Home > Culinair > Staatssecretaris Vivianne Heijnen opent wijnkasteel De Burght

Staatssecretaris Vivianne Heijnen opent wijnkasteel De Burght

Als het André Rieu rond deze tijd lukt om het ‘engeltje op zijn schouder’ een goed woordje te laten doen bij de weergoden, dan kan ik daar net zo goed van meeprofiteren, moet de Maastrichtse zakenman Michel Maes hebben gedacht. En dus bleef het gisteren – ondanks de nodige donkere wolkjes aan de lucht – droog in de weelderige tuinen van kasteel De Burght in de Maastrichtse wijk Heer. Daar gaf Harmonie Heer Vooruit – in samenwerking met de operazangers Anna Emelyanova en Thomas de Bruijn – een sprankelend concert om de opening van het eerste echte wijnchâteau van Nederland luister bij te zetten.

De symbolische openingshandeling werd verricht door staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA, Infrastructuur en Waterstaat). Zij had de complexe dossiers over (grensoverschrijdende) OV-verbindingen, teruglopende reizigersaantallen en niet te vergeten Schiphol even gelaten voor wat ze waren, om in haar oude vertrouwde Maastricht – waar ze tot begin dit jaar wethouder van Economische Zaken was – te genieten van het goede leven. Geholpen door Michel Maes’ echtgenote Maya, knipte ze met een speciale gouden schaar een rood-wit-blauw lint door dat was aangebracht bij de antieke wijnpers.

Om De Burght een min of meer officieel wijnkasteel te laten zijn, is op het terrein een klein perceeltje aangebracht, met 150 stokken chardonnay. Die moeten over pakweg drie jaar leiden tot de eerste oogst van het fonkelnieuwe Château De Burght, dat zijn oorsprong heeft in de middeleeuwen en in de eeuwen daarna een roerige geschiedenis heeft gekend.

Michel Maes heeft intussen grote plannen met zijn wijndomein. Onlangs kocht hij een mooi perceel aan op een zonnige helling in Eckelrade, grenzend aan het Savelsbos. Daar zullen in eerste instantie 1200 stokken worden geplaatst, maar nu al wordt rekening gehouden met een verdubbeling of zelfs verdriedubbeling van dit aantal. Onder de bezielende leiding van wijnmaker Yves Nelissen en wijnbouwadviseur Geurt van Rennes wordt er een mousserende wijn van hoogstaande kwaliteit van gemaakt.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.