Home > Culinair > Wijnen > Limburgs prestigewijngoed

Limburgs prestigewijngoed

Pommard heeft z’n Château de Pommard. Meursault z’n Château de Meursault en Puligny Montrachet z’n Château de Puligny Montrachet.

De Bourgogne combineert van oudsher relatief bescheiden wijndomeinen met hoge prijzen. De schaarse, fraaie kastelen vallen in deze prachtige wijnstreek wel op. Ze zijn op discrete wijze beeldbepalend, dragen bij aan de wereldreputatie, verschaffen prestige en zijn de stille getuigen van een boeiende historie. De beide Limburgse wijngebieden hebben Wijnkasteel Genoels-Elderen. Een prestigieus en trots bezit dat de verbluffend goede Limburgse wijnen een referentie verschaft waar niemand meer omheen kan.

De Bourgogne druivenrassen die, met dank aan de unieke bodemsamenstelling en het lokale klimaat, gezorgd hebben voor de hoogste wijnprijzen ter wereld zijn chardonnay en pinot noir. Het grootste kwaliteitswijngoed van de beide Limburgen heeft z’n focus vanaf dag één gezet op deze rassen. Dag één is de dag dat Jaap van Rennes zijn oog liet vallen op het onder de rook van Tongeren gelegen kasteel Genoels-Elderen. Deze ondernemer en visionair, die succes had met een eigen horecagroothandel, zag meteen het potentieel van het geheel. Niet alleen als invulling van een droom en een indrukwekkende illustratie van zijn ondernemerssucces. Wellicht zag hij ook meteen dat een dergelijk onderhoudsintensief, monumentaal bezit als privéwoning beter te behappen zou zijn als dit gecombineerd zou worden met bedrijfsmatige activiteiten.

Kasteel Genoels-Elderen kende al een rijke historie toen het door de familie Van Rennes in 1990 verworven werd. Vanaf het moment dat de nieuwe eigenaars besloten er een wijnkasteel van te maken, betekende dit de start van een nieuwe geschiedenis, een rijke en belangrijke wijngeschiedenis. Hier is de grond niet alleen bijzonder vruchtbaar voor hoogwaardige wijnstokken, maar ook voor de vestiging van een ware wijndynastie. Stefan en Joyce Kékkö-Van Rennes, de huidige eigenaars, koesteren op voorbeeldige en deskundige wijze de droom van pionier Jaap van Rennes. Hij overleed vorig jaar op 84-jarige leeftijd maar leeft voort in de wijngaarden, de gebouwen, de parktuinen, de wijnen en de weelde aan herinneringen en anekdotes. Dit wijngoed moet en kan gelukkig bezocht worden. Het trekt nu al talloze wijnliefhebbers uit de hele wereld en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. De collectie van internationale onderscheidingen zal op basis van het nu al bereikte kwaliteitsniveau blijven groeien. Chapeau kreeg zes wijnen ter beoordeling. Optimaal verzorgd en gebotteld in uniek vormgegeven, eigen kasteelflessen voor de stille wijnen en uiteraard zware Champagneflessen voor de mousserende wijnen. Die vormen een hoofdstuk apart, bereiken een zeer hoge kwaliteit met de Zilveren Parel Brut als onmiskenbare topwijn. Alle wijnen zijn voorzien van discrete etiketten met opvallend klare namen als wit, blauw, goud (chardonnay) en rood (pinot noir) ter onderscheiding. Aangevuld met de naam van het perceel dat de druiven levert. Zonder afleidende folklore, gespeend van valse romantiek. De inhoud heeft hier voorrang en de kwaliteit ervan overtuigt op indrukwekkende wijze.

De mare dat de beste Limburgse wijnen (te) kostbaar zouden zijn wordt meteen onderuit gehaald door de Wijnkasteel Genoels-Elderen Chardonnay WIT 2018 Hommelberg. De prijs voor deze pure, smaakrijke verkwikking is verbluffend laag (€ 11,80). Het is dan ook deze wijn die we graag in de vorm van een uitgebreide proefnotitie eruit lichten. Geen gemakkelijke keuze want alle wijnen vragen en verdienen aandacht. De contrastrijke, echt bodemgestuurde karakterwijn Chardonnay Blauw 2018 bijvoorbeeld. Verkrijgbaar voor een ware vriendenprijs van € 14,40. De Chardonnay Wijngaardveld 2016 (€ 27,80) met de combinatie van fraai goud in de kleur en gedoseerd, hoogwaardig eikenhout als omlijsting van de raseigen chardonnay aroma’s. Structuur en de fenomenale lengte bevinden zich comfortabel op het niveau van een Meursault les Perrieres (€ 50 tot € 100 per fles). Ook de Pinot Noir Blauw 2016 Vogelsanck (€ 30,80) mag niet onvermeld blijven. De unieke elegantie in de toch degelijk gestructureerde smaakweelde van de pinot noir en de verbluffende rijpe, rode vruchtenintensiteit in het boeket illustreren exact de eigenschappen die verklaren waarom de fijnste Bourgognes zo kostbaar (geworden) zijn. Alle wijnen bieden een bewaarpotentieel dat ver uitstijgt boven gemiddeld en boven de voorzichtige indicaties van de wijnmakers zelf.

Kasteelstraat 9, Riemst (BE) – wijnkasteel.com

Wijnkasteel Genoels-Elderen Chardonnay WIT 2018 Hommelberg

Strak en bleek strogeel met een lichtgroene zweem en die zien we toch zo graag. 100 % nauwkeurige chardonnay expressie met een goed waarneembare bodeminvloed. Expres-sief met het nootachtige van pitvruchten, rijpe peer en nuances van fijne groenten (asperges, wortel) – de truffel is niet ver! Eenmaal beland in de mond ontdekken we een smaak- en contrastrijke materie met een positief lokaal accent en eigenheid. Verkwikkende frisheid die geen rem zet op de zich spontaan uit-rollende smaakrijkdom. Meer dan voortreffelijke prijs-kwaliteit-karakter-verhouding. wijnkasteel.com

Meer over Limburgse wijn

Word lid van Chapeau’s Limburgse wijnclub SANTE en geniet het hele jaar door van meer Limburgse wijn.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu