UPDATE: Limburgse restaurants spelen in op crisis
Het gaat allemaal wat langer duren dan gedacht en gehoopt: gisteravond maakte minister-president Rutte bekend dat de horeca nog tot ten minste 28 april gesloten blijft. Tot die tijd komen steeds meer Limburgse horecabedrijven met alternatieven, waardoor je thuis genieten kunt van wat zij te bieden hebben. We geven je een update over nieuwe initiatieven en laten je weten hoe het gaat bij de bestel- en bezorgservices die al een paar weken bezig zijn!
Onglet
,,We vinden het belangrijk dat iedereen zo veel mogelijk thuis blijft en zorgt voor de mensen om zich heen’’, liet Levy Smit ons eerder weten. Zijn Brasserie Mijn Streek in Heerlen was dicht, in Maastricht was louter de slagerswinkel van zijn andere restaurant Onglet nog geopend. Gezien de beperkte winkelruimte aan de Wycker Brugstraat ging ook deze dicht en besloot het team van Onglet over te stappen op het bezorgen van onder meer charcuterie, kazen, vers, warme gerechten, wijnen en bierpakketten. Lekkers van Onglet kan via mail of app besteld worden en wordt op vrijdag en zaterdag geleverd.
Bijzonder
Onder het motto ‘een steentje bijdragen aan jouw gezondheid’ staat Dimitra van Doremalen deze dagen in de keuken van Bijzonder, en dat is ook precies waar je haar gezonde, veelal biologische, vegetarisch of zelfs veganistische gerechten afhaalt. Veilig en wel, met online betalen en genoeg afstand. Ook rijdt Dimitra me een speciale bakfiets van Maastricht Bereikbaar door Maastricht om haar gezonde maaltijden (koud) thuis te bezorgen.
Loods81
Bij Loods81, een authentieke, gezellige loods aan de Rijksweg in Margraten, deel je de grote tafels met andere gezelschappen. Normaal gesproken heel gezellig, vandaag de dag niet zo praktisch. Ook zij zijn daarom begonnen met een afhaalservice voor hun huisgemaakte bourgondische maaltijden. In de vorm van ‘dagdeals’: voor 14.00 uur besteld, betekent dat je ze na 16.00 uur kunt ophalen!
L’Appetito
Bij L’Appetito in Sint Geertruid hebben ze voor de gelegenheid de afhaalservice van ’t Bakhoes (een van de twee naast elkaar gelegen onderdelen van het bedrijf) aangepast. In aanvulling op de in een houtgestookte oven bereide pizza’s op de menukaart, kun je ook carpaccio, pasta, penne, tiramisu en chocolademousse afhalen. Genoeg voor een complete Italiaanse avond dus!
De Poshoorn en consorten
Geen horeca mag de pret van een zwoele (voor-)zomeravond niet drukken. Daarom introduceert Yves Mullenders een tiental bierpakketten voor een ‘Poshoorn-thuis-avond’. Indien gewenst compleet met een bourgondisch borrel-plateau, samengesteld in samenwerking met diverse Wyckse ondernemingen. Beschikbaar van vrijdag tot en met zondag.
Rozemarijn
Dat we gedurende de coronacrisis het aspergeseizoen missen, zouden we bijna vergeten. Gelukkig heeft Rozemarijn de oplossing; een aspergediner voor bij jou thuis. Het restaurant met Limburgse en Zeeuwse roots biedt een zevental aspergegerechten aan om bij het restaurant in de Havenstraat af te halen.
Restaurant Graffiti
In mei 2019 nam hij het voormalige Cucina del Mondo over van zijn leermeester Servais Tielman en maakte daar zijn eigen Restaurant Graffiti van. Wegens het groot succes van Beluga Serves You duiken Jasper van de Vin en Servais Tielman opnieuw samen de keuken in. Zij het op afstand: Jasper in Heerlen, Servais in Maastricht. Zo bedienen ze samen heel Zuid-Limburg.
Le Bon Vivant
Met ingang van 3 april 2020 haal je ook Le Bon Vivant in huis. Het restaurant op de Capucijnenstraat heeft een keuzemenu met drie voor-, drie hoofd- en twee nagerechten, waarbij de chef de smaakintensiteit die we van hem gewend zijn beloofd. LBV thuis kunne kan worden afgehaald of – binnen een straal van 20 km van de Capucijnenstraat – bezorgd. Aan de warmen gerechten moet thuis een laatste hand gelegd worden.
Café de Zwaan, De Maastrichter Maltezer en Café Servaas
Drie Maastrichtse bier-connaisseurs hebben voor de gelegenheid de handen ineengeslagen om jou gedurende de horeca lock down toch van versgetapt speciaalbier te voorzien. Hoe? Het vers van de tap pakket drie bestaat uit drie 75 cl flessen op-die-dag-getapt bier van de bierkaart van Café de Zwaan, De Maastrichter Maltezer en Café Servaas. Bestel het bierpakket voor 14.00 uur (via de Hoppy Brothers) en ontvang het pakket dezelfde dag in huis!
De smaak te pakken
Het gros van de restaurants dat eerder al begon met het thuisbezorgen van maaltijden spreekt van een succes. ,,Het is een heel hectisch process. Je bent er eigenlijk niet op ingesteld’’, vertelt Servais Tielman van Beluga Loves You, ,,De gasten ontvangen het wel goed; zo goed zelfs dat we al een aantal dagen uitverkocht zijn geweest. Dat heeft voor een groot deel te maken met onze capaciteit: het is heel arbeidsintensief. Desalniettemin spreken wij van een succes, zeker ook gezien alle publiciteit die het heeft opgeleverd.
Eigenaresse Annaline Doelen van Wijnrestaurant Mes Amis vertelt dat de bezorgservice goed begint te lopen. ,,En dat binnen één week na de lancering!’’ Wel geeft ze aan dat het gezien de veiligheidsmaatregelen soms wel wat pittig is. ,,Maar onze gasten waarderen het enorm, en dat is het belangrijkst.’’
Luuk Janssen van FRUNK in Brunssum is van mening dat ,,als we allemaal afhaalservices hadden willen worden, hadden we dat van te voren wel gedaan. Het is een noodgedwongen actie, maar desalniettemin superleuk. Op die manier blijven we een beetje in contact met de mensen, dat werkt ook voor ons therapeutisch.’’
Qua verkochte menuutjes komen ze bij FRUNK dagelijks dicht in de buurt van het aantal couverts dat de zaak doorsnee ook draait. ,,Maar dat is niet helemaal te vergelijken. Ik maak nu in ieder geval geen dagen van 14 uur!’’
Ook bij Het Gerecht in Roermond loopt de afhaal- en bezorgservice goed. ,,Onze vaste gasten weten ons inmiddels te vinden, door de week zijn dat elke dag een handjevol bestellingen, in het weekend zijn het er meer.’’ Bij het Het Gerecht verwachten ze hier geen jackpot mee te verdienen, maar zijn ze wel blij dat ze bezig zijn!’’
—
De corona-crisis is een drama voor de horecazaken die allemaal hun deuren hebben moeten sluiten, zowel in Nederland als in België. Geen klanten, geen omzet en geen werk voor het personeel. Voor de meeste zaken zit er niet veel meer op dan geduldig afwachten en hopen op betere tijden, werktijdverkorting aanvragen en eventueel wat klussen in de zaak, nu er toch niemand last van heeft. Toch zijn er ook zaken die zo goed en zo kwaad als het kan, hun gerechten bij de klanten proberen te krijgen. Chapeau maakt een rondje door de regio.
Beluga Loves You is een besteldienst begonnen onder de titel ‘Beluga Serves You’. Er worden een drie-gangenmenu en drie à la carte gerechten aangeboden. Kun je gaan afhalen of ze worden bezorgd. Dat slaat blijkbaar aan, want zaterdag was alles uitverkocht. Leveranciers zoals Le Salonard voor het brood, Tom Miesen voor de kaas en La Fève voor de bonbons helpen een handje mee. Om het bereik te vergroten wordt ook samengewerkt met Social Deal. In heel Zuid-Limburg worden de gerechten van het sterrenrestaurant in Maastricht bezorgd.
Wijnrestaurant Mes Amis draaide zaterdagavond de eerste ‘take away en delivery’ en dat is goed bevallen. „We zijn kapot maar hebben super veel hartverwarmende reacties mogen ontvangen,’’ laat Annelien Doelen weten. Bij Mes Amis kun je kiezen uit drie, vier, vijf of zes gangen en bijpassende Limburgse wijnen. Na bezorging krijg je via WhatsApp filmpjes toegestuurd waarin Patriek Doelen uitlegt hoe ingrediënten verwarmd en gepresenteerd moeten worden.
Afhalen kon je er al, bij Van Wijck. Ontbijt, brunch, lunch en zoetigheden. Die service heeft Jaap van Wijck nu uitgebreid met een bezorgdienst. En dat werkt makkelijker dan je zou denken: tussen 08.00 uur en 15.00 uur stuur je een appje naar een speciaal 06-nummer of een DM naar hun Instagram profiel, je ontvangt een Tikkie voor de betaling en je hebt Van Wijck zo in huis!
Ook FRUNK in Brunssum is een afhaalservice begonnen. De klanten krijgen een uitleg hoe ze de verschillende ingrediënten thuis moeten samenvoegen tot een gerecht. Er zijn verschillende menu’s verkrijgbaar, tot en met een zogeheten ‘hamstermenu’.
Bij Het Gerecht in Roermond kun je ook menu’s afhalen. Chef Cederik komt desgewenst ook thuis koken.
Het pas in maart geopende nieuwe restaurant van tweesterren-chef Hans van Wolde, Brut 172 in Reijmerstok, gaat niet bezorgen, maar heeft een andere manier gevonden om de mensen te bereiken. „We hebben allerlei lekkere gerechtjes gemaakt voor de Eyserhalte, dan kunnen de mensen ze daar kopen, want die winkel blijft als levensmiddelenzaak open”, zegt Van Wolde. „Lekkere tomatensoep, truffelsaus, stoofpotjes, werkelijk van alles. Het zijn niet de gerechten die wij hier bij Brut gaat serveren, maar ze komen wel uit onze keuken en zijn heerlijk.”
Verkoop
Zaken die bestaan uit een winkel én restaurant hebben, zolang ze niet in totale lock down zitten, het geluk dat een deel van het bedrijf mag en kan doordraaien. Zowel Onglet als SoDelicious in Maastricht hanteren verkorte openingstijden van hun winkel en breidden het assortiment ietsje uit. Levy Smit van Onglet: „Zo veel mogelijk personeel laten we thuis vanwege de veiligheid.”
Bij Arlecchino in Hasselt werd in eerste instantie een afhaalservice ingericht, maar daar werd in het kader van de volksgezondheid, per direct mee gestopt toen de maatregelen in België werden aangescherpt. Hun wijnhandel VinodiVino draait wel door, zij het enkel op aanvraag.
Roland Philipsen van Bistro Croquant geeft aan bijzonder dankbaar te zijn dat Slagerij Franssen in Maastricht hem heeft benaderd om zolang het kan de croquetten van het menu van Bistro Croquant in de slagerswinkel te verkopen. ,,Een jackpot gaan we hier niet mee omzetten, maar dat hoeft ook niet. Vooral onze lokale gasten vinden dit super.’’
Edwin Soumang van ONE in Roermond geeft aan bewondering te hebben voor zijn concullega’s die in deze periode aan de bezorg- en afhaalservice slaan. Zelf ziet hij zichzelf dit nog niet doen. ,,We verkopen wel tegoedbonnen voor na de crisis. Iedereen die een bon koopt, krijgt daar een exemplaar van ‘chef’s en hun moestuinen’ bij cadeau: een lifestyle en kookboek waar ook Edwin en zijn moestuin in te vinden zijn.
Restaurant Atelier in Gulpen heeft direct na de aankondiging van de horeca-sluiting al haar gasten een mail gestuurd met een oproep een FRIENDS voucher aan te schaffen; een tegoedbon met een waarde van 270 euro, aangeboden voor 200 euro. ,,De reacties zijn ontroerend en hartverwarmend’’ zegt Ellen. Voor de rest zijn er alternatieve werkzaamheden voor de rest van het team gevonden; ,,gezondheid staat voorop maar iedereen wilde zo graag de handen uit de mouwen steken. Klussen, proeven, experimenteren.’’
Tussen het klussen door verkopen ze bij Le Bon Vivant cadeaubonnen online, verkrijgbaar in losse bedragen die vrij te besteden zijn of all-in arrangementen. Bij aanschaf van ‘the full monty’ (7 gangen all-in) krijgen gasten een gratis supplement Royal Belgium Caviar cadeau!
Goede doel
Ki van de Ven van Kin van de Ven catering besloot zich in te zetten voor anderen. Onder de naam ‘Vitamine C actie’ verkocht hij vorige week flessen wijn. Van de opbrengst kocht bij 300 kilo sinaasappels die hij doneerde aan diverse zorginstellingen in en rondom Maastricht. Middels een Go Fund Me pagina vraagt hij mensen voor een bijdrage aan zijn project.
Camille Oostwegel van Oostwegel Collection heeft de eerst week van de horeca-sluiting benut om alle vier de locaties spik en span te krijgen. De komende week wordt er gerust en komen de chefs bij elkaar om nieuwe gerechten en menu’s te maken. ,,Er is in deze bijzondere periode ruimte voor ontwikkeling, en die ruimte nemen we.’’ Ook lanceert Oostwegel Collection deze week initiatieven voor het goede doel. In de eerste week van april april hoopt het hele team aan de voorbereiding te kunnen beginnen, zodat bij een heropening op 7 april alles gereed is.
In Belgisch Limburg ligt het sinds het afroepen van de complete lock down een stuk moeilijker met het bezorgen en afhalen van culinair genot, omdat de regelgeving daar strenger is dan in Nederland. Iedereen wordt afgeraden zich te verplaatsen, tenzij naar de supermarkt of de apotheek. Toch proberen sommige restaurants via de digitale kanalen nog contact te houden met hun klanten. Zoals De Kwizien en Vivendum, die op social media bepaalde gerechten delen, zodat hun klanten die thuis kunnen proberen na te maken. Het zal even behelpen zijn, maar wie weet komen er op deze manier nieuwe kooktalenten tevoorschijn. Dat zou dan een mooi neveneffect zijn van de crisis, want de horeca zit al langer verlegen om goed (keuken)personeel.