Home > Culinair > Wijnen > Zelfs verwende Fransen nippen weer voorzichtig aan de ‘Beaujo Nouveau’

Zelfs verwende Fransen nippen weer voorzichtig aan de ‘Beaujo Nouveau’

Het zal nog wel even duren voordat heel Parijs weer in de ban is van de Beaujolais Nouveau, maar het eerste voorzichtige beginnetje op weg naar een volledig eerherstel voor de beroemde primeurwijn is gemaakt. Zelfs in de betere Franse kringen begint het besef door te dringen dat de ‘Beaujo Nouveau’ – mits gemaakt door een goede producent – een bijzondere wijn is die uitnodigt om af en toe eens lekker door te drinken. Niet moeilijk doen, gewoon genieten!

Zelfs de chique Franse krant Le Figaro toonde zich een paar weken geleden opgetogen over de eerste Franse wijn van 2021. ‘De Beaujo Noveau is niet meer wat hij is geweest’, noteerde de culinaire redactie in positieve zin, ‘en dat is maar beter ook’. De allerbeste primeurwijnen 2021 afkomstig uit de streek net boven Lyon (de consumentenprijzen schommelen doorgaans tussen de tien en twaalf euro) zijn fris en zorgen voor een lichte sprankeling in de mond. Ze vormen een ideale match met vettige gerechten, waar ze in het betreffende gebied geen gebrek aan hebben. Fazant met zuurkool en uitgebakken spekjes, begeleid door een mooi glas (of twee) Beaujolais Nouveau is een klassieker.

Op het eerste gezicht is het misschien wat vreemd om het begin december over de Beaujolais Nouveau (in ‘andere tijden’ Beaujolais Primeur genoemd) te hebben. De van de gamay-druif gemaakte wijn wordt immers traditioneel vrijgegeven op de derde donderdag van november (die viel dit jaar op de 18de) en daarna hoor je er normaal gesproken weinig tot niets meer van. De laatste tijd al helemaal niet. Waar de wijnhandel als geheel zich zo’n 25 jaar geleden nog schrap moest zetten om te kunnen voldoen aan de grote vraag, blijft het tegenwoordig muisstil. Wie goed zoekt, vindt heus nog wel ergens een verdwaalde reclame-uiting op de social media maar daarmee heb je het ver gehad.

In kringen van zelfbenoemde wijnkenners hebben ze er een handje van om zich geringschattend uit te laten over de Beaujolais van de nieuwe oogst, zelfs al hebben ze de wijnen jaren niet geproefd. Desondanks verkondigen ze stellig dat de wijnen naar banaan smaken en dat ze (een ander vermoeiend cliché) in het niet vallen bij de wijnen uit de Bordeaux en de Bourgogne, wat in veel gevallen inderdaad zo is, al is het natuurlijk appels met peren vergelijken. Als je ze al ergens mee zou moeten vergelijken dan is het met de grote wijnen uit de streek zelf, de tien cru’s. Die kunnen vele jaren rijpen en van lieverlee – soms na zelfs tientallen jaren – een smaakpatroon ontwikkelen dat ronduit indrukwekkend is. Maar ja, ook de prijzen van de cru’s zijn de afgelopen jaren flink omhoog gegaan.

Terug naar de eerste wijnen van dit jaar. Dat wil zeggen de eerste Franse. Bij een gerenommeerde wijnhandel in Maastricht keken ze naar mijn beleving wat verstoord op toen ik de dag na de officiële lancering voorzichtig kwam informeren of ze dit jaar misschien een paar doosjes Beaujolais Nouveau hadden laten meekomen met de reguliere bestellingen. De vriendelijke verkoper – een expert op zijn terrein – legde me uit dat dat niet het geval was. Vorig jaar hadden ze bijna de hele (bescheiden) voorraad die ze in huis hadden gehaald gratis moeten weggeven, omdat niemand de wijnen wilde hebben.

Gelukkig zijn er ook genoeg liefhebbers die – net als ik – van mening zijn dat de Beaujolais Nouveau als jaarlijks terugkerend fenomeen een nieuwe kans verdient. Niet alleen omdat de kwaliteit ontegenzeggelijk beter is dan in het verleden, maar ook omdat er maar weinig wijnen zijn die beter passen bij de herfst dan de wijnen uit de Beaujolais. De tijd van de rosé op een gezellig terras ligt dan alweer een maandje of wat achter ons, terwijl de zwaardere wijnen rustig nog een paar weken in de kelder kunnen blijven liggen. Bij wijnhandel Thiessen in Maastricht doen ze eveneens hun best om de traditie rond de Beaujolais Nouveau nieuw leven in te blazen. De Beaujolais Nouveau Villages 2021 van Maison Jambon (€ 11,95) die ze dit jaar hebben ingekocht, had al snel zijn weg gevonden naar diverse hoog aangeschreven restaurants in Zuid-Limburg.

De Beaujolais Nouveau Villages 2021 van Maison Jambon (de term ‘villages’ duidt overigens doorgaans op een wat hogere kwaliteit) is nog de hele maand verkrijgbaar. Dat wil zeggen: zolang de voorraad strekt. Terugkoelen naar zo’n 14 graden en genieten maar!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu