Home > Culinair > Veel sterrenchefs aanwezig bij opening Ambrozijn in Valkenburg

Veel sterrenchefs aanwezig bij opening Ambrozijn in Valkenburg

Zo’n beetje de hele culinaire eredivisie van Limburg was aanwezig gisteren bij de officiële opening van Ambrozijn, het nieuwe restaurant van chefkok Sven en diens partner en tevens gastvrouw Joëlle Nijenhuis. Volgens de Valkenburgse wethouder van Economische Zaken Jan Vermeer, die de openingshandeling verrichtte door een groot doek met het opschrift ‘Ambrozijn, by Sven Nijenhuis’ te laten zakken, kon dat alleen maar één ding betekenen, namelijk dat zijn gemeente er een gastronomische hotspot van formaat had bijgekregen. Iets waar ze in het gemeentehuis alleen maar blij mee zijn: het past volledig bij de transitie die Valkenburg de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

De voormalige Irenekerk aan de Plenkertstraat – in 1967 aan de eredienst onttrokken – heeft inderdaad een prachtige nieuwe bestemming gekregen. Het restaurant – dat in maart meteen al 14,5 punten scoorde in de befaamde restaurantgids Gault&Millau – heeft een voor Limburg unieke formule. Op de eerste verdieping wordt aan individuele tafels gegeten. De begane grond van de zaak bestaat voornamelijk uit een one-table-restaurant, waar gasten rond de keuken aan de chef’s table van de menu’s genieten en tegelijkertijd kunnen zien hoe de gerechten worden bereid. De tafel biedt plaats aan totaal achttien personen. Door een slimme hoekopstelling is er zelfs ruimte voor enkele ‘tafeltjes van vier’. In het geval van grotere groepen nemen gasten soms de gelegenheid te baat om gedurende de lunch of het diner van plaats te wisselen.

De kerk waarin de nieuwe zaak gevestigd is, stamt uit 1891. Het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers. Na een brand in 2018 is de kerk ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Zo is er een nieuw leistenen dak aangebracht, zijn de vloeren opnieuw gelegd en zijn alle in mergel uitgevoerde ramen vernieuwd. De buitenzijde van het rijksmonument is zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Plenkertstraat 45, Valkenburg (NL) – restaurantambrozijn.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu