Tweehonderd kilometer lange wijnstraat door beide Limburgen
Belgisch- en Nederlands- Limburg hadden al als enige regio in Europa een grensoverschrijdende wijnappellatie: de BOB Maasvallei Limburg. Nu kunnen ze ook uitpakken met een zogenoemde wijnstraat, samen met het Vlaams-Brabantse wijngebied Hageland. ,,Dit project kan het toerisme in de deelnemende regio’s een boost geven, met wijn als verbindende factor”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde voor Toerisme van Belgisch-Limburg.
Vijftien jaar geleden schreef wijlen Steve Stevaert het boek Van mijnstreek tot wijnstreek. De toenmalige gouverneur van Belgisch-Limburg – bourgondiër par excellence – zag toen al de grote toeristische mogelijkheden van wijnproductie. Intussen zijn er behoorlijk wat stappen gezet, zoals blijkt uit de Chapeau-gids Wijnfietsroutes Limburg. Met de opening van de wijnstraat wordt een nieuwe stap gezet.
Concreet: in de vier deelnemende wijngebieden (Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg) kunnen wandelaars en fietsers een bewegwijzerde route langs tientallen wijndomeinen volgen. De route beslaat ongeveer tweehonderd kilometer en loopt langs het knooppuntennetwerk. De presentatie vond plaats in het Kasteel van Leut in Maasmechelen, waar de gedeputeerden Igor Philtjens (Belgisch-Limburg), Léon Faassen (Nederlands-Limburg), Gunther Coppens (Vlaams-Brabant) en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir acte de présence gaven.
Wijnhubs
Zij onthulden samen de wijnstraatkaart. Op zes wijnhubs is uitgebreide info beschikbaar: Kasteel van Horst (Hageland), de stroopfabriek (Borgloon), Kasteel van Leut (Maasvallei België), Wijngoed Raar Saint Remi (Maasvallei Nederland), Visit Zuid-Limburg Experience Gulpen (Mergelland/Zuid-Limburg) en Abdij Rolduc Kerkrade (Mergelland/Zuid-Limburg).
Elf partners werken de komende drie jaar samen om het project uit te rollen. Het wordt medegefinancierd door Interreg VI Vlaanderen-Nederland, het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
,,Wijn is een nieuw verdienmodel voor agrariërs”, zegt Léon Faassen, gedeputeerde voor Landschap en Plattelandsontwikkeling van Nederlands-Limburg. ,,Ik vind dit een mooi initiatief om de regio te branden. Belgisch- en Nederlands-Limburgers zijn bourgondiërs. In de rest van Nederland worden wij, Nederlands-Limburgers, trouwens beschouwd als halve Belgen. Met de wijnstraat benadrukken we onze gemeenschappelijke identiteit.”
Romeinen
,,En laat nu net wijn een aspect van die identiteit zijn”, haakt zijn Belgisch-Limburgse collega Igor Philtjens in. “Meer dan tweeduizend jaar geleden maakten de Romeinen al wijn in deze streken. Het is geen toeval dat wijn na de sluiting van de mijnen in beide Limburgen een steeds prominentere rol opeiste. Dat Hugo Bollen – een vroegere mijningenieur – het wereldberoemde fietsknooppuntennetwerk ontwikkelde, is een mooie vorm van symboliek. Voor het toerisme kan de wijnstraat een katalysator zijn, want dit initiatief gaat ook over kastelen, abdijen, natuur en alles wat onze provincies zo mooi maakt. Het versterkt de verbinding over de landsgrenzen heen. Dat is een uitstekende zaak, want een toerist denkt niet in termen van grenzen, maar van verbindingen.”
Gunther Coppens (gedeputeerde voor Toerisme Vlaams-Brabant), Igor Philtjens (gedeputeerde voor Toerisme Belgisch-Limburg), Zuhal Demir (Vlaams minister voor Toerisme) en Léon Faassen (gedeputeerde Landschap en Plattelandsontwikkeling Nederlands-Limburg)