Home > Culinair > Wijnrestaurant Mes Amis komt vanaf nu in heel Nederland aan huis

Wijnrestaurant Mes Amis komt vanaf nu in heel Nederland aan huis

Soms weet je als ondernemer even niet waar je het zoeken moet. Maar er zijn ook momenten dat je versteld staat van je eigen kunnen. ,,Tijden waarin het ene na het andere idee opborrelt”, zegt Annaline Doelen. De eigenaresse van Wijnrestaurant Mes Amis in de Tongersestraat in Maastricht kan erover meepraten, want dat het allemaal erg spannend is, staat buiten kijf.  ,,We hadden aan het begin van het voorjaar – na een ingrijpende verbouwing – alles klaarstaan om een vliegende start te kunnen maken. Plotseling gebeurt er dan iets waarmee niemand ooit rekening had kunnen gehouden.”

Dat ‘iets’ is uiteraard de zich snel uitdijende corona-uitbraak die op 15 maart – van het ene op het andere moment – leidde tot de complete sluiting van de Nederlandse horeca. ,,Wat al helemaal niemand had verwacht is dat dat uiteindelijk niet slechts een paar weken, maar zo’n tweeënhalve maand zou gaan duren”, vertelt Annaline.

Nooit zo hard gewerkt

Samen met haar zoon Patriek, mede-eigenaar en tevens patron-cuisinier bij Mes Amis, realiseerde ze zich al snel dat ‘paniekvoetbal’ spelen wel zo’n beetje het allerslechtste is wat je op zo’n moment kunt doen. ,,Het eerste wat in je opkomt is de gedachte: ‘dit gaat mij toch niet overkomen? Maar tegelijkertijd moet je verder en dat hebben we met al onze energie gedaan. Ik durf rustig te zeggen dat we nog nooit zo hard gewerkt hebben.”

Toen ze, iets meer dan een week na het begin van de coronacrisis, schoorvoetend besloten om te gaan thuisbezorgen – om gasten zo de kans te geven Mes Amis Thuis te ervaren – en ze dat via de social media ook bekendmaakten, bleek al gauw hoe enthousiast de mensen waren. ,,Al snel kregen we de vraag of we ook in Amsterdam konden bezorgen. In eerste instantie lach je erom, maar als je er wat langer bij stilstaat denk je: ‘waarom eigenlijk niet?’ Zo ontstond onze nieuwe partner: Moment. Wat ons betreft een goed voorbeeld van inventief gastronomisch ondernemen: gelegenheidsmomenten verpakt in een box. In zo’n doos, die wij presenteren onder het motto ‘jij bepaalt de gelegenheid, wij maken jou moment’, zitten producten van een groot aantal leveranciers met wie Mes Amis samenwerkt werkt, soms al vele jaren. Er is veel belangstelling voor: zo heeft een ondernemer met werknemers door heel Nederland voor al zijn mensen een borrelbox bij ons besteld, die ze kunnen openen voorafgaand aan een pubkwis-op-afstand die hij organiseert.”

De boxen, die ‘een mooie of bijzondere gelegenheid nog specialer kunnen maken’, zijn er in verschillende prijsklassen. ,,Een belangrijk stuk toegevoegde waarde zit ‘m in het bijgevoegde tijdschrift. Daarin staan persoonlijke portretten van de verschillende producenten. Het tijdschrift bevat ook vouchers, waarmee ‘onze gasten op afstand’ in een later stadium korting kunnen krijgen bij onze leveranciers, met wie ze dan tevens persoonlijk kennis kunnen maken, net als met hun bedrijven. Want vergis je niet: iedereen heeft het wel over de horeca, maar ook de kleine boeren, bakkers, slagers en vishandelaren maken moeilijke tijden door.”

Ook bezorging in België

Inmiddels is besloten dat de formule ‘Dek thuis je eigen tafeltje zoals bij Mes Amis’ voorlopig onderdeel blijft van de bedrijfsformule. Behalve in Nederland wordt inmiddels ook in België bezorgd, dat wil zeggen: tot 15 kilometer vanaf Maastricht. ,,Daarentegen hebben we de lunch afgeschaft. Die liep toch al niet geweldig. Het voordeel is dat er nu capaciteit vrijkomt in de keuken die we heel goed kunnen gebruiken voor het verder uitrollen van de formule die inmiddels heel succesvol is gebleken.”

Limburgse wijn thuis

Het aan huis bezorgen van complete Mes Amis-menu’s – onder meer een ideale optie voor mensen met kleine kinderen die iets te vieren hebben, maar geen oppas kunnen krijgen – is een nieuwe loot aan de bedrijfsformule, net als de webshop www.limburgsewijnthuis.com, die mensen – ondanks alle beperkingen – in staat stelt om thuis van Limburgse wijn te genieten. ,,De pakketten kunnen op alle dagen behalve zondag door heel Nederland worden geleverd”, zodat mensen toch nog een beetje het idee kunnen krijgen dat ze op vakantie zijn.”

Mobiele wijnarrangementen

Een van de leuke aspecten van de nieuwe bedrijfsopzet is verder dat wie een Mes Amis Thuis-menu laat bezorgen en tevens wil genieten van een bijpassende lokale wijn, niet per se gehouden is om hele flessen wijn te laten komen, legt Annaline uit. ,,Ik heb in Duitsland speciale kleine flesjes laten afvullen, met een hoeveelheid die gelijkstaat aan twee glazen, zodat we behalve gerechten ook bijpassende wijnarrangementen op maat kunnen leveren. In de verpakking zitten instructies, die via een QR-code leiden naar een filmpje waarin Pieter, mijn sommelier, elke wijn van een uitgebreid en deskundig commentaar voorziet, zoals we dat bij Mes Amis ook zouden doen. Je krijgt dus in feite niet alleen een kok, maar ook een sommelier aan huis.”

Restaurant coronaproof

Met alle vrijgekomen energie en creativiteit – die als het goed is Mes Amis een flink stuk toekomstbestendiger heeft gemaakt – zou je nog bijna vergeten dat ook het restaurant gewoon moet blijven doordraaien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft Mes Amis alle ruimte om gasten te ontvangen en hen op veilige afstand van elkaar te laten plaatsnemen. ,,Het feit dat we vorig jaar hebben verbouwd is wat dat betreft echt een geluk bij een ongeluk, want anders was het inderdaad allemaal wat lastig geweest.

Nu hebben we drie verschillende restaurantetages onder één dak. We hebben de afgelopen tweeënhalve maand een heleboel dingen voor elkaar gekregen, waar we anders misschien nog heel lang over hadden gedaan. Dus als je me de vraag stelt hoe ik naar de toekomst kijk, antwoord ik: ‘positief!’ Bij Mes Amis is dat trouwens altijd zo geweest.”

Tongersestraat 5, Maastricht (NL) – mesamis.nl
kiesmoment.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu