Home > Culinair > Superieure wijn uit Maaseik

Superieure wijn uit Maaseik

Als we het toch over local hebben, dan mogen de wijnen uit beide Limburgen niet ontbreken. Onze internationaal gerenommeerde wijnrecensent en wijnmaker Erik Sauter maakt de komende edities een rondje langs de regionale wijngaarden.

In beide Limburgen vinden we een indrukwekkende verzameling wijndomeinen, die absoluut niet onderdoen voor beroemde bezittingen in de meer bekende, historische wijnbouwgebieden.

Daar waar wijnstokken staan, zijn de omgeving en de natuur altijd boeiend en het bezoeken waard. Grensoverschrijdend Limburg is van nature zeer gevarieerd en mooi. Door de aanleg van de vele glooiende wijngaarden is de streek er de laatste decennia alleen nog maar aantrekkelijker op geworden.

We starten in Maaseik – Domaine Aldeneyck van de familie Henckens. Dit is in de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een familiaal icoon-bezit dat elke liefhebber gezien moet hebben. Het wijngoed is tien hectare groot, de wijngaarden liggen in het gehuchtje Aldeneyck en grenzen aan de Maas. De kiezelhoudende ondergrond zorgt voor een karakteristieke bodeminvloed. Met een beetje geluk krijgt de bezoeker uit de mond van de visionaire en gezond ambitieuze Karel Henckens, telg uit een fruittelersfamilie, het fascinerende parcours te horen. Elke zaterdag is de wijnwinkel annex proefruimte voor liefhebbers gastvrij geopend. Om vrijblijvend te proeven, enthousiast te kopen en inspiratie op te doen voor een origineel cadeau. Keuze te over: drie hoogwaardige mousserende wijnen (flesgisting, Champagne-techniek), zes witte wijnen en, tamelijk uitzonderlijk, een volmaakt rijpe Pinot Noir. De druif die met afstand de meest kostbare wijnen ter wereld voortbrengt. Deze laatste wijn is geselecteerd voor een korte proefnotitie. Voor wie van wijnfeesten houdt: een keer per jaar wordt hier op de tweede zondag in september een enorm wijnfeest gehouden dat duizenden liefhebbers trekt. Nog even afwachten hoe dat dit jaar moet gaan gezien de actualiteit.

Proefnotitie Pinot Noir 2017 Domein Aldeneyck

Opvallend veel kracht in de kleur met de schakering zwart en mahonie. Zuivere, uitgesproken zonrijke druivenexpressie met een forse bodeminvloed met ondertoon van een mineralige en nootachtige kruidigheid. Volop zwarte vruchten (kers, braam, myrtille), amandel en een fractie tonkaboon. Overrompelend rijpe, subtiele zoete aanzet met een fluwelen textuur die zorgt voor een strelend aangenaam mondcontact. Goed gevulde materie met een discreet zuurgehalte en rijk aan superrijpe, ‘zoete’ tannines (zoethout, laurierdrop).

Een Pinot met een overduidelijk mediterraan karakter, mogelijk onder invloed van de maas-waterreflectie? We proeven deze wijn in confrontatie met een ‘beroemde’ en zeer klassieke Pinot Noir uit de Côte de Nuits (Chambolle Musigny les Cras 2014 plm. € 75). Dit zorgt voor een spectaculaire uitdrukking van het geheel eigen karakter van de Aldeneyck Pinot Noir. De wijn bezit een prachtige lengte, is bijzonder smaakrijk en mondvullend en bewijst zodoende met een behoorlijk gemak z’n klasse. Mogelijk is een confrontatie met de uitstekende Pinots Noirs uit Oregon nog interessanter. De Aldeneyck Pinot Noir 2017 (€ 19,00 per fles) biedt een veelbelovend bewaar- en ontwikkelingspotentieel (2020-2030+).

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu