Home > Culinair > Wijnen > Pop-up Wijnrestaurant op het Land doet er een schepje bovenop

Pop-up Wijnrestaurant op het Land doet er een schepje bovenop

Pop-up formule Wijnrestaurant op het Land, een initiatief van het Maastrichtse Wijnrestaurant Mes Amis, viert dit jaar zijn eerste lustrum. Voor deze bijzondere editie trekt de organisatie alles uit de kast om de gasten een intieme en complete beleving te geven. En daar lijken ze dit jaar absoluut in geslaagd.

Na de eerste editie in Maastricht en drie opeenvolgende edities in Voerendaal, vond de organisatie van Wijnrestaurant op het Land het dit jaar tijd voor een nieuwe locatie. Het pop-up restaurant dat jaarlijks zijn tenten opslaat in de zomer, is dit jaar verhuisd naar het gehuchtje Raar, waar op het landgoed van Raar St. Remi een imposant tijdelijk restaurant is opgetuigd.

Het is de bedoeling dat het aperitief zoveel mogelijk tussen de wijnranken wordt geserveerd. Helaas zijn de weergoden ons vandaag – conform de rest van het voorjaar van 2024 – niet goedgezind en mogen we direct plaatsnemen in het wijnrestaurant. Ook geen straf, want de organisatie heeft klaarblijkelijk uitgepakt: als je niet beter zou weten zou je bijna niet geloven dat dit een tijdelijke opstelling is. Het pop-up restaurant is ruim opgezet, luxe aangekleed en tot in de puntjes verzorgd.

Vanaf ons plekje aan het raam genieten we van uitzicht op de wijngaard, terwijl een drieluik aan amuses op tafel verschijnt: een krokante profiteroles van pittige kaas met mousse van parmezaan, bereidingen van doperwt met mascarpone en een macaron van zongedroogde tomaat met basilicum, om je vingers bij af te likken. Daarbij voor de gelegenheid een oestertje, en uiteraard een glas bubbels. In dit geval kiezen wij zonder twijfel voor de Sacremant, van pinot noir en pinot blanc druiven en met een zoetje in de afdronk, van gastheer Raar St. Remi.

Voor deze lustrumeditie van Wijnrestaurant op het Land heeft de organisatie het aantal couverts flink verlaagd – konden er de vorige edities nog 400 gasten per keer aan tafel tussen de wijnranken, zijn er dat dit jaar slechts 100. „Op die manier willen we de beleving intiemer en exclusiever maken, en eten serveren op een niveau dat de gasten ook bij Mes Amis van ons gewend zijn’’, licht medeorganisator en chef de cuisine Patriek Doelen toe.

Die verandering werpt klaarblijkelijk haar vruchten af, zo concluderen we na het proeven van het gerecht met een tartaar én krokant van langoustine, chantanay wortel, bisque en kaffir. Een mooi samenspel van frisse en krachtige smaken, dat als één geheel samensmelt met de wat zoetere chardonnay van Raar St. Remi in het glas.

Het tweede tussengerecht brengt boerse smaken op een uitzonderlijk smaakvolle wijze: lamsrugfilet met krokante polenta, een gelei van honingtomaat, artisjok, krachtige Reypenaer, zoete, lauwwarme Tomberries en een vinaigrette van kropsla en munt die het geheel mooi samenbrengt.

Waar de lokale ingrediënten in andere gerechten subtiel verpakt zijn, wordt in het hoofdgerecht gekozen voor een prominente rol voor lokaal Blanc Bleu Belge Kalfshaas in een krachtige jus van zwammetjes, duxelles, groene asperges, cantharellen en doperwten. Geserveerd onder het genot van een glaasje Cuvée Patriek, die St. Martinus, gastheer van de tweede editie van Wijnrestaurant op het Land, speciaal voor Wijnrestaurant Mes Amis maakte.

We sluiten af met één zoet dessert en één kaasplankje. Het zoete dessert – een amandelkoekje met witte chocolademousse met yuzu en passievrucht – is fris maar machtig, en simpelweg verrukkelijk. De tafelgenoot, een fervent kaasliefhebber, valt vijf kazen opeenvolgend van de ene in de andere verbazing.

De organisatie heeft duidelijk alles gegeven om van deze eerste lustrumeditie van Wijnrestaurant op het Land één groot succes te maken en zet daarmee de toon voor de edities die hopelijk nog gaan komen.

Wijnrestaurant op het Land 2024 is nog te bezoeken tot en met 28 juli, een tafeltje reserveer je via wijnrestaurantophetland.nl.

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.