Home > Culinair > Riesling mag wat meer in het zonnetje

Riesling mag wat meer in het zonnetje

In de drukke periode van TEFAF kwam ik op social media toevallig een fenomeen tegen dat ik niet kende: de ‘internationale riesling-dag’, een feestdag die 13 maart plaats zou vinden. Of dat nou meteen het middel wordt om riesling-wijnen een extra podium te geven, betwijfel ik. Maar het is naar mijn idee wel een druif die nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Persoonlijk ben ik gek op goede riesling. Dat heeft meerdere redenen waar ik verderop dieper op in zal gaan. Maar waarom verkoop ik dit relatief zo weinig in het restaurant?

De start van de bekendheid begint in Duitsland. In de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw stond goede riesling bovenaan de lijst, samen met Bordeaux, Bourgogne, Champagne en Tokaj. Helaas braken daarna donkere tijden aan voor de wereld en ook voor de wijnbouw in Duitsland. De wereldoorlogen betekenden dat de wijnmakers aan het vechten waren aan het front, in plaats van wijn te maken. De impact van de Tweede Wereldoorlog was de genadeklap voor Duitse wijn. De Nazi’s zopen alle goede wijn zelf op en verdreven (of veel erger) alle Joodse families die verantwoordelijk waren voor 60 tot 70% van de wijnhandel. Bombardementen en internationale boycotten aan het einde en na de oorlog waren de genadeklap voor Duitse wijn.

Later begon het tij te keren, resistente druivenrassen hielpen de wijnbouw langzaam terug onder de aandacht. Maar helaas werd Duitse wijn synoniem voor goedkope en zoete wijn. Een van de meest bekende labels is de Liebfraumilch van Blue Nun.

Sommelier Adriaan Visser

Met het doel om kwaliteit te verbeteren kwam in 1971 de Duitse wijnwet. Helaas was deze voor niet-Duitstaligen soms nog verwarrender met de Prädikats-niveaus, die rijpheid in Öchsle meet, en de onduidelijke Grosslagen-wijngaarden.

Ondertussen is er in 2021 (in 2026 met volledige intrede) een grote update geïntroduceerd, die in tegenstelling tot eerdere updates wél het verschil moet gaan maken. Ze gaan het ‘Bourgogne’-model volgen, zoals de VDP (Duits verband van wijnmakers) met een grote focus op kwaliteit en terroir-herkenning al langer gebruikt. We krijgen dus Gutswein (regionale), Ortswein (village), Erste Lage (Premier cru) en Grosse Lage (Grand Cru).

Nu begon dit verhaal over riesling. Wat maakt deze druif nu zo speciaal? Het kan in zeer koele klimaten rijp worden en produceert geweldige wijnen in de Alsace (dat ook een Duitse geschiedenis heeft), Oostenrijk, Nederland, België, Australië en Amerika. Weingut Keller heeft samen met een voormalig Noorse stagiair zelfs riesling in Kristiansand in Noorwegen aangeplant. Riesling kan geweldig terroir weergeven in het glas. Dit terwijl riesling haar aroma’s en krachtige zuur goed weet te combineren met alle verschillende niveaus van restsuiker. Deze variëren van kurkdroog tot zoete wijnen die jaren fermenteren om tot 5,5% alcohol te komen.

De kwaliteitsriesling’s kunnen ook nog eens geweldig ouderen en kunnen een enorme diversiteit van eten aan. Daarnaast zijn zelfs de topwijnen van veel goede wijnproducenten nog zeer aangenaam geprijsd. Genoeg redenen om méér riesling te drinken!

Duits wijnsysteem wordt drastisch aangepast

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.