Culinair

‘Terrain culinair’ in het Limburgse heuvelland

Slagerij Kusters in Margraten is met haar befaamde ‘Blanc Bleu Belge-runderen’ en homemade streekproducten al jaren een begrip in Zuid-Limburg. Het ambachtelijk bedrijf wordt gerund door vader en zoon Kusters, samen met hun bevlogen team. Dierenwelzijn en respect voor de natuurlijke leefomgeving staan bij Slagerij Kusters hoog in het vaandel.

Consumenten en horecaondernemers willen tegenwoordig steeds vaker weten waar (vlees)producten vandaan komen en kiezen voor producten uit de regio. Streekproducten zijn meer en meer in trek en duurzaamheid speelt daar een grote rol in. Slagerij Kusters werkt dan ook graag samen met ondernemers uit de regio. De samenwerking met Varkenshoederij Kuusj in Hilleshagen is hier een mooi voorbeeld van. Ik mocht een kijkje nemen bij de varkenshoederij en sprak met Roy Kusters en ondernemer Joshua van Wersch over deze magische plek.

Culinair genieten in het Limburgse heuvelland
De route naar de varkenshoederij Kuusj alleen al was puur genieten. Wat een prachtig landschap. Aangekomen bij de varkenshoederij zie ik het busje van Roy Kusters al staan. Joshua loopt tussen de varkens en probeert ze rustig mijn kant op te sturen zodat ik al wat mooie plaatjes kan schieten. De kleine biggetjes liggen lekker tegen hun moeder aan en wat mij direct opvalt is de rust die hier heerst.

Varkenshoederij Kuusj wordt gerund door jonge ondernemer Joshua van Wersch. Een initiatief geboren uit de gedachte dat varkens zoveel mogelijk in weilanden horen rond te scharrelen in plaats van altijd op stal te staan. Alleen in de winter staan de dieren op stal. Zodra de lente in de lucht hangt, mogen ze weer volop buiten genieten. Net als in voorgaande jaren was het ook dit jaar weer een feest voor de varkens om na de wintermaanden de stallen te verruilen voor de sappige grasweiden. En niet alleen voor de varkens. Joshua vertelt over het initiatief ‘Terrain Culinair’, een weidefeest dat elk jaar in april plaatsvindt en wordt georganiseerd in samenwerking met ondernemers uit de regio. Onder het genot van een drankje en live muziek kun je tijdens het event proeven van pure en eerlijke producten. Tevens ervaar je de leefomgeving van het vee en kun je deelnemen aan diverse initiatieven om de varkenshoederij te steunen.

Waardevolle samenwerking 
Joshua praat vol passie over zijn dieren. Het is meteen duidelijk dat bij hem de kwaliteit van leven van zijn varkens voorop staat. De varkens, oftewel ‘de kuusje’ waar hij vol trots over vertelt, groeien stressvrij op in het heuvellandschap van Hilleshagen waar ze lekker kunnen rondscharrelen in het verse gras. Als ik om mij kijk zie ik dat ze zelfs heerlijke modderbaden hebben waar menig wellness center jaloers op zou zijn.  

Vanaf de uitgestrekte weilanden heb je een prachtig uitzicht, vooral nu de bomen volop in de bloesem staan. Terwijl ik over het weiland loop, scharrelen de varkens rustig om mij heen en genieten ze van al het lekkers dat ze onderweg vinden. Ze zijn behoorlijk nieuwsgierig en willen zelfs graag op de foto. De dieren zijn helemaal in hun nopjes en rollen zich af en toe eens lekker door de modder.

Deze omgeving is precies zoals ondernemer Joshua het voor ogen had. Op het landgoed van zijn opa kan hij de varkens hoeden op een natuurlijke manier en dat komt de kwaliteit van het vlees zeker ten goede. Het is dan ook niet vreemd dan Roy Kusters meteen openstond voor een samenwerking met deze toegewijde ondernemer. Beiden zijn begaan met het welzijn van de dieren en hun leefomgeving. Varkenshoederij Kuusj levert zijn varkens aan Slagerij Kusters waarbij het hele proces wordt gecontroleerd, van de slacht tot het bereiden van ambachtelijke streekproducten. Zo verkoopt Joshua via zijn webshop online aan particuliere klanten en zorgt Roy Kusters voornamelijk voor belevering van de Zuid-Limburgse horeca.

Het grote avontuur
In 2016 begon Joshua aan zijn grote avontuur met de varkenshoederij. Op de vraag hoe hij het bedrijf levensvatbaar kan houden, vertelt hij over het initiatief crowdfarming. Steeds meer mensen staan stil bij de vraag waar het vlees dat ze eten vandaan komt. Via crowdfarming kunnen mensen een (deel van een) varken kopen, nog voordat het geboren is. De natuurlijke leefomgeving van dieren speelt een steeds grotere rol. En op deze manier ben je verzekerd van pure en eerlijke vleesproducten.

Consumenten willen weten wat ze eten. Bewustwording is de trend en dat merken Roy en Joshua ook. Consumenten betalen tegenwoordig liever een centje meer of eten minder vaak vlees, maar dan wel eerlijk vlees van goede kwaliteit. 

De kracht van ambacht
De samenwerking tussen Slagerij Kusters en Varkenshoederij Kuusj is een van de mooie initiatieven van Roy Kusters. Hij geeft aan veel meer projecten in de pen te hebben. Ik ben ontzettend benieuwd! Zijn bedoeling is in elk geval om nog nauwer samen te werken met ondernemers uit de regio en gebruik te maken van elkaars kennis en kracht. Dit komt niet alleen de kwaliteit en smaak van vleeswaren, maar ook de dieren en de natuur ten goede.

Ik ben in elk geval onder de indruk van dit paradijsje tussen de appelbloesem. Het is mooi om te zien hoe de dieren hier kunnen genieten in de vrije natuur. Ben je nieuwsgierig geworden naar duurzame en eerlijke vleesgerechten?
Neem dan een kijkje op www.slagerijkusters.nl en www.devarkenshoederij.nl.

________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

Gerelateerd nieuws