Home > Culinair > ‘Stoofvlees-friet’ in Alken op Nationale Feestdag België

‘Stoofvlees-friet’ in Alken op Nationale Feestdag België

Op dinsdag 21 juli, de Nationale Feestdag van België, is Zomerb(A)r Alken ‘the place to be’ voor patriotten met een hart voor de Belgische culinaire geschiedenis. Dan serveren ze er dé Belgische klassieker ‘stoofvlees-friet’ naar een oud recept van Florentine Ottenburgs, de voormalige hoofdkokkin van de brouwerij Alken, bekend van zijn Cristal bier.

Sinds kort is Alken een leuke zomerbar rijker: Jan Smets en Ingrid Vanmarsenille hebben letterlijk en figuurlijk hun tenten opgeslagen in de charmante hoeve Kolmen aan de Meerdegatsetraat. Een gerestaureerd boerderijtje waar tot voor twee jaar terug nog paarden gestald stonden, die verkocht werden aan de Koeweiti’s. Je kunt er coronaproof terecht voor een drankje of een portie streetfood, vanaf morgen serveert men er ook dé de beroemdste culinaire trots van België: friet-stoofvlees.

Jan Smets, bekend van het evenementenbureau SUC6 en Catering Specials (de organisator van lifestylebeurs Très Chic), is al vier maanden technisch werkloos. Covid-19 zorgde er voor dat de hele evenementensector op apegapen ligt.  En dus kriebelde het bij Smets. Toen de horeca heropstartte, klopte hij aan bij Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken. ,,Die dook een oud schriftje op, waarin het authentieke recept stond van de voormalige hoofdkokkin bij brouwerij Alken“, vertelt Smets. ,,Destijds werd het oorspronkelijke bier ‘Mars’ of het donkere tafelbier ‘Faro’ gebruikt, dat toen in grote beugelflessen werd verkocht, maar nu gebruiken we Grimbergen Dubbel, dat ook in Alken wordt gebrouwen.”

De eerste bestellers van het bijzondere ‘stoofvlees-friet’ krijgen een geprint receptje en het verhaal van Florentine mee naar huis. Zomerb(A)r is ingericht conform de Covid-19 richtlijnen, zodat bezoekers met een gerust hart kunnen genieten. Er is plaats voor 300 zittende gasten.

Zomerbarb(A)r is de hele zomer open, elke donderdag tot en met zondag, van 16 uur tot 23 uur. Op zondagen en ook op de Nationale Feestdag 21 juli al vanaf 14 uur. Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina van Zomerbar Alken.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu