Home > Culinair > Van topsport tot entertainment Internationaal Programma Jumping Indoor Maastricht

Van topsport tot entertainment Internationaal Programma Jumping Indoor Maastricht

Het paardenevenement Jumping Indoor Maastricht springt elk jaar verder omhoog in de internationale waardering, dankzij de verdere professionalisering en het brede draagvlak in Limburg.

Het nieuwe bestuur van Jumping Indoor Maastricht heeft de afgelopen paar jaren, toen er qua evenementen niets mogelijk was vanwege corona, bepaald niet stilgezeten. Dankzij de vele inspanningen, ook vanuit de Limburgse paardenwereld, staat er nu een editie op het programma, die qua topsport en entertainment internationaal op hoog niveau staat.

Met de deelname van vele topspringruiters uit heel de wereld, met de FEI Driving World Cup, met een zeer gevarieerd entertainmentprogramma en bijzonder veel festiviteiten voor de jeugd.

Voorzitter Ward Vleugels is blij dat dit jaar ondanks de wat vreemde tijden zo’n uitgebreid programma klaarstaat. „Hoewel de organisatiekosten flink gestegen zijn vanwege de maatschappelijke ontwikkelingen, hebben we een aantal verbeteringen kunnen doorvoeren en het prijzengeld kunnen verhogen, waardoor het toernooi aantrekkelijk wordt voor de topruiters. Dat is onder meer mogelijk door vijftien bedrijven die zich hebben gemeld als ambassadeur en als zodanig de inbreng van de hoofdsponsoren verder uitbreiden.”

Jumping Indoor Maastricht wordt gehouden van 4 t/m 6 november. Het publiek krijgt een zeer breed programma voorgeschoteld. Het hoogtepunt is de springwedstrijd voor de Grote Prijs van Maastricht op zondagmiddag, waarvoor op vrijdag- en zaterdagavond de kwalificaties worden gehouden. Op de zaterdag krijgen ook de nationale toppers van de Euregio een kans om in de mooie piste in het MECC te rijden, zowel voor paarden als pony’s.

Spektakel valt te verwachten tijdens de twee menwedstrijden op vrijdag- en zaterdagavond, een kwalificatie voor de FEI Driving World Cup, met veel snelheid en stuurmanskunst. En voor de kinderen is er traditiegetrouw op zaterdag de JIMMY middag, met onder meer ponyrijden en shows met snelle Shetlandertjes.

Ruiters

Sportief directeur Frank Kemperman weet als geen ander de beste ruiters naar een toernooi te halen, zoals hij dat vele jaren achtereen getoond heeft tijdens het CHIO in Aken. Hij noemt een aantal namen die hij voor JIM heeft weten te strikken. „Mikael van der Vleuten, de man die op de laatste wereldkampioenschappen en Olympische Spelen de individuele bronzen medaille wist te behalen. Winnaar van de GP van Maastricht in 2013 en 2014. Ludger Beerbaum, der altmeister, die alles wat er te winnen is al gewonnen heeft en winnaar van de allereerste GP in Maastricht in 1988. Gregory Wathelet, de Belg die de laatste jaren van groot belang is in het succesvolle Belgische team en in Tokyo in het bronzen team reed. De Amerikaanse Laura Kraut, een grote dame in de sport die vele medailles in haar prijzenkast heeft hangen zoals de gouden Olympische medaille. Ik merk dat na een gedwongen pauze van twee jaar iedereen weer staat te trappelen om aan deze topwedstrijd te mogen deelnemen.”

Sanne Thijssen

Een speciale band met JIM heeft Sanne Thijssen, de regionale topamazone. Zij won in augustus nog de zilveren teammedaille tijdens de wereldkampioenschappen in het Deense Herning. „Een van de leukste momenten tijdens JIM was toch wel toen ik lang geleden met mijn pony mocht meedoen. Dat was voor mij echt een droom, om in zo’n entourage te kunnen rijden”, vertelt ze enthousiast.

Inmiddels draait ze succesvol aan de top mee en dat doet ze vooral met de Holsteiner hengst Con Quidam RB (Quinar Z x Cardino 5). Dit jaar won het duo ook de grote prijzen van Madrid en Vejer de la Frontera. Sanne heeft de hengst nu ruim tien jaar onder het zadel, ze kennen elkaar door en door. „Hij heeft een grote persoonlijkheid en laat het duidelijk merken als hij chagrijnig of juist blij is. Maar hij werkt graag hard en groeit op grote wedstrijden. Dat vindt hij geweldig.” Normaal gesproken komt zij met deze topper ook naar het MECC in Maastricht. Sanne verheugt zich op de terugkeer bij JIM. „Het is super leuk om voor eigen publiek te rijden, je krijgt net wat meer support. Ik voel me niet extra gespannen, ik doe altijd mijn uiterste best, waar ik ook rij.”

Ludo Philippaerts

Opmerkelijk is de terugkeer van de Belg Ludo Philippaerts, die de eerste rubriek van de allereerste editie van Jumping Indoor Maastricht in 1988 won. Het was ook meteen zijn meest speciale herinnering aan JIM. „Het was moeilijk om een startplaats te krijgen en ik stond dan ook op de reservelijst. Frank Kemperman zei dat als er een ruiter zou afvallen dat ik de eerstvolgende zou zijn. Op de ochtend dat de eerste editie zou beginnen, belt Frank mij op: ‘Er is een ruiter uitgevallen, je kunt nu komen, je moet binnen zijn voordat de veterinaire keuring begint’. Ik heb de paarden ingeladen en ben meteen weggereden.” Ludo heeft ontelbare successen behaald met zijn legendarische hengst Darco. In april 2015 maakte hij bekend dat hij had besloten te stoppen met de wedstrijdsport en zich meer toe te leggen op de begeleiding van zijn zoons en zijn bedrijf Stal Philippaerts. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in januari 2021 reed hij weer voor de eerste keer in de wedstrijdring in het Spaanse Oliva. „Ik geniet ervan om weer naar de wedstrijden te gaan en heb het goed naar mijn zin. Wereldkampioenschappen laat ik aan mijn zoons over, maar als ik ze in de ring tegenkom dan strijd ik voor wat ik waard ben.” Er is nu ook weer genoeg tijd over om wedstrijden te rijden. „Het is nu goed te combineren met de begeleiding van Olivier, Nicola, Thibault en Anthony. Ze zijn een stukje ouder en kunnen het nu meestal goed af zonder mij.” Zowel Nicola als Olivier hebben de Grand Prix van Maastricht al eens weten te winnen. Nicola in 2016 met H&M Zilverstar T en Olivier een jaar later met H&M Legend of Love.

De 59-jarige ruiter uit Gruitrode heeft verschillende goede paarden tot zijn beschikking, maar zijn grootste troef op dit moment is de tienjarige BWP hengst Mr Idol S. „Dit paard, wiens vader de bekende Plot Blue is, heeft al goede resultaten geboekt in grote proeven. Als alles loopt zoals het moet lopen zal hij ook in Maastricht van de partij zijn.”

Ook de amateurruiters worden volop bij JIM betrokken. Extra aandacht dit jaar is er voor de Limburgse rijverenigingen en maneges. Die worden gratis opgehaald door de organisatie en krijgen een speciaal programma met onder meer een kijkje in de stallen in het MECC.

Entertainment

De organisatie van Jumping Indoor Maastricht heeft een unieke show weten vast te leggen voor de editie van 2022: FierS à Cheval van Compagnie des Quidams uit Frankrijk. Met een licht- en muzikale show zal het gezelschap met behulp van prachtige verlichte kostuums de piste overnemen en het publiek betoveren.

Traditioneel kan er tijdens de hele JIM gewinkeld en rondgelopen worden in het promovillage, met name voor degenen die uit zijn op tal van artikelen die een link hebben met de paardensport.

En er zijn weer de speciale VIP-tribunes, die met name gericht zijn op het bedrijfsleven. Daar is de gelegenheid om de sport te combineren met netwerken, met daarbij een aantrekkelijk culinair aanbod. Voor alle bezoekers is het na afloop van de wedstrijden partytime op vrijdag en zaterdag met dj Rico Vrijhoeven. Ook komen er twee Nederlandse topartiesten naar Jumping Indoor Maastricht. Op vrijdagavond Xander de Buisonjé, op zaterdag Trijntje Oosterhuis.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.