Home > Culinair > Twee schoolvrienden aan het roer in Klost’r

Twee schoolvrienden aan het roer in Klost’r

Restaurant Klost’r in de Riemstse deelgemeente Vlijtingen heeft een nieuw keukenteam onder leiding van twee uitgeweken Maastrichtenaren en schoolvrienden: chef Menno Schellingen en maître Keanu Loomans. „Wij gaan voor een keuken met pure smaken en zoveel mogelijk lokale producten”, zeggen ze.

Bijna een jaar geleden werd Klost’r door Gault&Millau uitgeroepen tot Ontdekking van het Jaar Vlaanderen en bekroond met 13,5/20 punten. In de onlangs verschenen editie 2023 werd dezelfde score toegekend. „Daar zijn we enorm blij mee, want bevestigen is doorgaans moeilijker dan doorbreken. Uiteraard gaan we alles uit de kast halen om die score te behouden en eventueel nog beter te doen”, zegt eigenaar-ondernemer Nico Henrard, die het keukenteam onlangs grondig vernieuwde. Hij en zijn echtgenote Marie-Paule haalden twee namen met behoorlijk wat referenties binnen.

Menno Schellingen deed na zijn opleiding in de Hasseltse hotelschool ervaring op in bekende zaken als Beluga, Ten Bogaerde en Magis. Hij werkte ook geruime tijd samen met chef Kevin Bonanno, met wie hij een aantal zaken opstartte. Over zijn culinaire voorkeur laat hij weinig twijfel bestaan. „De Franse keuken blijft voor mij bovenaan staan”, zegt hij. „maar ik denk dat we in eigen regio ook meer dan voldoende producten hebben om zelfs de meest kritische gast te verwennen. Klassieke bereidingen met een lichte, eigentijdse touch, dat is wat ik wil brengen.”

Alicebourg

Keanu Loomans (30) kent Menno Schellingen al sinds zijn schooltijd in Alicebourg in Lanaken. Jaren later liepen ze elkaar opnieuw tegen het lijf in Magis in Tongeren, waar ze een poosje collega’s waren. In Klost’r leiden ze een volledig nieuw keukenteam. „We begrijpen elkaar met een knipoog”, zegt Keanu, die onder meer in La Source (nu Ralf Berendsen), Innesto en De Stadt van Luijck werkte. Het nieuwe tweespan koos voor een lichtjes andere aanpak.

„We blijven uiteraard een vier- en vijfgangenmenu serveren, maar niet iedereen wil dat. Daarom kunnen de gasten ook à la carte kiezen. Een lunch met een mooi hoofdgerecht – eventueel met een voor- of nagerecht – is voor veel mensen voldoende omdat ze daarna nog aan de slag moeten. Een andere mogelijkheid is een prijsvriendelijke all-inlunch van twee of drie gangen.”

Raarberg

Voor de samenstelling van de wijnkaart keek Keanu Loomans niet alleen ver over de grens, maar ook er vlak achter. „In Belgisch- én Nederlands-Limburg wordt zeer goede wijn gemaakt. Ik denk aan De Apostelhoeve, bij wijze van spreken een steenworp van hier. Of aan Wijndomein Raarberg. De wijngaarden liggen in Meerssen, de wijnmakerij in hartje Maastricht. Uiteraard mag ik ook Wijndomein Vlijtingen niet vergeten, want dat bevindt zich hier letterlijk maar een paar honderd meter vandaan. Met dat soort details en de spreekwoordelijke Limburgse gastvrijheid willen Menno en ik Klost’r een eigen identiteit geven.”

show auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.