Culinair

Wat doet die suiker in mijn mayonaise?

Auteur: Matthijs van Wissen

Olie, azijn, eidooier en mosterd. Het zijn de ingrediënten van een traditionele mayonaise. Maar waarom zit er dan suiker in de pot mayonaise van de supermarkt?

Het is januari, de maand van goede voornemens en diëten. Voor mijn collega Ellis Visser (health blogger van Chapeau) zijn het tropenweken. Ze doet haar uiterste best om in de eerste weken van 2018 zo gezond mogelijk te leven en motiveert anderen om dat ook te doen. Ook voor mij is het even de omgekeerde wereld. Een maand van afkicken, afzien en back to basic. En dus ook als ik op restaurant ga, zoals de Belgen het zo mooi uitdrukken.

Wie vorige week heeft gekeken naar het eerste deel van Joel Broeckaerts documentaireserie ‘Vijf Smaken’, zal inmiddels weten dat zoet een belangrijk aspect is in ons smaakpalet en dat het lichaam van oudsher altijd naar suiker verlangt. Zo ook het mijne. En dat is nou juist wat ik in januari wil veranderen: geen (overbodige) suikers eten.

Als je alleen de geraffineerde suikers wilt vermijden, maak je het jezelf al iets gemakkelijker. Je kan dan de regels van het beroemde paleo dieet volgen waarbij je enkel zoet eet als het natuurlijk in het product voorkomt en waarbij je zout, zuivel en granen vermijdt. Maar suiker blijft toch suiker en daarom probeer ik enkel de aanbevolen hoeveelheid suiker per dag te eten. Ik kan je vertellen; de huidige consumentenmarkt werkt niet mee.

Dat een glas fruitsap ongezond is weten we ondertussen wel, dat hebben gezondheidsgoeroes zoals Fajah Lourens en Pascale Naessens wel vaak genoeg bewezen, maar suikers zitten overal in en zijn tijdens het boodschappen doen niet te vermijden. Natuurlijke of toegevoegde suikers, het maakt niet uit. Het zit in alles! Boterhammenworst, kwark, melk, alles wat ‘mager’ op de verpakking heeft staan en ja, ook in de mayonaise. Als je suikervrij wilt eten, moet je dus elk etiket afspeuren op sporen van de zoetstof.

In een pot Calvé mayonaise zit per 100 milliliter 5 gram suiker, wat neerkomt op een suikerklontje. In een pot mayonaise (van 650ml) zitten dus ongeveer 7 klontjes suiker. Hoe kan dat als je bedenkt dat in een het recept van mayonaise geen suiker voorkomt?

Een groot deel van het antwoord op die vraag ligt in de jaren zestig. Toen opperden wetenschappers dat het vele vet in het eten van de consument de boosdoener was voor hart- en vaatziekten. Er kwamen veel vetarme en magere producten op de markt en om het eten toch aantrekkelijk te maken voor de consument werd dit vet vervangen door suiker.

Het is ongelofelijk hoeveel suiker je in een korte tijd onbewust binnen krijgt. Vervang brood in de ochtend eens door yoghurt met fruit, jus d’orange en muesli en je hebt je dagelijkse behoefte suiker al binnen voordat de dag is begonnen. Maar wat moet je dan eten? Als man mag je ook al geen sojaproducten meer eten volgens de wetenschappers van de Harvard School of Public Health, want dan loop je het risico op het krijgen van traag zaad en mannenborsten.

Als je – zoals ik – graag  uit eten gaat is een maand van ‘op je eten letten’ geen pretje. Toch kun je zeker ook ‘op restaurant gaan’ terwijl je goed let op je voedingspatroon. En nee, je hoeft de chef-kok niet lastig te vallen met een lijst aan grondstoffen die je niet mag eten. Dat is nogal overbodig als je geen zware intolerantie of allergie hebt.

Begin met het schrappen van de alcohol (al sla ik een glaasje goede rode wijn ook niet over) en vervang je nagerecht door groene of witte thee. Laat de mayonaise staan en geniet bij je rood vlees van de saus van de chef. Mocht je de witte saus nu echt niet kunnen laten, zorg dan dat je Belgische mayonaise eet. In Belgische traditioneel gemaakte mayonaise zit meer azijn dan in Nederlandse en geen suiker. Smaakt sowieso beter, dus een win-win!

Thuis kook ik al nooit met halffabricaten zoals voorgemaakte sauzen, soepen of garnituren, maar ik houd het in deze maand vooral bij onbewerkt vlees, veel groenten en maximaal twee stuks fruit per dag. Het vermijden van frisdranken, koekjes, snoep en alcohol is natuurlijk meer dan logisch.

Een tijd afkicken van suikers en gezond eten is soms goed. Even weer normaal na de culinaire decembermaand, waarbij je dus niet mag vergeten dat je ook suikerarm kunt genieten van een goed restaurantbezoek. Zo wordt jouw januari ook culinair, met een beetje Belgische mayonaise als het moet.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

Gerelateerd nieuws