft.
3. MEESTERS IN WIJN Meesters in Wijn is de naam van een populaire wijnbar in het Jekerkwartier, een oude monumentale wijk, waar je met name ’s zomers een Zuid-Franse vakantiesfeer kunt aantreffen. Dat geldt voor Meesters in Wijn niet minder: de sfeervolle zaak werd in 2018 uitgeroepen tot Beste Wijnbar van Nederland. Zo’n zaak kan het uiteraard niet maken om een middelmatige wijn te schenken, en dat gebeurt tijdens deze WijnSpijs Wandeling ook niet. De pinot blanc uit de Moezel betovert bij de eerste slok. De Duitse wijn heeft flink wat meer body dan de meeste soortgenoten uit de Elzas. Hij beroert de neus op een manier die je eerder zou associëren met een mooie wijn uit de Loire-streek. De Meesters in Wijn hebben deze pinot blanc vakkundig gecombineerd met een lauwwarm geitenkaasje op een salade van Belugalinzen en venkel. Dat we allebei – op zijn zachtst gezegd – geen liefhebber zijn van de uitgesproken smaak van geitenkaas, doet daar niet aan af. Een alternatief is snel gevonden in een stukje brie.
4. LE BON VIVANT We wijnwandelen verder naar Le Bon Vivant, een pareltje van een restaurant, op nog geen boogscheut afstand van zowel Het Vrijthof als de Markt. Chef Björn Dijkstra blijkt ook tijdens deze WijnSpijs Wandeling weer alles goed op orde te hebben: we zitten nog niet aan tafel in de gezellige ondergrondse ruimte of er wordt een schitterend glas pinot noir ingeschonken. Zou je hem blind proeven, dan is er een dikke kans dat je hem zou positioneren tussen de grote jongens uit de Côte de Beaune. Niets is minder waar. De wijn – die al vanaf slok één doet hunkeren naar een tweede glas, is afkomstig uit de Languedoc. De gekonfijte wang van wildzwijn met gesmoorde spitskool met nootmuskaat, gerookte beurre blanc en lavasolie past er wonderwel bij.
5. OAK 34 De afstand tussen Le Bon Vivant en ons volgende adresje bedraagt slechts enkele honderden meters. Oak34 aan de Markt (huisnummer 34) is een vrij nieuwe zaak, die binnen korte tijd enorm populair geworden is. Hoe dat komt begrijpen we onmiddellijk na binnenkomst. We worden hartelijk ontvangen met de vraag of we een Zuid-Afrikaanse cabernet sauvignon bij onze ‘Pulled Hert’ believen, of een ‘heerlijk herfstig bokbiertje’? Als we blijk geven van enige aarzeling, hakt de gastheer de knoop voor ons door: hij zet een schuimend glaasje bokbier én een glas wijn voor ons op tafel. Ook in deze nieuwe ster aan het Maastrichtse culinaire firmament blijkt goed te zijn nagedacht over de vraag hoe je een onvergetelijke eerste indruk maakt op mensen die niet langer dan een halfuurtje in je modern ingerichte zaak vertoeven: zowel de wijn als het bier matcht fantastisch met de rokerige tonen in het langzaam gegaarde vlees, dat een onmiskenbare wildsmaak heeft. Het balletje van hete bliksem en de bitterbal gevuld met rode kool alleen al zorgen voor voldoende conversatiestof aan tafel.
6. BRASSERIE FLO Voor onze voorlaatste ‘pitstop’ moeten we opnieuw een stevig stukje wandelen: de Maas over, richting het Centraal Station. Brasserie FLO, gemodelleerd naar enkele beroemde bistro’s in Parijs, is een oudgediende als het gaat om WijnSpijs Wandelingen. Alsof we nog niet genoeg gegeten hebben, genieten we er een stukje koolvis met crumble van paprika. Aan gezonde ‘groentjes’ is ruimschoots gedacht. Het visje wordt omgeven door een ruime hoeveelheid haricots verts, cherrytomaatjes en olijven en gaat vergezeld van een schuimige saus van gerookte knoflook. We drinken er een tout court merlot bij, die na al die mooie glazen van vanmiddag niet echt meer verrast, maar de gastvrijheid die ons zoals gebruikelijk bij FLO ten deel valt, maakt dit laatste ruimschoots goed.
7. BOUCHON D’EN FACE Het is kwart over vier als we opstaan voor het laatste deel van onze culinaire wandeltocht: Bij Le Bouchon d’en Face, een uiterst knusse zaak die een paar honderd meter verderop ligt – technisch gezien in dezelfde straat – worden we onthaald met een vissoep met daarin een kreeftenpootje dat al van zijn pantser is ontdaan. De sympathieke nieuwe sommelier Piet Joosten schenkt er een Zuid-Franse chardonnay (IGP Côtes de Thau) bij. De boterige wijn heeft een ietwat zilte smaak, wat hem tot een ideale huwelijkspartner voor de ‘bouillabaisse’ maakt.
Zo! Onze WijnSpijs Wandeling zit er – strikt genomen – op. Een niet ongezonde manier om je lichaam op een beetje bourgondische wijze aan het werk te zetten. 17.05 uur, zien we, als we een blik op ons mobieltje werpen. ‘De 5 zit in de klok’, zouden we vroeger scherpzinnig hebben vastgesteld. Hoogste tijd dus… voor een glaasje wijn! Of sluiten we deze WijnSpijs Wandeling – supplementair – af met een cognacje? Het kost nauwelijks moeite onszelf ervan te overtuigen dat dat laatste wel een erg goed idee is. Het heet hier immers niet voor niets Maastricht!
Kijk voor alle praktische informatie over de WijnSpijswandeling en sfeerverslagen van deelnemers op https://www.wijnspijs.nl/culinaire-wandeling/maastricht/
Fotografie: Demy Janssen
__________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <