Home > Culinair > Wijnkurken drukken prijs van ticket Winefair

Wijnkurken drukken prijs van ticket Winefair

Auteur: Maarten van Laarhoven

Winefair, het succesvolle wijnevenement dat van 28 tot en met 30 oktober wordt gehouden in het Cultureel Centrum Lanaken, heeft een bijzondere actie bedacht. Wie zijn overtollige kurken meebrengt naar de fair, krijgt 50 procent korting op de entreeprijs.

De kurken die op deze manier worden ingezameld gaan naar een speciaal project, Co-Cork genaamd, waar de kurken stoppen voor honderd procent worden gerecycleerd. ,,In tegenstelling tot sommige andere recycleerbare materialen verliest kurk niets van zijn kwaliteiten bij het herwerken. Door kurk te (her)gebruiken houden we unieke ecosystemen in stand zoals bijvoorbeeld de kurkeikbossen in Portugal. Met de inzameling en verwerking van kurk, alsook de creatie van nieuwe producten, creëert Co-Cork dan weer werkgelegenheid in de sociale economie”, aldus de initiatiefnemers Veerle De Wael en Inneke Vos. Zij zetten het project twee jaar geleden in gang met het inzamelen van kurken bij familie en vrienden. ,,We wilden graag een schoen ontwerpen met een kurken zool en kwamen op het idee om dit te doen met gerecycleerde kurken stoppen afkomstig van de wijn waar we zelf van mochten genieten. Daarvoor kenden we de kwaliteiten van kurk nauwelijks en wisten we niet dat dit kurk zo’n waardevolle grondstof is om te recycleren”, zo zet De Wael uiteen op winefair.be

Alleen al in de Vlaamse stad Mechelen en directe omgeving zijn meer dan 100 restaurants die aan de actie meedoen, aldus de initiatiefneemster. Het leverde tot nu al toe meer dan 3000 kilo aan kurken op. ,,We hebben een onderzoeksproject afgerond waarin we op zoek zijn gegaan naar een biologisch hars dat we kunnen mengen met de kurkkorrels om er nieuwe mooie producten mee te maken die na gebruik opnieuw kunnen worden gerecycleerd. Dat vonden we belangrijk”, aldus Ineke Vos. ,,De volgende stap is nu al onze ideeën en ontwerpen in productie te brengen. Hiervoor kiezen we heel bewust om mensen met een verdere afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Zo hebben we zelf enkele arbeiders in dienst en werken we steevast samen met partners uit de sociale economie.”

Stefan Frissen, organisator van Winefair, is erg te spreken over het initiatief. Het enthousiasme van de dames werkt aanstekelijk”, zegt hij op Winefair.be ,,Ik gooi geen enkele kurk meer weg! Ik hoef je niet uit te leggen dat er op Winefair vele flessen worden gekraakt en daarom vragen we alle standhouders hun kurken stoppen bij te houden voor Co-Cork. En ook de bezoekers willen we sensibiliseren om hun kurken stoppen een tweede leven te geven. Wie zijn kurken stoppen meebrengt naar één van onze Winefairs, wordt hiervoor beloond en betaalt slechts 50 procent voor zijn ticket! Wie reeds online een ticket kocht, kan een extra persoon gratis meebrengen.”

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu