Home > Culinair > Vraag naar luxueuze ‘eetbare’ kerstpakketten neemt sterk toe

Vraag naar luxueuze ‘eetbare’ kerstpakketten neemt sterk toe

Hij komt net terug uit Antwerpen, om precies te zijn van The Jane, het veelbesproken nieuwe restaurantconcept van de Sergio Herman, tot eind 2013 de drijvende kracht achter het voormalige Zeeuwse driesterrenrestaurant Oud Sluis. Hij moest er zijn om een lading appelsap af te leveren, vertelt André Leclercq van de Eyserhalte, de versmarkt met de nadruk op regionale streekproducten in Eys-Wittem. Koks van top-zaken laten er graag hun gezicht zien. Maar soms moet je die chefs ook opzoeken, vandaar. Wat ze bij The Jane gaan doen met de Eyserhalte-appelsap? ,,Geloof het of niet, maar Sergio schijnt er chips van te kunnen maken. Die worden onderdeel van een gerecht dat ‘Zes varianten van appel’ heet”, zegt Leclercq.

 

Kerstpakkettentijd
Een uurtje heen naar de Belgische havenstad, én een uurtje terug. Hij heeft het er op een drukke zaterdag als deze – de kerstpakkettentijd is net begonnen – graag voor over, zegt hij. ,,Als een chef van dat niveau vertrouwen in ons heeft, zegt dat natuurlijk veel over de kwaliteit van de spullen die wij hier hebben. Steeds meer mensen gaan voor puur eten, zonder E-nummers en zonder conserveringsmiddelen.”

Wat verantwoorde culinaire cadeaus voor de feestdagen betreft, heb je tegenwoordig een schat aan mogelijkheden, zegt de mede-eigenaar van de Eyserhalte. ,,Daar komt bij dat we in toenemende mate merken dat eigenaren en directies van bedrijven hun personeel iets bijzonders willen geven: iets waarvan de werknemers kunnen genieten, maar tegelijkertijd iets wat je als baas ook wel zou willen krijgen.”

Efteling voor lekkerbekken
Bij de diep in het Heuvelland verscholen ‘Efteling voor lekkerbekken’ wordt deze weken dan ook hard gewerkt om alle bestellingen op tijd verwerkt te krijgen. Dat gebeurt in samenwerking met de vele ambachtelijke producenten waarmee de Eyserhalte werkt, want zij moeten uiteindelijk de basisproducten leveren, basisproducten die vervolgens vakkundig worden verpakt in speciale weckflessen, zodat ze eigenlijk onbeperkt houdbaar zijn.

Exclusieve producten als Wagyu-vlees (van de beroemde runderen van Landgoed Altembrouck in de Voerstreek, in de varianten worst, stoofschotel en Bolognese-saus), uiensoep met kerrie van Hans van Wolde (Beluga Loves You), chutney van abrikoos en bleekselderij én zoetzure courgettes en zuurkool met spekjes afkomstig van Mangalica-varkens; je kunt het qua ingrediënten voor de maaltijd zo gek niet bedenken of bij de Eyserhalte vinden ze wel een manier om er een bijzonder kerstgeschenkje van te maken. ,,Als je als baas met zoiets aankomt bij je werknemers, dan laat je zien dat je hen waardeert; dat je aan ze hebt gedacht en misschien nog wel het belangrijkst: dat je over het cadeau hebt nagedacht.”

Smaak en beleving
Onder invloed van de niet aflatende stroom aan kookprogramma’s op tv weten steeds meer mensen de weg naar lekker eten te vinden, aldus André Leclercq. ,,Daar komt bij dat steeds meer consumenten erbij stilstaan wat ze precies in hun mond stoppen. Het is beter voor de gezondheid. Mensen willen zich graag goed. Vergelijk het maar met een auto: gooi je er slecht en goedkoop spul in, dan merk je dat na verloop van tijd wel aan de motor.

Niet dat het geven van een exclusief kerstpakket per se een peperdure aangelegenheid is, want dat valt reuze mee, aldus Leclercq. ,,Ook een geschenkje voor 5 of voor 10 euro pakken we graag mooi in, maar uiteindelijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Bij ons kun je alle kanten op. Mensen kunnen gemakkelijk bestellen via onze website, maar liever nog hebben we ze in de zaak. Zodat we ze kunnen adviseren en natuurlijk laten proeven. Want uiteindelijk draait alles om de smaak en om de beleving. Daarbij komt: we hebben altijd een leuk verhaal te vertellen bij de Eyserhalte.”

Tel +31 (0)43 451 22 90
www.eyserhalte.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu