Home > Culinair > Ruim baan voor goede smaken uit de eigen streek

Ruim baan voor goede smaken uit de eigen streek

Auteur: Jo Cortenraedt

Wat een aantal jaren geleden begon met het evenement Château Maastricht, waarbij de nadruk lag en ligt op de Limburgse wijn, is La Saison Culinaire inmiddels uitgegroeid tot een bundeling van evenementen en activiteiten op het gebied van de Limburgse gastronomie, met de nadruk op de streek, dus ook de producten hiervan.

Het najaar wordt algemeen gezien als het meest gastronomische seizoen. Niet dat je in andere perioden niet lekker kunt eten, maar in de herfst zijn de meeste streekproducten verkrijgbaar. Dat gaat van wild tot velerlei groenten en vruchten. Het is de periode dat er geoogst kan worden, ook al is dat voor de boeren na zo’n heftige zomer dit jaar nog niet zo eenvoudig.

Sowieso kon Maastricht een mooi thema in de marketingkalender goed gebruiken in die periode. Het voorjaar is met carnaval en de internationale kunstbeurs TEFAF al mooi gevuld, de zomer zit vol met evenementen, van André Rieu tot het Preuvenemint, en in de winter zijn er de kerstdagen die tegenwoordig onder de noemer ‘Magisch Maastricht’ vallen.

In de maanden september, oktober en november zijn er tal van evenementen die vallen in La Saison Culinaire. Zoals de Gulpener hopoogst, het Wahlwiller Wijnfeest, de Folie Culinaire in MECC Maastricht, de Hasseltse jeneverfeesten, de Winefair in Lanaken en Château Maastricht. Gastronomie, wijn, speciaalbier, wild; ingrediënten genoeg om daar een volwaardig seizoen van te maken.

De organisatie van La Saison Culinaire heeft een aantal doelstellingen gerealiseerd die veel verder gaan dan het bundelen van de reeds bestaande evenementen. De nieuwe voorzitter Dieudonné Akkermans, burgemeester van Eijsden-Margraten, is bevlogen als het gaat om thema’s als streekproducten. „Dat moet veel meer worden dan een romantisch item voor toeristen. Het gaat ook om een groot economisch belang. We hebben hier in de regio, zeker als je het grensgebied erbij betrekt, heel veel kwaliteitsproducten. Maar die vinden nog lang niet zo gemakkelijk de weg naar de consument. Daar kunnen wij als organisatie een duw in de rug geven, door mee te helpen om korte ketens tussen producent en afnemer/consument te realiseren. We willen producenten en sectoren verbinden, zo-dat streekproducten vermarkt worden als ‘het goede leven’ en daarmee indirect een impuls geven aan hotelovernachtingen.

 

Daarnaast ontwikkelen en delen we kennis over streekproducten met onderwijs, producenten en afnemer/consument.”Akkermans is een van de aanjagers van de drie gemeenten in het Heuvelland die zijn aangesloten bij de internationale beweging Cittaslow. Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals houden in hun beleid rekening met de principes van deze uit Italië afkomstige denkrichting in de voedingsketen. Daarin staat centraal dat zoveel als mogelijk producten worden gebruikt uit de eigen regio en dat er aandacht is voor terroir en voor de ecologische aspecten.
„Het natuurlijke landschap is voor deze drie gemeenten in het Heuvelland heel belangrijk,” zegt Akkermans. „Niet al-leen qua schoonheid, maar ook als economische basis. Want zonder dit schitterende landschap is er geen of veel minder toerisme, terwijl in deze sector duizenden mensen hun baan hebben gevonden. Niet alleen dat landschap moeten we koesteren, maar ook de producten die hier worden voortgebracht. In een wereld waarin appels worden verscheept van Chili tot Nieuw-Zeeland, zul je moeten zorgen dat je lokale producten een weg vinden naar de consument.”

La Saison Culinaire is in de eerste plaats een platform, geen evenementenbureau. Er wordt aandacht besteed aan culinaire routes, aan wijn en bier, wild en kruiden en fruit. „Er zijn al veel goede initiatieven, bijvoorbeeld van de Limburgse wijnboeren. Toch staat Limburgse wijn, die steeds beter van kwaliteit wordt, nog te weinig op de kaart in onze restaurants. De Gerardushoeve in Epen doet dat bijvoorbeeld heel goed. Die laat een mooie Limburgse wijn bottelen met eigen etiket als huiswijn en die loopt heel hard.”
Akkermans gebruikt zijn politieke contacten om zoveel mogelijk bestuurlijk draagvlak te krijgen, met name ook over de grens in Belgisch-Limburg en in het Land van Herve. „Als je weet dat er in Sint Truiden zo’n honderd wetenschappers werken in een groot onderzoeksinstituut voor de fruitsector, dan moeten wij zorgen dat we met de Zuid-Limburg-se fruitboeren daarbij kunnen aansluiten. Veel meer samenwerking is nodig. In het nieuwe Dormio Resort in Maastricht kun je nu ambachtelijke jam uit Zuid-Limburg krijgen. Zo moet dat. In Toscane wil je als bezoeker die streekproducten leren kennen, dat is de charme van de streek. Dat kan hier ook veel meer.”

Op 10 september is er een openingsceremonie van La Saison Culinair, waar een nieuw streekproduct wordt gepresenteerd, namelijk de Limburgse Wild Bitterbal. Gemaakt van wild uit Limburg. Laagdrempelig en toch speciaal.

KALENDER
10 september: Opening La Saison Culinaire seizoen & introductie Limburgse Wild Bitterbal – Kasteel Wittem
6 t/m 9 september: Parkstad Culinaire – Heerlen
9 september: Gulpener hopoogst
30 september: Wahlwiller Wijnfeest – Wahlwiller
30 september: frUITmarkt St. Truiden – St. Truiden (BE)
8-10 oktober: BBB Maastricht & Folie Culinaire – Maastricht
20-21 oktober: Hasseltse Jeneverfeesten – Hasselt
27-29 oktober: Winefair Lanaken – Lanaken (BE)
28-30 oktober: Château Maastricht weekend – Maastricht
27 oktober: Spirit of Maastricht – Maastricht
26 november: Limburgs Streekdiner – Hoge Hotelschool Maastricht

Voor meer informatie over La Saison Culinaire: www.lasaisonculinaire.nl

Fotografie: Joris Vroemen
______________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.