Home > Culinair > VINO&FRIENDS – OGGI: Leven voor de gastronomie

VINO&FRIENDS – OGGI: Leven voor de gastronomie

Een eigen, duurzame huiswijn maken van eigen druiven. Het was jarenlang de droom van eigenaar Bas Lenoire van restaurant Vino&Friends – OGGI in Maastricht. Het ideaal-beeld staat op het punt om uit te komen.

Onlangs bracht hij samen met sommelier Max (Massimo) Leenders een bezoek aan de Bourgognestreek. Het doel: de juiste barriques vinden om de toekomstige eigen wijnen, chardonnay en pinot grigio, in te laten rijpen. Een hele klus. Want hoe vind je als beginnend wijnmaker het juiste hout in een wijnstreek waar al eeuwenlang wijnen worden gemaakt die tot de mooiste ter wereld worden gerekend?

„We zijn bij diverse tonneliers geweest”, zegt eigenaar Bas Lenoire van het Italiaans restaurant in het statige Maastrichtse Stokstraatkwartier. „ Pas dan ontdek je dat achter houtlagering een hele wereld schuilgaat. Een net iets andere toasting van het eikenhout kan een compleet andere wijn opleveren. In ons geval betekent het twee jaar vooruitdenken, want dan pas kunnen onze eerste druiven worden geoogst.”

Lenoire, tevens de drijvende kracht achter Wijngoed Lenoire op de Rasberg – een zuidwestelijk georiënteerde helling met 2,5 hectare mergelrijke grond tussen Maastricht en de gemeente Valkenburg – weet waar hij over praat. Nadat Pino Melani, de roemruchte eigenaar van restaurant Mediterraneo in Maastricht, hem vijftien jaar geleden de grondbeginselen van de Italiaanse keuken bijbracht, werkte hij jaren als kok in Noord-Italië waar hij ook zijn vrouw Janka leerde kennen.

Hun zonen Marco (bijna 11) en Jamie (4), beiden in Italië geboren, groeien op te midden van de wijnflessen en maken zich spelenderwijs de voordelen van een moestuin eigen. Deze wordt gerund door Janka. „Wij leven voor de gastronomie”, zegt hun bevlogen vader Bas. „Wij hanteren de stelregel dat we nagenoeg alles zelf maken, inclusief onze pasta’s, en zoveel mogelijk van het eigen land of uit de buurt betrekken. Want ook dat is de traditie van Italië.”

Tijdens de ruim honderd wijnreizen die hij ondernam, maakte hij kennis met zo’n 350 wijnhuizen. Het resultaat daarvan is te vinden in de kelders van Vino&Friends – OGGI, die rijk gevuld zijn met de prachtigste wijnen in alle prijsklassen uit voornamelijk Noord- en Midden-Italië, maar ook uit Limburg.

In het restaurant, met de onvervalste sfeer en uitstraling van een Toscaanse trattoria, draait alles om wijn. Dat valt niet alleen af te leiden uit de vele flessen die overal de wacht houden, maar ook uit het interieur dat is samengesteld aan de hand van wijnkisten die Lenoire in de loop der tijd heeft opgespaard. „Als ik langs de wanden loop, of ik zit aan een van de tafels, komen mooie herinneringen als het ware vanzelf terug”, zegt de wijnboer/restaurateur.
„Wat is er leuker dan met vrienden gaan eten in een restaurant en daarvoor alle tijd te nemen? Een paar lekkere flessen wijn op tafel en genieten maar. Dat is de sfeer waar wij hier naar streven. Overdag bij OGGI, ons lunchconcept met voordelige menu’s of een aantal kleine hapjes. ’s Avonds worden de grote flessen ontkurkt en creëren we een geweldige sfeer.”

Lekker, maar eenvoudig eten, dat volgens de beste tradities en met de mooiste ingrediënten is klaargemaakt. Semplice e buono zeggen de chef-koks Giovanni (23) en Dominique (30). „Italiaanse wijnen komen het beste tot hun recht bij traditionele smaken van Italië.”

De sfeer bij Vino&Friends – OGGI verschilt in niets van wat hij thuis gewend is, zegt sous-chef Davide (22). „Net als in de meeste Italiaanse bedrijven draait hier alles om la famiglia. En dat is erg prettig.”
Dat laatste is ook de ervaring van sommelier Max (24) en gastheer Jos (56). Max: „Als ik alleen al naar Italië kijk, dan heb ik op wijngebied nog zoveel te leren. Bas neemt je mee op ontdekkingstocht. We hebben echt het gevoel dat er naar ons wordt geluisterd en dat alles wat we doen bijdraagt aan het grotere geheel. Hier heerst teamspirit, collegialiteit. Daarnaast is het prettig dat het er hier heel familiaal aan toe gaat. Dat merken ook de gasten. Net als in Italië komt de sfeer hier op de eerste plaats. Uiteraard in combinatie met lekker eten en mooie wijnen.

Plankstraat 6, Maastricht (NL) – Vino&Friends.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.