Home > Culinair > Vijf tips voor een schitterende feesttafel

Vijf tips voor een schitterende feesttafel

Ben jij dit jaar de uitverkorene om vrienden en familie te ontvangen tijdens de feestdagen? Dan ben je waarschijnlijk al bezig met de organisatie, het menu en… de tafeldekking. Met die laatste helpen we je graag een handje. We gingen op bezoek bij de experts van Maastricht Porselein Winkel, die interieurliefhebbers uit Limburg en ver daarbuiten al jarenlang van tijdloos servies, bestek en glaswerk voorzien.

Wat ooit als Mosa Maastricht begon – een van de gerenommeerde keramiekfabrieken in de stad – staat vandaag bekend als Maastricht Porselein Winkel. Oftewel: hét adres voor kwalitatief en degelijk servies. In de showroom in Eijsden vind je tafelbenodigdheden waar je nog jarenlang complimenten over zult krijgen. „Het geheim zit ‘m in items kiezen waar je op verschillende gelegenheden mee kunt werken”, zegt eigenaar Lucien Franssen. Wij vroegen hem naar de vijf belangrijkste tips als je tijdens de feestdagen wil scoren met een schitterende tafelsetting.

1. Houd rekening met de omgeving

Met voorsprong de belangrijkste tip, volgens Lucien. „Een tafel is pas écht mooi als ‘ie in het grotere geheel past. Daarmee bedoel ik dat als je een zeer modern interieur hebt, je beter niet met veel hout werkt. Probeer naar materialen en kleuren te zoeken die terugkomen in de eetruimte. In een strak afgewerkt huis stel ik bijvoorbeeld vaak witte borden met golvende vormen voor.” In de showroom staan ook enkele koperen items te pronken. „Dat is dan weer een leuke keuze voor een interieur met beton. Wat jouw algemene stijl ook is, probeer het te allen tijde door te trekken in servies en decoratie. Dat zal voor een wauw-effect zorgen.”

2. A touch of gold

 Helemaal hip sinds enkele jaren en it’s here to stay: servies, bestek of glas met een gouden randje. Letterlijk. “In steeds meer collecties komen we subtiele stukjes goud tegen. Altijd op een stijlvolle manier in het servies verwerkt, zonder kitsch te zijn. En da’s extra leuk tijdens de feestdagen. Onthoud wel: less is more. Maak niet alles goud, maar houd het subtiel.” Wanneer we de gepassioneerde ondernemer vragen welk stuk hij zou kiezen, wijst hij een stijlvol glas aan dat afgewerkt is met een dun gouden randje bovenaan.

3. Ga de natuur in

Borden, kommen en bestek alleen zijn niet genoeg voor een mooie tafel. De decoratie is minstens zo belangrijk. „Daar hoef je helemaal niet zoveel budget aan te besteden”, zegt Lucien. „De mooiste tafels werken met elementen van de natuur, en die vind je vaak gewoon in je eigen tuin of in het bos. Denk aan dennenappels, een simpele tak, een gedroogde bloem of een stukje den. Let op: je mag enkel elementen uit de natuur halen die op de grond liggen. Plukken mag niet. Maar zelfs dan is er keus genoeg.”

 

4. Maak het speels

 Strikt aan de etiquette houden hoeft echt niet altijd. “De mooiste tafels zijn tafels waar een stukje persoonlijkheid van de host in zit. Maak het dus gerust speels en werk met je eigen gevoel. Uiteraard is balans steeds belangrijk, dus kies opnieuw één element. Een paar leuke voorbeelden zijn bestek in een diep bord leggen in plaats van langs het bord, het servet lichtjes over de borden laten hangen, of een kerstengeltje in lege wijnglazen plaatsen. Het zijn juist die dingen die je gasten zullen bijblijven.”

5. Kies voor passe-partout kleuren

 Eén van de mees gestelde vragen in Maastricht Porselein Winkel is welke kleur servies klanten moeten kiezen. Dan is een passe-partout het beste antwoord. „Nu hoor ik al veel mensen ‘wit’ denken, maar dat hoeft niet altijd. Er zijn zo’n paar kleuren die met veel samengaan op het vlak van decor én van eten. Blauw is daar het beste voorbeeld van. Daar doe je nooit iets mis mee, en belangrijker: je kan het waarschijnlijk nog heel vaak gebruiken. Aan de andere kant van ’t spectrum heb je rood, dat een stuk moeilijker te combineren valt.”

Zelf aan de slag? Ontdek de volledige collectie op mp-winkel.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.