Culinair|Wijnen

Frisse pinot grigio en houtgelagerde chardonnay van de Rasberg

tekst Maarten van Laarhoven

Gasten van het Maastrichtse restaurant Vino&Friends kunnen over enkele jaren genieten van een frisse pinot grigio-huiswijn van Limburgse bodem, die bovendien gemaakt is door de proprietario del ristorante zelf. Wie nog een jaartje extra geduld heeft, kan ook kiezen voor een vette, houtgelagerde Limburgse chardonnay, die in alle opzichten associaties oproept met een grote bourgogne. ,,Op die manier halen we én een stukje Italië en een prachtig stukje Frankrijk naar onze eigen Limburg”, aldus gastheer/eigenaar Bas Lenoire.

Afgelopen weekend plantte hij maar liefst 4000 stokken op de Rasberg, een zuidwestelijk georiënteerde helling met 2,5 hectare mergelrijke grond tussen Maastricht en de gemeente Valkenburg. ,,1750 stokken pinot grigio en 2250 stokken chardonnay. Van die laatste gaan we een geweldige cru maken. Behalve op de wijnen uit Noord-Italië ben ik gek op witte bourgognes. Sommige Limburgse wijnboeren hebben inmiddels bewezen dat ze dicht in de buurt komen van het betere spul uit die mooie wijnstreek.”

Bij Vino&Friends draait alles om de Italiaanse keuken en de bijbehorende beleving van gastvrijheid. Waar mogelijk wordt gewerkt met producten uit de eigen omgeving. Op Wijngoed Lenoire is bovendien een kleine duizend vierkante meter ingericht als biologische moestuin, waardoor Vino&Friends grotendeels zelfvoorzienend is.

Zelf zijn eigen (duurzame) wijn produceren, is altijd Lenoires grote droom geweest. De gastronoom raakte voorgoed met het wijnvirus besmet in de Noord-Italiaanse regio Alto Adige (Zuid-Tirol), waar hij jarenlang als kok in diverse hotels werkte en waar hij ook zijn vouw Janka leerde kennen. Ook hun twee zonen zijn in Zuid-Tirol geboren.

In de loop der tijd maakte Bas Lenoire kennis met meer dan 350 Italiaanse wijnhuizen. Kennis die voor een belangrijk deel is verzameld in de ronduit schitterende wijnkelder onder het restaurant in de Plankstraat, waar honderden aristocratische wijnen uit met name het noorden en het midden van Italië in alle rust liggen te wachten op het ideale moment om te worden gedronken.

Natuurlijk, hij had ook in Italië kunnen blijven om zijn toekomstdroom te verwezenlijken. Maar los gezien van het feit dat in dat land goede wijnbouwgrond bijkans onbetaalbaar is, val je er als wijnboer nauwelijks op, aldus Lenoire. ,,In Italië wordt zoveel wijn gemaakt dat je wel van heel goede huize moet komen om daar nog iets te maken wat je onderscheidt van anderen. Ik geloof er sterk in dat we hier in Limburg met de klimaatontwikkeling de wind in de rug hebben en dat wijnbouw hier een mooie toekomst heeft. Als familie Lenoire vinden we het geweldig om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Bij het verwerven van het juiste stuk grond is hij niet over één nacht ijs gegaan. ,,Het heeft me enkele jaren gekost om de juiste plek te vinden. Wat je nodig hebt is een perfecte ligging ten opzichte van de zon, een zuidwestelijke helling dus en de ideale bodemsamenstelling (kalkgrond) met de juiste zuurgraad. Wijngoed Lenoire heeft het allemaal, met als bonus een adembenemend uitzicht over de Maasvallei, inclusief Maastricht. We moeten nog even wachten op de wijnen, maar ook die worden geweldig, dat weet ik nu al zeker.”

Meer over Limburgse wijn

Word lid van Chapeau’s Limburgse wijnclub SANTE en geniet het hele jaar door van meer Limburgse wijn.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair, Wijnen

,

Vino&Friends

Gerelateerd nieuws