Home > Culinair > Wijnen > Deze apps helpen je wijnkennis een stapje in de goede richting

Deze apps helpen je wijnkennis een stapje in de goede richting

Niet iedereen die van wijn houdt, weet ook echt heel veel over wijn. Dat is niet erg, en zeker ook niet gek; het land der wijn is oneindig en zelfs de meest ervaren sommelier weet niet alles. Laat staan dat je als fervent wijndrinker genoeg over het prachtproduct weet om bij het steeds grote wordende aanbod aan wijnen de juiste keuze te maken. 

Natuurlijk: de informatie op het etiket (oogstjaar, het gebruikte druivenras, het land van herkomst en eventueel een Appellation d’Origine Protégée) kunnen je al een stukje op weg helpen, maar zeggen op zichzelf ook niet heel veel over de kwaliteit van het eindproduct. De combinatie van al die informatie wel, maar om daar een conclusie uit te kunnen trekken moet je dus al iets meer weten over de wijnen. 

Afijn, de beste tip die wij je kunnen geven om in de toekomst beter te slagen bij het uitzoeken van een mooie wijn, is meer lezen over wijn. Idealiter onder het genot van een even mooi glas. Niet alleen omdat dat het lees- en/of leerproces leuker maakt, ook omdat je op die manier heel makkelijk theorie in de praktijk toepast. 

Ook altijd leerzaam is een bezoekje (inclusief rondleiding uiteraard) bij een (lokale) wijnmaker, je vindt er in Limburg voldoende! Een andere manier om te leren over wijnen is een all-in lunch (of als het weer mag, diner) bij een fine dining restaurant in de buurt. Bevlogen sommeliers en maîtres kunnen je vaak alles vertellen over de wijnen die zij schenken. 

Heb je op kortere termijn hulp nodig bij het vinden van een fijne wijn, dan heb je eigenlijk niet meer nodig dan een van de volgende apps en wifi of data van je mobiele abonnement. 

Vivino

In deze Nederlandse app kun je eenvoudig een gratis en vrijblijvend profiel aanmaken. Proef je een wijn die je lekker vindt, dan kun je deze scannen, beoordelen, opslaan en zelfs direct aanschaffen. Naar mate je meer wijnen scant (en beoordeelt naar aanleiding van je eigen beleving) kun je met de zoekfunctie van de app makkelijk wijnen vinden die bij jou smaak aansluiten. 

Dorst – Thirst

Een hippe app met een hip design. Als je dorst hebt kies je voor wijn, bier of sterke drank. Deze app is eigenlijk een database met collecties en beoordelingen. Staat je favoriete wijn er niet tussen? Dan kun je hem zelf toevoegen.

Wine-searcher

In deze app kun je de naam van de wijn van je keuze intypen en zien waar de wijn vandaan komt en extra informatie en reviews lezen. Vervolgens krijg je de dichtstbijzijnde shops te zien die wijn verkopen. Ook voor deze heb je data nodig uit je mobiele of sim only abonnement (wat is sim only nu eigenlijk?)

Nederlanders en wijn

Oké, eerlijk is eerlijk, deze app gaat je niet à la minute helpen bij het uitzoeken van een fijne wijn. Wat ‘ie wel doet is je in 15 rijk geïllustreerde verhalen meer vertellen over de geschiedenis van de Nederlandse wijnbouw en dat gaat je bij toekomstige wijnkeuzes natuurlijk alleen maar helpen!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu