Home > Culinair > Ria Joosten catering & evenementen: duurzaamheid als gastronomisch visitekaartje

Ria Joosten catering & evenementen: duurzaamheid als gastronomisch visitekaartje

Hoe hij zijn rol in de hedendaagse gastronomie in één woord zou benoemen? Is hij een ‘massatariër’, iemand die de grote massa mijdt. Of eerder een ‘localtariër’, iemand voor wie duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel op de eerste plaats komt?

Freek Joosten, bedrijfsleider van een aantal locaties van Ria Joosten Catering & Evenementen in Neer, is er nog niet uit, stelt hij vast in Café Ipanema in Maastricht, een van de vaste locaties van het bedrijf. „Maar dat komt. De wereld ligt onder een vergrootglas als het gaat om duurzaamheid. Het is niet zo gek als van de horeca gevraagd wordt daaraan een steentje bij te dragen. Menigeen zal eraan moeten wennen, maar onze ervaring is dat als je er eenmaal mee bezig bent, het alleen maar leuker wordt.”

Ria Joosten

Ria Joosten Catering & Evenementen is in de loop der tijd uitgegroeid van een bescheiden cateraar tot een full service-evenementenbureau dat zijn hand niet omdraait voor grote feesten en partijen. Maar ook particulieren die iets bijzonders te vieren hebben – bijvoorbeeld een huwelijk of jubileum – worden met liefde én op maat bediend. Buiten dit alles om beschikt het bedrijf over eigen vestigingen verspreid over heel Limburg én een keur aan locaties waarmee nauw wordt samengewerkt. De overheid probeert te sturen op een ideale wereld, aldus Freek Joosten. „Als familiebedrijf lopen we daar al jaren op vooruit. Met energiebesparende maatregelen, een ban op plastic, het tegengaan van verspilling en duurzame inzet van personeel. Daarnaast kijken we voortdurend om ons heen: hoe kunnen we onze band met kleinschalige, lokale producenten nóg verder versterken? Is het mogelijk de hoeveelheid vlees terug te dringen, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak? Het antwoord daarop is ‘ja’. Door producenten van eerlijk voedsel een eerlijke prijs te betalen, komt de ‘ideale wereld’ stapje voor stapje dichterbij.”

Als bedrijven zelf niet het initiatief nemen, is het wel de markt die de eisen stelt. „Opdrachtgevers verlangen in toenemende mate van ons dat we duurzaam zijn. Zijn het niet de toezichthouders die daarop letten, dan zijn het wel de gasten.” Freek is trots dat Ria Joosten Catering & Evenementen sinds 2021 in het bezit is van Green Key goud, een internationaal erkend keurmerk voor bedrijven in de hospitality- en vrijetijdsbranche die zo duurzaam mogelijk werken. „We merken het aan alles: duurzaamheid is een belangrijk visitekaartje.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.