Home > Culinair > Tafelen bij Tuur: bourgondische smaken uit grootmoeders keuken

Tafelen bij Tuur: bourgondische smaken uit grootmoeders keuken

Sinds het voorjaar van 2022 is Maastricht een hip horecaconcept rijker. Op de hoek van de Sint Maartenslaan en de Wilhelminasingel brengt Arthur – Tuur – Kissels een toegankelijke, bourgondische restaurantformule die zich leent voor elke smaak en ieder moment. Wij gaan proeven!

Tafelen

TUUR mag dan vrij nieuw zijn in het Maastrichtse horecalandschap, de smaak van eigenaar Arthur Kissels is al decennialang bekend in de Limburgse hoofdstad en ver daarbuiten. Jarenlang trok de Bourgondiër onder de naam Tuur de Luxe door stad en land om zijn liefde voor lekker eten en drinken te delen met het grote publiek. De droom om ooit een eigen zaak, met een vaste standplaats, te openen had Tuur altijd al. Toen het hoekpand in Wyck vrij kwam te staan, wist Tuur direct: dit is hét perfecte pand, op dé perfecte plek.

TUUR Maastricht

Voor de formule van zijn restaurant, zocht Tuur de perfecte balans tussen bourgondisch en verfijnd, tussen de borrel en het uitgebreide diner. Ondanks dat wij vandaag kiezen voor lekker lang tafelen, beginnen we zoals je dat eigenlijk altijd doet bij Tuur: met een goed verzorgd aperitief. Dat wil zeggen:
champagne – de wijnkaart bevat voornamelijk open wijnen, dus de keuze is reuze, wij gaan vanavond voor de Cuvée des Cèdres van Le Gallais. Daarbij een half dozijn oesters, softshell crab met een Oosterse vinaigrette en een overheersende bbq-smaak, en huisgemaakte kroketten. Die laatste zijn een vaste waarde op de wisselende kaart van Tuur, zij het elke keer in een andere vorm. Vandaag zijn ze gevuld met duxelle, een krachtige vulling en een dik doch bijzonder krokant jasje.

TUUR Maastricht
TUUR Maastricht

Beste van beide

De smaak van TUUR is in de basis bourgondisch, met een vleugje nostalgie. De liefde voor lekker koken en eten heeft hij immers van zijn oma, en daar borduurt hij nog steeds graag op voort. Al is er met de komst van de nieuwe – Spaanse – chef ook meer en meer ruimte voor wereldse invloeden op de kaart. Zo vervolgen wij ons diner een Aziatisch gekruide steak tartaar en coquilles met hazelnoot en pompoen.

TUUR Maastricht
TUUR Maastricht

Bij de twee ‘voorgerechtjes’ wordt brood met dip geserveerd. Geen boter of olijfolie, maar espuma van gebarbecuede paprika. Herkenbare smaken voor iedereen die ooit de fameuze paella van Tuur de Luxe heeft mogen ervaren. Ook voor het hoofdgerecht blijven we in mediterrane sferen: hemelse risotto met
truffel, Parmezaan en Iberico wang. Simpel maar enorm doeltreffend.

TUUR Maastricht

Oma

Als het aan ons had gelegen, hadden we afgesloten met een moulleux au chocolat. Op advies van Tuur kiezen we toch voor de special en dat blijkt een perfecte keuze. Peer ingelegd en ingekookt in rode wijn en crème de cassis met een crumble van peperkoek en een cannelle met slagroom die zo dik en romig is dat het bijna ijs lijkt. Nostalgische smaken die je zonder moeite mee terug nemen naar de keuken van je eigen oma.

En zo besluiten we een heerlijke avond ongedwongen genieten, waarin een oeuvre aan verschillende smaken elkaar perfect afwisselde.

Sint Maartenslaan 31B, Maastricht – tuurmaastricht.nl

TUUR Maastricht
hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.