Liefde voor natuurwijn bij Des Yeux Orange
Een pop-up winkel met alleen maar natuurwijnen. In een stad als Amsterdam zou je er absoluut niet van staan te kijken, maar voor Maastrichtse begrippen gaat het om een nieuw concept. In de Sint Pieterstraat, pal naast Café Sjiek, vind je sinds kort Des Yeux Orange, een kleine zaak van waaruit de kennis over natuurwijn met passie wordt verspreid door Giulia Dejong, Job Dejong en Boyd Willard, drie jonge mensen met een missie.

Het is een populair begrip onder hippe wijnliefhebbers met een iets bewustere levensstijl: natuurwijnen. Het gaat – althans in grote lijnen – om wijnen die zijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Gedurende het groeiproces in de wijngaard zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en tijdens de bereiding in de kelder is er zo goed als niets aan toegevoegd, al helemaal geen suikers, zuren of tannine. De fermentatie (het proces waarbij de suikers uit het verkregen druivensap worden omgezet in alcohol) vindt uitsluitend plaats op basis van wilde gisten, dat wil zeggen gisten die van nature op de druif voorkomen. Bovendien worden ze – anders dan de meeste ‘klassieke wijnen’ niet gefilterd, zodat het eindproduct uiteindelijk zo ‘puur’ als maar mogelijk in je glas belandt.
Des Yeux Orange heeft een breed assortiment aan wijnen, afkomstig uit diverse landen. Ook grote wijnen uit klassieke wijngebieden als de Bourgogne en de Loire zijn ruim vertegenwoordigd. ,,Elke wijn die we in huis hebben is uniek en een bijzondere ervaring om te drinken, zegt Job Dejong (21). Net als zijn negen jaar oudere zus Giulia werd hij als kind al door het wijnvirus gegrepen. Hun vakanties brachten ze steevast door in Frankrijk, waar ze er door hun ouders van doordrongen werden dat wijn niet zomaar een drank was, maar een bijzonder product dat alle aandacht en respect verdient. Daarnaast bestierde hun vader een eigen wijngaard in de Maastrichtse wijk Sint-Pieter. Een kleine weliswaar, maar toch.

Vaak hoor je dat natuurwijnen anders smaken dan de doorsnee wijnen die je in de winkel koopt. Volgens Job heeft die bijzondere smaakexpressie voor een belangrijk deel te maken met de keuze van de wijnboer om geen gekweekte gisten toe te voegen. ,,Vaak zijn die zo samengesteld dat ze automatisch een bepaalde smaak tot uiting brengen.”
Producenten van natuurwijnen zijn vaak eigenzinnige boeren die heel graag buiten de lijntjes kleuren, vult Giulia aan. ,,Ze streven naar finesse en perfectie, maar doen het met wat de natuur hun geeft. Ze zoeken bewust de randjes op en maken wijnen die zij zelf willen maken, ook al is dat soms in strijd met de strenge regelgeving in hun gebied. Dat brengt ze nog al eens in conflict met de autoriteiten, maar ze blijven achter hun product staan en dat is natuurlijk prachtig.”
De eigenzinnigheid van de doorgaans kleine boeren die Des Yeux Orange in het assortiment heeft, komt ook tot uitdrukking in de etiketten. Die omvatten vaak moderne kunstwerken of cartoons, waaruit ook de liefde voor de natuur en de omgeving naar voren komt. ,,Ze willen ermee laten zien dat ze erover hebben nagedacht”, zegt Giulia, die jarenlang werkzaam was bij Choux, een populair en hoog aangeschreven restaurant aan De Ruyterkade aan het IJ in Amsterdam, dat onder meer bekendstaat om zijn uitstekende vegetarische gerechten. Er zit een groot bewustzijn achter en dat vinden ze bij Des Yeux Orange erg belangrijk.


De passie van de drie oprichters van Des Yeux Orange moge duidelijk zijn. Giulia en Job zijn opgegroeid met en wijn en Boyd is hiermee in aanraking gekomen door Guilia, zijn vriendin. Gezien hun ervaring in de horeca en de evenementenbranche hebben de drie een duidelijk beeld van wat ze willen verkopen: kwalitatief goede wijnen verkopen waaraan in alle opzichten extra aandacht is besteed. Het begin is gemaakt, want over interesse van het publiek hebben ze allerminst te klagen, benadrukken ze. ,,In het begin was het spannend, want ook voor ons was het een verrassing: hoe gaan mensen hiermee om? De eerste dagen werd al duidelijk dat vooral veel jonge mensen hier op af komen. Zij vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken.”
Samenwerking met Maastrichtse horecabedrijven is nog niet echt van de grond gekomen, maar ook wat dat betreft hebben ze goede hoop, zeker als je kijkt naar de grote belangstelling die er in Amsterdam en veel andere belangrijke steden op de wereld voor natuurwijnen bestaat.

De prijs van een fles natuurwijn ligt op het eerste gezicht iets hoger dan van de meeste flessen die je in supermarkt koopt, maar ook hier bedriegt de schijn. ,,Kijk je naar de gemiddelde prijzen van de wat betere wijnen, dan zijn de prijzen van natuurwijnen relatief bescheiden.”
Sint Pieterstraat 17, Maastricht (NL) – instagram.com/desyeuxorange