Home > Culinair > Reis & Spijs: een heerlijke roadtrip in Zuid-Limburg

Reis & Spijs: een heerlijke roadtrip in Zuid-Limburg

Rondreizen en ontdekken met de nodige tussenstops voor lokale lekkernijen. Dat is wat mij betreft het ultieme vakantiegevoel. Liefst met goed gezelschap en zonnig weer. Reis ik daarvoor normaal gesproken elk jaar de hele wereld – althans, heel Europa – over; 2020 wordt het jaar van vakantie in eigen land. Vandaag trappen we die vakantie af met een smakelijke roadtrip door Zuid-Limburg: de kasteleneditie van Reis & Spijs.

Château St. Gerlach

Wij beginnen onze route bij Château St. Gerlach in Houthem (Valkenburg). Hier geniet ik altijd weer enorm van het uitzicht op het zonovergoten château. Helaas laat de zon het vandaag afweten. Naast het paviljoen op het landgoed is een chef met de Big Green Egg in de weer. Op het menu staat een heel lokaal broodje pulled beef: vlees van het Heuvel Angus in Simpelveld, brood uit het dorp, tomaten tapenade van tomaten uit eigen groentetuin en dragoncrème met dragon uit eigen kruidentuin. Een heerlijk begin van onze middag!

Joseph Corneli Allee 1, Valkenburg (NL) – oostwegelcollection.nl/chateau-st-gerlach

Tijdens de in totaal 125-kilometer lange route die we vandaag afleggen, krijgen we de kans om onze streek te (her-)ontdekken. Direct tijdens het eerste stukje van de route is het raak. ‘Je rijdt nu Groot Haasdal binnen’, luidt de routebeschrijving als het richting Schimmert gaat. Mijn gezelschap en ik zijn geboren en getogen in het Zuid-Limburgse Heuvelland, maar hebben nog nooit gehoord van Groot Haasdal. Zo leer je nog eens iets!

Schinvelderhoeve

De tweede stop van onze route is de Schinvelderhoeve, een prachtige carréboerderij in hartje Parkstad. Je kunt hier slapen, feesten en vergaderen. En eten, zoals wij vandaag dus doen. In de feestzaal van de hoeve staan quiches met salade voor ons klaar. Wordt de catering voor feesten en partijen op deze locatie normaliter door een cateraar verzorgd; vandaag is het team van EMG zelf de keuken ingedoken.

Brunssummerstraat 65, Schinveld (NL) – schinvelderhoeve.nl

Bij het volgende stukje op de route gaat het mis: we missen afslag na afslag en gaan hier en daar de verkeerde kant op. Eigenlijk kunnen we er wel om lachen: onze generatie is niet meer gewend om zelf kaart te lezen. Voor een volgende roadtrip moeten we ons dat misschien toch maar aanleren.

Kasteeltje Eyckholt

 Onze volgende stop is Roosteren. Hier, in het smalste stukje van Nederland, ligt het kleinste kasteel dat we vandaag zullen tegenkomen, Kasteeltje Eyckholt. We schuiven aan een met wit linnen ingedekte tafel en genieten van verfijnd gerecht: buikspek in een Aziatisch jasje – met terriyaki, wortel, champignon en vanille. We smullen, maar zijn het er allebei over eens dat we de vanille een vreemde toevoeging vinden. Vernieuwend is het in elk geval zeker!

Eyckholtstraat 13, Roosteren (NL) – kasteeleyckholt.nl

Kasteel Limbricht

Van Kasteeltje Eyckholt reizen we langzaam terug richting ‘het zonnige zuiden’. Dat blijkt direct als we in Limbricht uit de auto stappen: regen, wind en donkere wolken maken plaats voor zon. We genieten van een uitzicht op de hoofdburcht van het Kasteel Limbricht terwijl we genieten van een pittige, maar zomerse gazpacho. Vakantie in eigen land!

Allee 1, Limbricht (NL) – kasteel-limbricht.nl

Het laatste stukje van de route besluiten we toch gebruik te maken van onze vertrouwde vriend Google Maps. Dat maakt de route er eigenlijk alleen maar gezelliger op. Nu kunnen we met elkaar kletsen in plaats van gefixeerd zijn op de route. En het uitzicht is prachtig.

Buitenplaats Vaeshartelt

 Vooral als we bij onze laatste bestemming aankomen. Buitenplaats Vaeshartelt ligt aan de rand van Maastricht en heeft recentelijk een fikse opknapbeurt ondergaan. Het kasteel, dat van buiten een prachtig historisch karakter heeft, is van binnen hypermodern opgeknapt. Er zweeft een gigantische vogelkooi bij de entree, het hele interieur is aangekleed met vers groen, er hangen overal priksnoeren en er staan van die gekleurde stoeltjes. In deze hippe nieuwe setting laten we ons in de watten leggen met oesters en brood met huisgemaakte dips. We besluiten hier snel terug te komen.

Ietwat uitgeput komen we terug thuis aan. Het was een heerlijke dag, waarbij we vijf prachtige locaties (her)ontdekten. We genoten van smakelijke hapjes die qua portie zo groot waren dat we voor de rest van de dag verzadigd zijn. Eigenlijk was dit hét ultieme vakantiegevoel. Waarbij alleen het zonnige weer grotendeels ontbrak.

Weert 9, Maastricht (NL) – vaeshartelt.nl

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.