Home > Culinair > Vier handen en vier sterren voor een bijzonder diner bij Julemont

Vier handen en vier sterren voor een bijzonder diner bij Julemont

Wie benieuwd is naar de kookkunsten van Fredrik Berselius, moet daar normaal gesproken voor naar Brooklyn, New York. Woensdagavond was er slechts een reis van tien minuten nodig: de van origine Zweedse chef kookte voor één dag samen met Guido Braeken van Julemont (**) in Wittem. Een samenwerking die resulteerde in een menu boordevol uiteenlopende en spraakmakende smaaksensaties.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Guido Braeken zijn kookkunsten op internationaal niveau laat zien. Deze maand maakte hij al een reis naar Litouwen, waar hij samen met zijn team een masterclass en diner organiseerde. Twee weken later zat hij, wederom samen met zijn hele equipe, in het vliegtuig naar Ibiza om daar op uitnodiging van Mark Vaessen van OKU Ibiza, samen met dertien andere topchefs, onder wie Thijs Meliefste en Soenil Bahadoer, te koken. „Dat zijn uitnodigingen waar je geen ‘nee’ tegen zegt – mits ze op de sluitingsdagen van het eigen restaurant vallen in ieder geval. Tijdens zo’n reis doe je zo ontzettend veel kennis en ervaring op, en je leert heel veel nieuwe mensen kennen. Het is super om dat met je team te kunnen delen’’, licht Guido Braeken toe.

De samenwerking met de Zweedse chef Fredrik Berselius, die in New York zijn eigen sterrenzaak aska (**) runt, is een initiatief van communicatie-bureau Bon Vivant. Een Deense organisatie gespecialiseerd in internationale topgastronomie, die met regelmaat four hands dinners wereldwijd organiseert. In dit geval een onverwachte samenkomst: niet alleen door de grote fysieke afstand tussen de twee restaurants, des te meer door het grote verschil in de signatuur van de beide chefs.

Fredrik Berselius en Guido Braeken

Waar Guido Braeken bekendstaat om zijn klassiek Franse basis in combinatie met Aziatische invloeden, kookt Berselius op minimalistische en rauwe, maar elegante wijze, met veel aandacht voor de natuur – in dit geval zelfs het landgoed van Château Wittem. Twee kookstijlen die mijlenver van elkaar af lijken te liggen, maar in de praktijk bijzonder harmonieus samengaan.

Van de Gillardeau oester met blauw vin tonijn, sambai, wasabi en kaviaar herkenbaar voor de keuken van Braeken, tot de langoustine met gekarameliseerde schelpensaus en rode kruisbes door Berselius en zijn team. Heek met Kaluga kaviaar, een saus van Zweeds donker bier, witte asperges met een prachtige finishing touch van dille, gevolgd door drie bereidingen van lam met ras el hanout, artisjok, groene asperge en morille. Het werd een avond vol verrassende en verfrissende smaken. Dat viel overduidelijk in de smaak, óók in de keuken. Donderdag schuift chef Berselius bij Julemont aan voor een volwaardige lunch uit de keuken van Braeken. Guido zelf reist volgende maand naar New York City om de volledige aska-ervaring te beleven.

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.