Home > Culinair > Restaurant NOON

Restaurant NOON

Er is altijd kans op vooruitgang. Nog niet zo heel lang geleden zowat het lelijkste plekje van Maastricht, het ‘junkenparkje’ pal naast de Wilhelminabrug in Wyck-Maastricht. En nu the place to be, sinds restaurant NOON daar de parasols heeft opengeklapt en het een komen en gaan is van hip, internationaal volk dat graag lekker wil eten en drinken in een trendy sfeer.

Heerlenaar Hans Paul Nieskens lukte het, samen met zijn compagnon Luc de Beaumont, om van de Platte Zaal aan de noordkant van de brug een swingende tent te maken, daar waar enkele Maastrichtse ondernemers en nadien Maison van den Boer niet in slaagden. De Platte Zaal is een dansparadijs met internationale deejay’s. Of liever gezegd was, want in de coronatijd viel er niks te dansen. Zodra dat van de overheid weer mag, gaat het weer los in deze ruime zaal aan de Maas.

Onder de brug door loopt de zaak over in een voormalig café dat nu een eigentijds restaurant is geworden, gerund door dezelfde eigenaren. NOON was meteen een schot in de roos met een keuken die het midden houdt tussen mediterraans en Aziatisch. En uiteraard met een sharing-formule, dat hoort er tegenwoordig bij. Binnen is er plek voor zo’n zeventig couverts, maar buiten is dat meer dan het dubbele op het uitgestrekte terras op de zuidkant, met een spectaculair uitzicht op de skyline van Maastricht. Je krijgt een gevoel van Au bord de la Seine, maar dan in Maastricht, dus la Meuse.

De voorgerechtjes die voorbij komen zijn licht gefrituurde inktvis (frisser dan we gewend zijn), een ceviche van zeebaars (heel fris, misschien zelfs een tikkeltje te zuur), mooie mootjes tonijn met een soja-dominante saus, Aziatische spekjes (niet te zoet) en een ‘verzopen’ zalm met gin, yoghurt en verfrissende rode biet.

De gedreven sommelier Mark Triepels schenkt daar een heerlijke, knap verfrissende Kiedricher Riesling 2018 uit de Rheingau bij (€ 38,50). Voor bij het hoofdgerecht doen we een greep in de wijnkaart, een Pic-Saint-Loup Grande Cuvée 2017 van Domaine L’Hortus (rood). Voor velen onbekend maar royaal voorzien van een zeldzame rijkdom en rijpe vruchtenweelde. De prijs van € 37,50 meer dan waard. Die is goed bestand tegen de sterke smaak van de dry aged Wagyu (lauwwarm) met truffel-soja en verse zomertruffel, die toch nog een aardig herkenbare smaak blijkt te hebben, ook al is de wintervariant veel krachtiger. Het andere hoofdgerecht is superbe, ouderwetse en vlezige Zeeuwse kreeft – wat een contrast met die zuinige Canadeesjes. Deskundig ‘voorgekraakt’ en zwemmend in een weelderige botersaus, een maaltijd op zich. We eindigen met enerzijds passievrucht, karamel en vanille ijs, en aan de andere kant een technische en spectaculaire combinatie. Een krokante bol luna die bij het openspringen een zalvende sinaasappelcrème loslaat, versierd met krokante crumbels en een verfrissend vruchtenijsje. Bij NOON krijg je een heel aardig keukenconcept voorgeschoteld met mooie producten, die voor een belangrijk deel al in de mise en place zijn voorbereid. Geen trapezewerk op sterrenniveau, maar alleszins smakelijk. In combinatie met de schitterende ligging en het ambitieuze wijnconcept levert dat een waar genoegen voor een lunch of diner.

De menukaart begint met starters, van oesters tot Iberico-ham. Bij de voorgerechten gaat het om het sharen, dus samen eerlijk delen. Dan kies je twee of drie gerechtjes uit een aanbod van zo’n twaalf varianten. Per stuk komt dat op € 6,75. Voor de hoofdgerechten is het ouderwets kiezen uit een zevental mogelijkheden, van Asian Ribs tot truffelpasta, voor gemiddeld € 20,-. Een schotel fruits de mer is een van de specials, dan voor twee personen. Bij de desserts zit je net onder een tientje. De wijnkaart is behoorlijk onderscheidend voor een dergelijke zaak. Behalve een aantal open wijnen is er een ruim aanbod aan kwalitatieve soorten en huizen, met de nadruk op Italië en Frankrijk, met nog een uitstap naar Spanje en Duitsland. De Apostelhoeve heeft er zich als enige Limburgse wijn tussen genesteld. Het gaat hier van € 35 tot € 99, met een prijsmechanisme dat behoorlijk aantrekkelijk is voor echte wijnliefhebbers. De wijnen gaan gemiddeld goed twee keer over de kop, wat niet gebruikelijk is. Dat maakt dat er ook heel wat mensen in de eerste plaats voor de wijnen komen en daarbij de passende gerechten kiezen. Met name de duurdere wijnen worden dan aantrekkelijk.

Griend 6-7, Maastricht (NL) – noonmaastricht.nl

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.