Adriaan Visser: ‘Oogst 2023 hoopvol voor Bourgogne en Duitsland’
Midden in de druivenoogst van 2023 belde Jo Cortenraedt mij of ik de wijnblog van Chapeau wilde gaan schrijven. Moest er even een nachtje over slapen, maar het is een uitdaging die ik graag aanga. Mijn passie, hobby en werk komen bij elkaar in het vak van sommelier. Een breed begrip waarbij het vooral over wijn gaat.
Voor mij is het sommelierschap een stuk breder. In een restaurant moeten we gasten verblijden met goede service, wijn en allerlei andere dranken in combinatie met eten. Buiten de restauranturen studeren, zoeken naar nieuwe wijnen en producenten. Het mooiste is natuurlijk, wanneer het kan, om te reizen naar een gebied om de trends te ontdekken. Een studie waarbij je nooit uitgeleerd bent; elk jaar komen er nieuwe wijnen op de markt en elk ‘wijnjaar’ is weer anders. 2023 geeft bijvoorbeeld hoop voor wat meer volume uit de Bourgogne, waarbij Italië en Spanje het lastig hebben door de extreme weersomstandigheden. Daarnaast moeten de Duitse wijngebieden goede kwaliteit én volume gaan bieden. Ik kan niet wachten om alles van deze jaargang te gaan proeven, al heb ik veel van jaargang 2022 nog niet eens geproefd. Veel wijnmakers hebben de wijn nog op het vat liggen.
Ontdekking: een sappige en fruitige rosé met een lichte bubbel uit de Jura
Het studeren over wijn heb ik niet licht opgevat. In 2015 begonnen met de WSET 2 en WSET 3 opleidingen, daarna mijn ASI Sommelier diploma gehaald en nu ga ik volgend jaar (weer…) op voor mijn Master Sommelier diploma. Afgelopen twee jaar heb ik Nederland mogen vertegenwoordigen op de prestigieuze wedstrijden ‘Best Sommelier of Europe & Africa’ (#14/33) en ‘Best Sommelier of the World’ (#36/72). Mijn ervaringen, ontmoetingen, ontdekkingen en kennismakingen met de mooiste wijnen, wijnmakers, restaurateurs en sommeliers leiden constant tot een grotere honger (of dorst…).
Terug naar het begin, de uitdaging om deze blog te gaan schrijven. Een sommelier is bovenal een verhalenverteller, een brug tussen de producent en de consument, waarbij we de consument enthousiasmeren door ons verhaal. Nu ga ik elke maand één van deze verhalen opschrijven om met jullie te delen.

Zo ontdekte ik deze maand een nieuwe wijn van Yves Duport. Een wijnmaker in Bugey, net ten westen van de Savoie in het zuiden van de Jura in het oosten van Frankrijk. Zijn Roussette en Mondeuse, daar werk ik al graag mee, maar importeur Peter Hekers van Pierre Ache Wijnen kwam langs met een nieuwe wijn. Een pét-nat, of pétillant naturel voluit geschreven, waarbij in wijntermen de méthode ancestral wordt toegepast om een mousserende wijn te maken. Het druivensap wordt nog met restsuiker en werkende gisten in een fles gestopt en met kroonkurk afgesloten. Het resultaat in dit geval een sappige en fruitige rosé met een lichte bubbel waarbij de verse frambozen en aardbeien uit het glas knallen. De pinot noir en gamay geven veel fruit met een mooie, maar stevige, zuurgraad die als aperitief heerlijk is, maar kracht genoeg heeft om met een grote diversiteit aan groente en vis op het bord te matchen.
Dat zijn leuke ontdekkingen en maken mijn vak boeiend.