Wat staat in de sterren geschreven?
Wat gaat het worden maandag in Amsterdam? Wie krijgt een of meerdere sterren, wie verliest? Voor de gastronomie is deze dag spannender dan het Songfestival of de finale van de Champions League. De uitreiking van de Michelin Gids is het hoogtepunt van het jaar voor de toprestaurants in Nederland en vele andere landen in de wereld, waar de nationale, regionale of lokale editie van ‘de rode bijbel’ verschijnt. Maandag wordt in Amsterdam de Nederlandse gids 2020 gepresenteerd. Met vertraging, want de bedoeling was om die in december 2019 te lanceren, maar om praktische redenen moest worden uitgeweken naar januari.
Uiteindelijk misschien nog niet zo gek, want dan begint ook de Horecava in Amsterdam, de grootste horecabeurs van het land. Dan kunnen de chefs en hun volgelingen van het ene evenement naar het andere.
Ooit was de allereerste presentatie van een Michelin Gids wereldwijd in Maastricht. Dat was in de jaren negentig. Ik mocht zelf mee in de organisatie zitten. Ter ere van het 100-jarig bestaan van dit instituut wilden ze bij wijze van uitzondering wel eens een experiment wagen. Met een kleine delegatie reisden we naar Parijs om de goedkeuring te krijgen van de vriendelijke maar toch wat afstandelijke directie destijds. En zo beleefde Michelin in MECC Maastricht voor het eerst een presentatie met publiek (een zaal vol met horecamensen). Dat leidde tot zóveel publiciteit dat de heren in Parijs in de jaren erna de smaak te pakken begonnen te krijgen en ook tot het inzicht kwamen dat dit qua ‘branding’ eigenlijk een heel interessante activiteit was. Hadden we er maar patent op gevraagd….
Want nu presenteert Michelin de gidsen wereldwijd met groot spektakel en is het voor de meest prestigieuze en invloedrijke culinaire uitgave een heel aardig verdienmodel. De stad die het evenement mag ‘hosten’, moet daar serieus voor betalen. Een beroemd merk als Michelin kan zich dat permitteren. Maastricht werd om die reden ingeruild voor Amsterdam. Spijtig maar enigszins begrijpelijk. Meer budget, nog meer media-aandacht.
Alle ‘reviews’ op social media ten spijt is er voor de gasten nog altijd maar één echte graadmeter voor kwaliteit in de culinaire wereld en dat is Michelin. Zeker voor de chefs zelf. Het is altijd gissen als je in de glazen bol kijkt, maar met het goed interpreteren van de puzzel en het consequent volgen van de ontwikkelingen, kun je een eind komen. Ik waag een voorzichtige vooruitblik en richt me op Limburg.
Enkele jaren van stilstand en zelfs achteruitgang hebben we achter de rug, ik heb nu goede hoop dat we weer vooruit gaan. Dan denk je aan de twee châteaux van de Oostwegel Collection (Neercanne en St. Gerlach) maar het kan goed zijn dat ze in Brussel (waar de Benelux-gidsen worden samengesteld) eerst even afwachten wat de recente verjonging in het bedrijf gaat brengen. Als we dan nog even in het zuiden blijven, dan is Atelier in Gulpen nog altijd een potentiële winnaar, al wordt chef Hans Kinkartz er een beetje moedeloos van. Als je al zoveel jaar kanshebber bent, maak je dan eigenlijk nog wel kans? In Maastricht toont Rantrée op de nieuwe locatie veel ambitie en de inspecteurs hebben een jaar de tijd gehad om er binnen te lopen, hetgeen ook een aantal keren gebeurd is. Chef Ralph Hermans zegt er bewust naar toe te hebben gewerkt. Eens kijken of dat ook tot resultaat heeft geleid.
Een kanshebber is ook Servais Tielman als nieuwe chef en eigenaar van Beluga Loves You. Michelin heeft wel maar een paar maanden de kans gehad om te komen proeven, de gids is rond 1 november afgesloten. Die bezoeken heeft hij in die korte periode ook gehad. In Heerlen won en verloor hij een ster. Kooktechnisch is hij er toe in staat. Het wordt heel spannend. Zeker is in ieder geval dat hij eerder gasten zal lokken met bijzondere gerechten en een goede beoordeling van Michelin, dan met langdurige juridische gevechten. Het ene brengt geld en ook sympathie, het andere kost meestal geld. Voor elk restaurant is dat trouwens het geval, de rechter dacht er net zo over.
In Roermond, met Sabero en ONE al mooi voorzien, is Damianz in het Arresthuis ook een kanshebber. Chef Jeroen van Gansewinkel heeft veel ervaring in sterrenzaken en van de eigenaar krijgt hij de nodige ruimte in een prachtige zaak. Gaat Roermond Maastricht voorbij? Dat is ook een grote vraag voor maandag. In de regio Roermond zou er ook nog kans kunnen zijn op een tweede ster bij Da Vinci en / of ONE, al is dat mogelijk wat voorbarig.
En dan hebben we Jan Marrees in Weert. Vorig jaar niet in de gids vanwege de verhuizing. Maar hij had op z’n vorige locatie jarenlang een ster. En is nu alweer een jaar open. Dus ook hier konden de inspecteurs proeven en dat hebben ze ook gedaan.
Kandidaten genoeg dus, we zullen snel weten waar de sterren gaan vallen dit jaar. Hopelijk beleeft Limburg een culinaire revival in de eredivisie, dat zou positief nieuws zijn. Daar zijn we ook echt aan toe.