Home > Culinair > Wijnrestaurant op het Land in het najaar terug op nieuwe locatie

Wijnrestaurant op het Land in het najaar terug op nieuwe locatie

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar in Maastricht leek het er lange tijd op dat het spraakmakende evenement Wijnrestaurant op het Land dit jaar niet kon doorgaan. Achtereenvolgens de stikstofdiscussie en de coronacrisis gooiden roet in het eten. Maar de initiatiefnemers van het pop-up restaurant lieten zich niet zomaar uit het veld slaan. Op 12 september openen ze alsnog. Dit keer op een prachtige plek, tussen de wijnranken, in Voerendaal.

Wijnrestaurant op het Land werd in 2019 voor de eerste keer georganiseerd naar het concept van het Restaurant op het Land in Brabant: een restaurant midden in de natuur, waar het allemaal om asperges draait. Het werd in het najaar van 2018 bij toeval ontdekt door Roy Packbier van de The PEPr Company. De van origine sport-event-organisator (onder meer bekend van de Amstel Gold Race) werd enthousiast en vond dat dit concept naar Limburg moest komen.

Een partner die culinaire invulling kon geven aan het initiatief vond hij in Annaline en Patriek Doelen van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht. Zij werden graag partner, op de uitdrukkelijke voorwaarde dat niet asperges, maar lokale wijnen en andere streekproducten de hoofdrol zouden spelen. Beiden vonden het gepast dat voor de Limburgse versie van het evenement de aspergevelden plaatsmaakten voor wijngaarden. De meest geschikte plek om het evenement in Maastricht uit te rollen, vonden ze in het Jekerdal, bij Hoeve Nekum.

Al direct na de editie van 2019 werd duidelijk dat er wat haken en ogen zaten aan de vergunning op deze locatie. ,,Toch hadden we goede hoop dat ze in het Jekerdal nog een tweede editie mochten organiseren”, vertelt Annaline Doelen. Hoewel het de coronacrisis was die definitief roet in het eten gooide, werd ook de vergunning voor de locatie uiteindelijk niet verleend. Dit in verband met het nationale stikstofprobleem. ,,We moesten dus op zoek naar een nieuwe locatie, maar die konden we in de gemeente Maastricht niet vinden, in elk geval niet tussen de wijngaarden.’’

En dus wendde Annaline zich tot haar goede vriend en jarenlange zakenpartner Stan Beurskens van Wijngoed Sint Martinus in de hoop dat Wijnrestaurant op het Land in Vijlen kon worden gerealiseerd.

Beurskens had er aanvankelijk wel oren naar. ,,Ik vond het wel een leuk idee”, vertelt Beurskens. ,,Maar toch dacht ik: ‘misschien moeten we eens iets anders doen.’’’ De druiven van Sint Martinus staan op diverse wijngaarden in Limburg, sinds 2019 ook bovenop de Langeberg in Voerendaal, volgens de oenoloog een perfecte locatie voor het pop-up restaurant: centraal gelegen tussen Sittard, Parkstad en Maastricht, en met een prachtig uitzicht op de Limburgse heuvels en natuurlijk op de druivenstokken.

,,Deze plek is nog mooier dan die van vorig jaar”, vertelt Roy Packbier enthousiast. Hij en Annaline waren direct verkocht toen Stan hen hier voor de eerste keer rondleidde. En in tegenstelling tot vorig jaar, staat Wijnrestaurant op het Land dit jaar écht middenin de wijngaard. ,,Je kunt de wijnranken bij wijze van spreken aanraken”, aldus Packbier.

Wijnrestaurant op het Land vindt dit jaar plaats van 12 september tot 4 oktober. Gedurende deze periode kun je tussen de wijngaarden in Voerendaal niet alleen genieten van de smaak van de regio – in gerechten, wijn en de combinatie van de twee – maar je ook verder onderdompelen in de wondere wereld van de wijnbouw. Limburgse wijnenspecialist Maurice Warnier zal met zijn bedrijf Vinteur vanuit wijngaard Langeberg rondleidingen organiseren langs de vier wijndomeinen op de hellingen van de Fromberg.

Afwaartweg 1, Voerendaal (NL) – wijnrestaurantophetland.nl

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.