Culinair

Wijnboer van de Rasberg Bas Lenoire loopt over van energie

tekst Maarten van Laarhoven
, fotografie Studio Volt

Maar liefst 111 wijnreizen naar Italië maakte Bas Lenoire, mede-eigenaar van de succesvolle Maastrichtse restaurantformule Vino&Friends, de afgelopen jaren. Daarbij leerde hij 350 verschillende wijnhuizen kennen. Sinds kort heeft hij zijn eigen wijngaard, pittoresk gelegen op de flanken van de Rasberg, vlakbij Berg en Terblijt.

Het kost je – zeker als wandelaar of fietser – enige moeite om er te komen, maar als je – na een pittig klimmetje – Wijngoed Lenoire eenmaal hebt bereikt, word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht waar je u tegen zegt. Bas Lenoire – restauranteigenaar, Italofiel en wijnboer in opleiding, maak je wat dat laatste betreft niets wijs. ,,Op zomerse dagen zie je de zon om half zeven opkomen. Tegen half elf ’s avonds beleef je een zonsondergang die je soms doet denken dat je in Toscane bent”, lacht hij.

Hij strekt zijn arm uit in de richting  van de ranke rode toren van de Sint-Janskerk, die onmiskenbaar deel uitmaakt van de skyline van Maastricht. Precies vijf kilometer verderop, om precies te zijn in de Plankstraat, ligt Vino&Friends, een populaire zaak die sinds vorige week is uitgebreid met een boetiek waarin louter Italiaanse delicatessen te verkrijgen zijn.

Bij Vino&Friends draait alles om de Italiaanse keuken en de bijbehorende beleving van gastvrijheid. Lenoire runt il ristorante samen met zijn compagnon Fabian Wijering. De zaak profiteert sinds kort ten volle mee van het fraaie uitzicht op de Rasberg. Op Wijngoed Lenoire is een kleine duizend vierkante meter ingericht als biologische moestuin, waardoor Vino&Friends alweer een stukje zelfvoorzienender is geworden, legt Lenoire uit. ,,Veel van de ingrediënten die we gebruiken, maken we in eigen huis. We bereiden onze eigen pasta’s, maken onze eigen sauzen en trekken onze eigen fonds. Nu halen we ook een groot deel van onze groenten van eigen grond. Dat is gezonder en duurzamer. Het oogsten is bovendien een mooie manier om de dag te beginnen. We hebben al heel wat soorten staan: venkel, knolselderij, rode biet, twee slasoorten, aubergines, broccoli, pompoenen, paprika en bloemkool, maar ook kruiden, waaronder basilicum en tijm. Ben ik nog iets vergeten? Tomaten? De struiken hangen vol met cherrytomaatjes. Die doen het geweldig in een lekkere caprese.”

Over niet al te lange tijd heeft hij ook zijn eigen druiven. Wijndruiven, welteverstaan. Om precies te zijn: Kerner, Auxerrois en Müller-Thurgau, witte rassen die goed gedijen op een kalkrijke bodem als deze. De bedoeling is dat de nu nog kleine rankjes over enkele jaren zijn uitgegroeid tot de vaste leveranciers van de witte huiswijn van Vino&Friends.

Een derde deel van het perceel, ruwweg 0,7 hectare, wordt aangewend voor wat het ‘eigen’ paradepaardje van het huis moet worden: een geconcentreerde cru, gemaakt van honderd procent Chardonnay.

Zelf zijn eigen (duurzame) wijn produceren, is altijd Lenoires grote droom geweest. De gastronoom raakte voorgoed met het wijnvirus besmet in de Noord-Italiaanse regio Alto Adige (Zuid-Tirol), waar hij jarenlang als kok in diverse hotel werkte en waar hij ook zijn vouw Janka leerde kennen. Ook hun twee zonen zijn in Zuid-Tirol geboren.

In de loop der tijd maakte Bas Lenoire kennis met 350 wijnhuizen. Kennis die voor een belangrijk deel is verzameld in de ronduit schitterende wijnkelder onder het restaurant in de Plankstraat, waar tientallen aristocratische wijnen uit met name het noorden van Italië in alle rust liggen te wachten op het ideale moment om te worden gedronken.

Wijn willen maken is één ding, het ook doen in een veelbelovend gebied waar het qua wijnbouw nog altijd pionieren is, is iets anders. Lenoire: ,,Het heeft me enkele jaren gekost om de juiste plek te vinden. Wat je nodig hebt is een perfecte ligging ten opzichte van de zon, een zuidwestelijke helling dus en de ideale bodemsamenstelling (kalkgrond) met de juiste zuurgraad. Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, voor ik dit gevonden had. Ik kan je zeggen dat ik bij heel wat boeren aan de keukentafel melk heb zitten drinken.”

Zijn praktische kennis doet hij op aan de wijnbouwersopleiding in Hasselt, waar hij onder leiding van Geurt van Rennes, telg uit een bekende Belgisch-Limburgse wijnbouwersfamilie, alles leert over wijnbouw en wijnbereiding. Daarnaast laat hij zich adviseren door andere jonge wijnboeren, onder wie Robin Hulst, lid van de derde generatie van de Apostelhoeve, het allereerste commercieel gerunde wijnbedrijf van Nederland, dat dit jaar vijftig jaar bestaat.

Lenoire vindt het prettig dat hij, als het op kennis aankomt, een beroep kan doen op collega’s. ,,Ik zeg altijd: kracht en talent moet je bundelen, succes moet je delen. Een motto dat hier volledig op zijn plaats is.”

Wijngoed Lenoire is een klein familiebedrijf. Letterlijk en figuurlijk. Over de details is goed nagedacht. De vingerafdrukken van alle vier de gezinsleden – Bas zelf, zijn vrouw Janka en beider zonen Marco (9) en Jamie (3) – zijn terug te vinden op het kleurrijke logo dat op een bordje aan de rand van de wijngaard prijkt. ,,De vingerafdrukken zijn symbolisch. We drukken alle vier – op onze eigen manier – een stempel op wat hier aan het ontstaan is”, aldus Lenoire.

De ‘Wijnboer van de Rasberg’ loopt naar eigen zeggen over van energie. Dat is mooi meegenomen, want werk is er voorlopig genoeg. Na het restaurant, de moestuin en de vorige week geopende winkel, dient de volgende uitdaging zich alweer aan. ,,Kijk eens naar waar we hier staan. Deze plek, dit uitzicht. Ik zie zo allerlei bijzondere events voor me, waarbij de nadruk ligt op lekker, eerlijk en verantwoord eten. Dit is een prachtige plek om herinneringen te creëren. Proeverijen, lunches, diners… tot aan romantische trouwerijen toe.” La vita è bella!

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws