Home > Culinair > Restaurant Slagmolen ** sluit de deuren in het weekend

Restaurant Slagmolen ** sluit de deuren in het weekend

Het geliefde restaurant Slagmolen in het Belgisch-Limburgse Oudsbergen sluit vanaf nu de deuren in het weekend. Op die manier wil de familie Meewis, eigenaar van het sterrenrestaurant, het personeel een betere balans tussen werk en privéleven bieden.

De reserveermodule van de gerenommeerde Slagmolen was al sinds begin januari geblokkeerd voor de zaterdag en de zondag. Toch kwam het nieuws over de weekendsluiting van de sterrenzaak pas afgelopen weekend groot in het nieuws. Tegen het Belang van Limburg vertelde top-chef Bert Meewis dat deze keuze is gemaakt in het belang van het personeel. „Onze ploeg is erg jong: uitsluitend twintigers en dertigers. Toen ik op mijn 24ste begon, was het een eer om aan de slag te mogen gaan in een sterrenzaak. Het kandidaat-personeel stond in de rij en onderhandelde niet eens over loon. Vandaag willen jonge mensen meer vrije tijd, om dingen te doen met vrienden of met het gezin. En ze willen beter betaald worden. Covid-19 was daarin een kantelmoment. Een beweging waar wij in zullen moeten meebewegen om ons restaurant ook na 30 jaar gezond te houden!’’

Als compensatie voor de weekend-sluiting, opent Slagmolen op dinsdagen de deuren voor lunch en diner. Daarmee worden de weekenddagen – waar telkens maar één dienst per dag gedraaid werd – volledig gecompenseerd. „We zullen dus compacter te werk gaan: nog steeds acht diensten per week met evenveel couverts, maar dan op vier dagen in plaats van op vijf. Woensdag blijft een rustdag”, licht zoon en chef Giel Meewis toe.

In het voorjaar van 2023, vlak voor de uitreiking van zijn eerste Michelin-ster, besloot ook chef Gilbert von Berg van restaurant Studio in Maastricht om in het weekend zijn deuren te sluiten. Ook hij deed dit voor zijn personeel én voor zijn eigen gezin.

Een jaar later blikt de chef tevreden terug op zijn keuze. „Natuurlijk was het eng om de stap te zetten. Je weet immers dat je op zaterdag gegarandeerd vol zit. Het was dan ook de vraag hoe dat door de week zou zijn. Inmiddels weet ik dat als mensen graag bij je willen komen eten, ze dat ook wel op doordeweekse dagen doen. Voor de werk-privé balans doet een weekendsluiting veel: als je laat zien dat je goed voor je personeel zorgt, dan krijg je dat ook terug.”

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.