Wijngoed de Apostelhoeve binnen halve eeuw naar mondiaal niveau
Paul Pontallier, de te vroeg overleden directeur van Chateau Margaux vertelde me eens: „We hebben nog maar een beperkte ervaring, slechts vierhonderd (!) oogstjaren.” Met andere woorden, vooral de ervaring leert ons hoe de allerbeste resultaten te behalen, nu en voor de toekomst.
De familie Hulst, inmiddels drie generaties in de wijnbouw, is aardig op weg met dit jubileum van vijftig jaar. Wie had kunnen denken dat de schuchtere, eerste pogingen in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw tot dit indrukwekkende succes zouden gaan leiden. Hoe komt een solide fruitteler, wiens familie al generaties lang boert, ertoe om wijnstokken aan te planten? In een tijd dat het bereiken van de noodzakelijke rijpheid door de meesten als utopisch werd beschouwd. Met grote economische risico’s. Risico’s waar de meeste agrariërs zo’n hekel aan hebben.
Het begin
Daar is een vonk voor nodig. Die vonk werk overgebracht door de Amsterdammer Frits Bosch. Die stapte begin jaren zestig over van de firma Bols naar de Maastrichtse Wijnhandel Polis en Ryckelen (ooit Sauter & Polis). Toen Frits Bosch per toeval enkele wijnstokken in Borgloon zag staan, aarzelde hij geen moment en belde aan bij Jean Bellefroid, makelaar in verzekeringen en fervent amateur wijnbouwer, die in 1964 de eerste wijnstokken in zijn tuin aanplantte. Hij hielp Frits Bosch bij het opstarten van zijn mini-wijngaard (1967) Slavante en die twee kregen Hugo Hulst zo ver om ook iets in die richting te ondernemen. In 1970 werden de eerste stokken op de hellingen van de Apostelhoeve aangeplant. Het is intussen historie, een uiterst boeiende historie met inmiddels een nieuwe, derde generatie mee aan het roer.
De sprong is enorm. Lange tijd, ook toen er al sprake was van duidelijke verbetering, was er weinig begrip en waardering. Te lang bestempelde zogenaamde kenners en een opkomende generatie niet door kennis gehinderde wijnschrijvers de wijnen als verregaand inferieur. We proeven anno 2020 ter plekke het gehele gamma wijnen. Ze tonen stuk voor stuk een indrukwekkende nauwkeurigheid (zuiverheid), een verkwikkende, natuurlijke frisheid, een uitstekend verteerbare smaakrijkdom en een lengte op hoog niveau.
Talloze malen onderscheiden
Na enkele decennia van vele, voornamelijk buitenlandse onderscheidingen komt de ultieme bevestiging van de juistheid van de beslissing van Hugo Hulst (83 en nog regelmatig te vinden op het bedrijf ). Hier mag overigens de stimulerende rol van zijn echtgenote niet onvermeld blijven. Vrouwen blijven meestal discreet op de achter- grond, maar vervullen heel vaak een sleutelrol op succesvolle wijngoederen. Precies bij het vijftig- jarig jubileum vallen er drie gouden medailles op het Concours des Vins Blancs Strassbourg: Cuvée XII 2019, Pinot Gris 2019 en Riesling 2019. Gou- den medailles worden op concoursen doorgaans in royale mate uitgedeeld. Maar het goud van de basiswijnen van de Apostelhoeve krijgt extra glans als we kijken naar de met zilver en brons onderscheiden, andere, goede witte wijnen met een grote reputatie. Waaronder talrijke Grands Crus uit de Elzas zoals Heiligenstein, Sporen, Kaeferkopf en vele meer.
Jaarproductie vroegtijdig uitverkocht
Grondlegger van het wijnavontuur is Hugo, op briljante wijze opgevolgd door zoon Mathieu en echtgenote Julka. Hun twee zonen Robin en Gilbert worden op zeer degelijke wijze klaargestoomd voor de toekomst. En wat voor toekomst. De ontwikkeling van het klimaat is voor de noordelijk- ste wijnbouwgebieden gedroomd gunstig. Op dit moment produceren elf hectare jaarlijks ongeveer 100.000 flessen wijn, die elk jaar vroegtijdig zijn uitverkocht. Dit jaar is er besloten om te stoppen met fruit en exclusief wijnbouw te doen. Voorlopig zijn er in totaal dertien hectare beschikbaar maar er zijn nog uitbreidingsmogelijkheden.
Uitgelicht
Riesling Apostelhoeve 2019 Proefnotitie: kenmerkend stralend witgoud met bleek- groene glans. Rijke, ongemeen pure riesling-expressie: floraal, subtiele groente/bladtonen, een weelde aan kruisbessen en geraspte schil van citrusvruchten (limoen) en kruidige mineraliteit (vuursteen). In de mond stimuleert de zeer fijne kool- zuurpresentie het effect van de verkwikking en het verrukkelijk dorstlessende. De wijn vertoont een geweldige dynamiek in de smaakrijkdom. De materie is mondvullend, verfijnd en contrastrijk, genereus en lenig. Een droombalans en een prachtige lengte. Conclusie: riesling wordt gerekend tot de allergrootste druivenrassen en deze wijn illustreert dit op briljante wijze.
Susserweg 201, Maastricht (NL) – apostelhoeve.nl
