Culinair|Wijnen

Wijndorp Wahlwiller kijkt vol spanning uit naar 21ste wijnkoningin

tekst Maarten van Laarhoven

In het heuvellanddorpje Wahlwiller – officieel een wijndorp – wordt zondag voor de 21ste keer het jaarlijkse wijnfeest gehouden. Wat in 1999 begon als een grapje tijdens een gezellige wijnproeverij tussen de wijnranken, is uitgegroeid tot een evenement waar ook veel liefhebbers van buiten het dorp naar uitkijken. De belangstelling is zo groot dat bezoekers wordt aangeraden zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen.

Een leuk verzetje kan ook een praktisch doel dienen. Daarvan hoef je de leden van het dameskoor van Wahlwiller in 1999 niet te overtuigen. Als ze op een mooie dag op excursie gaan bij een van de wijngaardeniers in het dorp, zit de sfeer er vanaf het eerste ogenblik goed in. Na een korte rondleiding door de wijngaard wordt het eerste glas geheven. Dan gebeurt er iets opmerkelijks: een van de koordames, Yvon Franssen, wordt spontaan – en tot haar eigen verbazing – door de anderen uitgeroepen tot wijnkoningin. Erwin Lennarts, inwoner van Wahlwiller (gemeente Gulpen-Wittem) en voorzitter van de Stichting Wahlwiller Wijnfeesten, kent het verhaal maar al te goed.

De anekdote wordt in het dorp nog vaak aangehaald. ,,Niet zo gek, want achteraf kun je rustig stellen dat dit een begin geweest is van een traditie: hoewel het een geintje was, werd onmiddellijk geopperd dat we hier een officieel feest van zouden moeten maken.”

Niet lang daarna worden de eerste plannen gesmeed. „Het moest een feest worden waarbij het hele dorp betrokken was. Het doel: iedereen vertrouwd maken met de wijnen uit het eigen dorp. Vanzelfsprekend werd Yvon in 2000 onze eerste wijnkoningin.”

Er was echter één praktisch probleem, herinnert Lennarts zich. „We hadden dan wel een eigen wijnfeest én zelfs een eigen koningin, maar de wijnbouw zelf stond nog in de kinderschoenen. We hadden zo weinig eigen wijn, dat we onze ‘huiswijn’ uit de Moezel lieten komen. We plakten er onze eigen etiketten op: ‘Wahlwiller Wijnfeesten’. Niemand die daar destijds een probleem van maakte, maar zoiets zouden we tegenwoordig natuurlijk niet meer doen.”

Twintig edities later is het dorpsfeest, dat zondag om 11.00 uur traditioneel begint met een openluchtmis in de wijngaard, niet meer weg te denken van de gastronomische kalender. Ook het wijnliefhebbersblad Perswijn besteedde aandacht aan het fenomeen. Dit jaar worden zo’n 700 bezoekers verwacht. Zij komen voor het wijnfeest zelf, maar ook voor de proeverijen, de rondleidingen en de wijnwandelingen die rond het evenement worden gehouden. Als de mis is afgelopen, gaan de eerste flessen wijn open en barst het grote feest los. Meer dan tien Limburgse wijnboeren zijn aanwezig om hun wijnen te presenteren.

In 2005, het jaar waarin het Wahlwiller Wijnfeest zijn eerste lustrum vierde, werd Wahlwiller op initiatief van Lennarts als eerste dorp in Nederland erkend als wijndorp. Onder het toeziend oog van toenmalig burgemeester Will Geraedts werden aan het begin van de bebouwde kom officiële borden geïnstalleerd met aan weerskanten een druiventros en in het midden de vermelding ‘Wijndorp’. Lennarts: ,,Het leek me een geweldig idee. Altijd als ik in bepaalde dorpjes in Frankrijk of Duitsland kwam, zag ik aan het begin van de kom zo’n bordje.”

Om 14.00 uur wordt de nieuwe wijnkoningin gepresenteerd. Bij die gelegenheid wordt ook het traditionele lied De WienkunninginDae in Wahlwiller wont, Dae kiekt neet op ing sjtond – aangeheven. Het uitroepen van de wijnkoningin is altijd weer een memorabel moment. „Het is altijd een dame uit het dorp tussen de 18 en de 88 jaar. Wie het wordt blijft net als bij prins carnaval tot op het laatst een groot geheim. Dames vinden het een hele eer om wijnkoningin te mogen zijn: iedereen wil met je op de foto. In 2009, aan de vooravond van het jaar waarin Beatrix dertig jaar koningin was, had het vrouwenblad Viva een special over koninginnen. De wijnkoningin van Wahlwiller stond er ook in.”

Deel dit artikel:

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws