Home > Culinair > Wijnrestaurant op het Land beleeft zonnige start in Voerendaal

Wijnrestaurant op het Land beleeft zonnige start in Voerendaal

Burgemeester Wil Houben van Voerendaal had de vraag de afgelopen dagen al vaker gekregen: kan dat fantastische paviljoen te midden van de zonovergoten wijnranken in de gemeente Voerendaal, met spectaculaire vergezichten richting België en Duitsland, niet voor altijd blijven staan? Diplomatiek als hij altijd is, beantwoordde de burgemeester de vraag niet met ‘ja’ of ‘nee’, maar met de bestuurlijk verstandige opmerking dat een gastronomisch pareltje op een van de mooiste plekken van Nederland, nota bene in zijn eigen gemeente Voerendaal, ongetwijfeld op net zoveel voorstanders als tegenstanders zou kunnen rekenen.

Het deed allemaal niets af aan het duidelijke plezier dat de honderden genodigden die vandaag aanwezig waren bij de officiële aftrap van Wijnrestaurant op het Land, de tijdelijke restaurantformule die morgen voor het publiek opengaat op een van de percelen van Wijngaard St. Martinus in Voerendaal, met elkaar beleefden. Ze genoten met volle teugen van het driegangenmenu dat op tafel werd gezet door de witte brigade, die werd aangevoerd door patron-cuisinier Patriek Doelen van Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht, een van de partners in het project: ambachtelijke aardappelsalade met Limburgse gerookte forel, gegrilde Little Gem en rode biet; Flat iron steak met structuren van bospeen, courgette en bearnaisesaus en als afsluiter een op een bijzondere manier vormgegeven Dame Blanche. Het driegangenmenu werd vergezeld van drie maal twee verschillende wijnen van St. Martinus.

De tweede editie van de pop-up restaurantformule, die vorig jaar veel landelijke aandacht in de pers kreeg, mag ook dit keer al op voorhand een succes worden genoemd. Een dag voor de officiële publieksopening zijn al  5100 couverts verkocht, zo bleek tijdens de feestelijke lunch, waarvoor tientallen bekenden uit de Nederlandse wijnwereld waren uitgenodigd , onder wie sommeliers en gastheren, maar ook journalisten en influcencers en natuurlijk wijnboeren. Als Wijnrestaurant op het Land op 4 oktober zijn voorlopig einde nadert, zal het aantal verkochte couverts naar verwachting flink zijn opgelopen. Niet zo gek, want wie Wijnrestaurant op het Land 2020 eenmaal heeft bezocht, kan zijn enthousiasme moeilijk onder stoelen of banken steken.

Enthousiast was in elk geval ook Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg (de voormalige VVV Zuid-Limburg). Zij maakt alweer sinds enkele jaren landelijk furore als succesvol schrijfster van thrillers die zich gedeeltelijk afspelen in Zuid-Frankrijk. Niewierra heeft nog niet zo lang geleden haar derde boek (Het Bloemenmeisje) gepubliceerd en werkt op dit moment aan de afronding van haar vierde werk. Boek nummer vijf, zo onthulde ze, zal zich afspelen tegen de achtergrond van een wijnchâteau. De structuur van het verhaal is op dit moment al volop in ontwikkeling, maar, zo vertelde Niewierra, het staat het nog niet vast of de plek waar het zich allemaal afspeelt in de Bourgogne of in Zuid-Limburg ligt.

Ook vandaag klonk weer voortdurend de overtuiging dat de wijnbouw in Limburg hard op weg is zich te ontwikkelen tot een economische factor van belang. Volgens Jules Odekerken, de drijvende kracht achter de Limburgse Wijnweek die volgende week van start gaat, is het nu zaak dat ook de Belgisch Limburgse wijnboeren bij het initiatief betrokken worden, zodat twee provincies kunnen profiteren van de economische en toeristische impulsen die met het fenomeen wijn gepaard gaan. Wie iets mee wil krijgen mee van hoe het er in de praktijk aan toegaat, kan deze dagen wel eens geluk hebben: wijnboer en gastheer Stan Beurskens is inmiddels begonnen met het oogsten van de eerste, vroeg rijpende druivenrassen.

Wijnrestaurant op het Land werkt de komende drie maandagen overigens samen drie bekende gast-koks: Hans Kinkartz (Restaurant Atelier), Ralph Hermans (Restaurant Rantree*) en Robin van de Bunt (Restaurant De Leuf*). Samen met chef-kok Patriek Doelen verzorgen ze op respectievelijk 14, 21 en 28 september een zogeheten Four-Hands Chef’s Dinner.

Heugdenweg, Voerendaal – wijnrestaurantophetland.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.