Home > Culinair > Thiessen wijnkoopers in Maastricht: klassiek én bij de tijd

Thiessen wijnkoopers in Maastricht: klassiek én bij de tijd

De rondleidingen in de historische kelders van Thiessen Wijnkoopers in Maastricht zijn al jaren een succes. Als registervinoloog Gerry Habets bijvoorbeeld vertelt dat Europa slechts twee volledig ommuurde historische stadswijngaarden telt (‘deze in Maastricht, de andere in Parijs’) hangen de toehoorders aan zijn lippen. Datzelfde is het geval als hij verwijst naar de oude prijscouranten die in de loop der jaren her en der zijn aangetroffen. Een fles Grands Echézeaux, waarvoor je tegenwoordig al snel een paar honderd euro neertelt, kostte zo’n honderd jaar geleden slechts 1,75 gulden. Een fles beaujolais mocht je al voor een paar dubbeltjes mee naar huis nemen.

Proeverijen

Thiessen Wijnkoopers organiseert wekelijks wijnproeverijen, waarvoor veel belangstelling bestaat. „Een rondleiding door de magnifieke wijnkelders en het historische pand. Aansluitend een proeverij van de mooiste wijnen met bijpassende hapjes onder begeleiding van een vinoloog. Als het weer mee zit doen we dat op de binnenplaats met stadswijngaard. Dat valt in de smaak: de proeverijen zijn vrijwel altijd uitverkocht”, aldus Gerry Habets.

Preuvenemint

De wekelijkse wijnproeverijen zijn, zeker in vakantieperiodes en als Rieu in Maastricht is, mooie gelegenheden om ook mensen van buiten Limburg kennis te laten maken met Thiessen Wijnkoopers. Dat gebeurt ook tijdens het Preuvenemint, het vierdaagse culinaire festijn op het Vrijthof dat van 24 tot en met 27 augustus zijn veertigste editie beleeft. „We delen er een stand met een eigentijdse restaurantformule als Gastrobar Dock 5. Het betekent bijna automatisch dat we, behalve op onze vaste klanten, mogen rekenen op een jong, gezellig publiek. We kijken ernaar uit.”

Podcast

Thiessen Wijnkoopers haalt ook op andere manieren alles uit de kast om bij de tijd te blijven. Bijvoorbeeld met een eigen podcast, waarvan de eerste aflevering in oktober online gaat. „Wij merken heel sterk dat ook veel jongeren geïnteresseerd zijn in mooie wijnen en de verhalen erachter. Vandaar dat we het initiatief hebben genomen tot het maken van een podcast. Het uitgangspunt is dat we de grote wijnen die in onze kelder liggen – en die een deel van onze trots vertegenwoordigen – niet alleen laten zien, maar ze ook proeven. Ik kan alvast verklappen dat we spectaculair van start gaan. Tijdens de eerste aflevering proeven we een zeer speciale oude wijn, die ergens halverwege de vorige eeuw is gebotteld bij Thiessen. Vloeibare geschiedenis. Zou die ergens beter tot haar recht komen dan in onze historische kelders?”

 

Grote Gracht 18, Maastricht – thiessen.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.