Home > Culinair > Rogge Tripel van Gulpener valt in de prijzen

Rogge Tripel van Gulpener valt in de prijzen

Het speciaalbier Sterk Rogge Tripel van Gulpener Bierbrouwerij in Gulpen is door het platform bioproductvanhetjaar.nl uitgeroepen tot ‘Biologisch product van het jaar 2021’. De jury, bestaande uit foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan, bio-ondernemer Ronald van Marlen en Michaël Wilde (directeur van de ketenorganisatie van de biologische sector Bionext), was eensgezind over de uitslag, die is ingegeven door ‘het verhaal achter het product’.

Sterk Rogge Tripel is een co-creatie tussen brouwer Jan-Paul Rutten en teler Felix Huntjes, waarin volgens de jury de zorg voor biodiversiteit (de oer-rogge), lokale biologische teelt en een zorgvuldig brouwproces hebben geleid tot een bijzonder smaakvol bier, waarin je het basis ingrediënt – de rogge – ook echt proeft.

Gulpener nam afgelopen zomer een nieuw brouwhuis in gebruik, volgens de eigenaren het meest duurzame van Europa. Een nieuw filter-proces zorgt ervoor dat Gulpener naast brouwgerst ook andere granen kan gebruiken om bier te brouwen. Gulpener koos samen met bio-boer Felix Huntjens voor rogge, een oorspronkelijk Limburgs (oer)graan. De herintroductie van dit soort granen is goed voor de biodiversiteit.

Oergranen hebben als belangrijk voordeel dat ze niet bespoten hoeven te worden. Ze beschikken over een natuurlijke afweer tegen lokale ziektes, en dat is weer goed voor een langdurig gezonde bodem.

Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener Bierbrouwerij, is blij met de erkenning. ,,Dit is waanzinnig mooi. Een hele gave prijs. We brouwen al vijftien jaar biologische bieren in onze brouwerij en dit is de next step.”

Sterk Rogge is een karaktervol, fruitig en licht pikant bier, waarin de smaak van Rogge duidelijk te proeven is. Het bier is gebrouwen met 40 procent ongemoute rogge.

V.l.n.r.: Michaël Wilde (directeur Bionext), Jan-Paul Rutten (directeur Gulpener Bierbrouwerij), Felix Huntjens (biologische teler)
hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu