Culinair

Smaakmakers: de d’Artagnan-collectie van Zuyd Craft x Château Neercanne

tekst Demy Janssen
, fotografie Guy Houben

Het is inmiddels bijna een traditie, de lancering van de nieuwe Bière d’Artagnan aan het begin van de zomer. Beer geeks en culifreaks uit het hele land reizen ervoor naar Maastricht. Het d’Artagnan-bier, genoemd naar de beroemde musketier die deze week precies 350 jaar geleden om het leven kwam bij de belegering van Maastricht, is een bijzondere coproductie van Zuyd Craft en L’Auberge de Neercanne. De samenwerking tussen deze twee Maastrichts bedrijven wordt nog minstens twee jaar voortgezet.

Het idee voor een gezamenlijke lijn bieren ontstond eind 2020, toen het team van Château Neercanne op zoek ging naar een lokale partner voor speciaalbieren. Die partner vonden ze in Bas Jacob van Zuyd Craft, een Maastrichtse microbrouwerij met een indrukwekkend portfolio aan funky en eigenwijze speciaalbiertjes.

Met zijn unieke biercollectie wil Jacobs bierliefhebbers, maar zeker ook mensen die niet alles weten van het product, laten zien dat bier meer is dan ‘gewoon’ pils en de bieren die door de retail als ‘speciaalbieren’ verkocht. Dat laatste lukt hem steeds beter. Zijn volgende doel is om ook de haute cuisine aan het bier te krijgen, een streven dat hij tot zijn levensmissie heeft gemaakt.

„Ik wil chefs en sommeliers laten zien dat er meer is dan alleen wijn”, licht Bas toe. ,,Wijn is mooi, ook ik hou van een goed glas wijn, maar in veel gevallen kan ook bier prachtig pairen met een mooi gerecht. Soms misschien zelfs beter, want bij bier mag en kan je immers veel meer smaak toevoegen. De samenwerking met Château Neercanne is voor mij en mijn bedrijf een mooie stap in de goede richting.’’

In goed overleg met Neercanne-directeur Pierre Haenen en de vaste L’Auberge-gezichten Raymond Remmen en Leo Smeijers creëerde Bas Jacobs eind 2020 het recept voor Bière d’Artagnan. Een bijzonder ‘champagne-bier’, bereid met champagnegisten, dat minstens vijf jaargangen moest krijgen op basis van nagenoeg dezelfde receptuur. „We werken met louter lokale grondstoffen – hop, gerst en haver. Door het klimaat en de klimaatsveranderingen is het onmogelijk om elk jaar precies hetzelfde te doen. Zo zijn in 2022 grote delen van de oogst verloren gegaan, omdat de granen te nat en de hoppen juist te droog waren. We hebben dus ook voor de derde jaargang het recept weer een beetje moeten tweaken’’, licht de jonge biermeester toe.

Toch zul je het verschil tussen de drie jaargangen voorlopig niet kunnen proeven. De Bières d’Artagnan zijn gebrouwen om in maturing boxen te bewaren. Het is de bedoeling dat ze over tien, vijftien jaar, naast elkaar worden geproefd. Proef je nu de eerste editie uit 2020 naast de meest recente uit 2022, dan proef je wel degelijk verschil, maar dat komt dan voornamelijk door het rijpingsproces, en niet zo zeer door een getweaked recept. Al neemt dat niet weg dat het onwijs interessant kan zijn om de drie jaargangen nu al naast elkaar te proeven, vindt L’Auberge-chef Raymond Remmen. „Je proeft de ontwikkeling, en zult merken dat het biertje met het jaar meer complexiteit en diepgang krijgt. De tonen van grapefruit bitters, bloemig floraal en citrus zwakken langzaam af en maken plaats voor tonen van honing en bloemenhoning. Dat maakt ‘m volmondiger, zachter en romiger. Moet je je voorstellen wat dat de komende jaren nog gaat doen…’’

Op zondag 25 juni is het exact 350 jaar geleden dat Charles de Batz de Castelmore, beter bekend als d’Artagnan, sneuvelde bij de Tongersepoort in Maastricht. Ter ere van zijn sterfdag brouwde Zuyd Craft dit jaar, in aanvulling op de derde editie van het Bière d’Artagnan, een tweede limited edition special: de Noir 1673. Geheel in stijl pikzwart, met donkere en fruitige tonen. Deze special wordt naast de d’Artagnan Rosé Brut 2022 en drie jaargangen Bières  gepresenteerd tijdens een vijf-gangen secret garden lunch op zondag 25 juni bij Château Neercanne (en daar zijn nog een paar tafeltjes beschikbaar!). De d’Artagnan bier-collectie is in beperkte oplage verkrijgbaar bij Château Neercanne (tijdens lunch of diner, en voor thuis).

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

,

Smaakmakers

Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Aan Chapeau Magazine verbonden sinds haar stage eind 2016. Demy ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een vaste waarde binnen het team van Chapeau, met een takenpakket dat varieert van creatie tot commercie, van productie tot presentatie en alles ertussenin. Maar het allerliefste schrijft Demy over de (de smaak van) Limburgse gastronomie. Dat is dan ook waar je de grootste kans hebt Demy op haar vrije avonden en in de weekenden te treffen.

Demy Janssen 's topic(s):
Culinair, Uitgelicht

Gerelateerd nieuws