Voor Wijngoed Lenoire is 2024 een memorabel wijnjaar
Zo’n 2800 flessen mousserende chardonnay van de allerhoogste kwaliteit, plus een flinke hoeveelheid stille wijn – goed voor naar schatting 4.000 flessen – die net als in de Bourgognestreek in Frankrijk een gedegen opvoeding op eikenhout meekrijgt.
Voor de Limburgse wijnmaker Bas Lenoire (41), die dit najaar zijn eerste oogst van de stokken haalde, kan het wijnjaar 2024 niet meer stuk. „En dat terwijl we een heel moeilijk jaar hebben gehad, met flink wat nachtvorst in het voorjaar. We hebben 500 vuurpotten gezet tijdens die helse nacht, daardoor hebben we de wijngaard goed kunnen beschermen” zegt de wijnmaker en tevens restauranteigenaar, die eind september zijn gloednieuwe wijnmakerij ‘officieel’ opende ten overstaan van een select gezelschap. „Grotendeels bestaande uit vrienden die ik op enig moment in mijn leven ben tegengekomen. Sommige van hen ken ik al sinds mijn kindertijd. Anderen heb ik leren kennen door de wijn.”
Nog even geduld
Wie de eerste wijnen van Wijngoed Lenoire op de Rasberg in Berg en Terblijt, een prachtige, zuidwestelijk gelegen helling met circa 11.000 stokken tussen Maastricht en Valkenburg, graag wil proeven, zal nog even geduld moeten hebben. „Onze stille, houtgelagerde wijnen komen op de markt in precies dezelfde week in 2026 dat in de Bourgogne de grote witte wijnen worden vrijgegeven. Dat doen we om nog eens extra te benadrukken dat we niet zomaar een wijn maken, maar een kwaliteitswijn die aan de hoogste normen voldoet.”
Hetzelfde heeft Lenoire – die in de wijngaard en nu ook in de wijnmakerij wordt bijgestaan door zijn echtgenote Janka en hun beider zonen – voor ogen met de volgens de méthode traditionnelle vervaardigde mousserende wijn, die straks gelabeld zullen worden met het opschrift ‘Wijngoed Lenoire’. „Onze bubbels komen pas in 2028 op de markt”, zegt hij, terwijl hij niet zonder trots de in ontwikkeling zijn de basiswijn laat proeven. „We laten ze eerst minimaal drie jaar rijpen op hun eigen gistcellen, waardoor een extra fijne mousse ontstaat, die je eigenlijk alleen maar ziet bij de grote champagnes en de betere mousserende wijnen van Italiaanse komaf. De rijping vindt plaats in de Geulhemmergroeve, hier even verderop. Daardoor ontstaat een extra bijzonder streekproduct.”
Orange wine
En dan is er nog zo’n 1000 liter pinot gris, waarvan normaal gesproken witte wijnen worden gemaakt. Lenoire streeft evenwel naar een licht oranjekleurig sap. „De druiven laat ik, net als in de Noord-Italiaanse streek Friuli gebruikelijk is, vergisten in een houten vat, dat van boven open is. Op die manier krijgt de wijn een licht oxidatieve toon. De schillen laat ik wat langer mee gisten dan gebruikelijk is, zodat er een ‘orange wine’ ontstaat.”
De belangstelling voor de wijnen van Wijngoed Lenoire is groot. Hoewel het pas zijn eerste oogst is, zou Lenoire al op voorhand uitverkocht kunnen zijn, laat hij voorzichtig weten. Wie de verrichtingen van de energieke wijnmaker de afgelopen jaren heeft gevolgd, weet dat hij alleen genoegen neemt met de allerbeste kwaliteit. Het gaat dan ook om producten die hij min of meer exclusief wil houden. „In principe is het de bedoeling dat onze wijnen uitsluitend verkrijgbaar zijn in ons restaurant Vino&Friends in de Plankstraat in Maastricht. Daar staan ze op de kaart. Niet als huiswijn, want daarvoor zijn ze te bijzonder. Toch wil ik de prijs betaalbaar houden, zodat eigenlijk iedereen die dat wil ervan genieten kan. En wie na afloop van de lunch of het diner een fles mee wil nemen, kan dat doen tegen een meeneemprijs. Door niet zomaar lukraak aan iedereen te verkopen, bedanken wij onze gasten. In feite zijn zij het die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.
Bijenvolken
Hoewel bij Wijngoed Lenoire de nadruk ligt op de productie van kwaliteitswijnen, benutten Bas Lenoire en zijn gezin een deel van de grond die zij bewerken voor andere zaken, die allemaal te maken hebben met de productie van voedsel. Zo worden er circa 150.000 bijen gehouden, die verdeeld zijn over een viertal volken. Voor de bezige insecten – die een belangrijke bijdrage levert aan het natuurbehoud – vormt de florarijke omgeving met zijn vele bijzondere bloemen, planten en kruiden een waar eldorado. Het is de bedoeling dat de honing die zij produceren voor Wijngoed Lenoire uitgroeit tot een serieus bijproduct, dat deels gebruikt wordt in het restaurant. „Mijn vrouw Janka heeft onder leiding van een ervaren imker de zorgen voor de bijen op zich genomen. Het heeft inmiddels geleid de eerste potten loepzuivere Rasberghoning.”
Ook de veertig appelbomen op het landgoed verdienen vermelding, net als de uitgebreide moestuin. ,,Op sommige momenten gebruiken we de groenen die hier worden verbouwd, in de gerechten die wij serveren bij Vino&Friends, maar met de circa vierhonderd gasten die wij wekelijks ontvangen, kunnen we helaas niet garanderen dat alles hier vandaan komt. Dat kunnen we wel tijdens de kookworkshops die wij organiseren. Wij willen alles zo natuurlijk mogelijk doen. Heel het gezin – onze 13-jarige zoon Marco gaat al naar de horecaopleiding in Hasselt – staat er met dezelfde passie in. Anders hou je dit niet vol.”