Home > Culinair > Restaurant Da Vinci lanceert Cuvée Da Pé, genoemd naar Petro Kools

Restaurant Da Vinci lanceert Cuvée Da Pé, genoemd naar Petro Kools

Het is een opkomend verschijnsel, ook in Limburg: restaurants die hun eigen wijnen uitbrengen in een unieke samenwerking met wijnboeren. Geheel in overeenstemming met de eigen smaak en in een stijl die past bij de voorkeur van de gasten van het restaurant.

Ook sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een Limburgse wijn gelanceerd. Bijzonder is dat deze witte wijn niet is gemaakt druiven die afkomstig zijn van één Limburgs wijndomein, maar van twee: chardonnay van Wijngaard Kruisboom in Klimmen en souvignier gris van Wijndomein St. Martinus (Vijlen en Voerendaal). De ‘Cuvée Da Pé’ (genoemd naar Petro Kools) is gevinifieerd door oenoloog Stan Beurskens van St. Martinus en is speciaal gemaakt voor eigenaar-sommelier Petro Kools van restaurant Da Vinci. De wijn heeft een beperkte oplage van 800 stuks.

De witte wijn met jaargang 2018 op het etiket, is gemaakt van 60 procent chardonnay en 40 procent souvignier gris en is deels gelagerd op nieuwe Franse eiken vaten. Deze bijzondere wijn is volgens de initiatiefnemers een prachtig voorbeeld van de samenwerking tussen twee Zuid-Limburgse wijndomeinen met Petro Kools van sterrenrestaurant Da Vinci.

SVH Meestergastheer en sommelier Petro Kools laat weten trots te zijn op het feit dat deze speciale wijn naar hem vernoemd is. ,,De cuvée is met veel kennis samengesteld door Stan Beurskens van St. Martinus en de signatuur is in nauw overleg met de familie Maessen van Wijngaard Kruisboom tot stand gekomen. De wijn zit geweldig in elkaar. De combinatie van de klassieke chardonnay die de wijn diepte geeft en de frisheid en mooie zuurgraad van de souvignier gris levert in combinatie met de houtlagering een verleidelijk glas wijn op.”

De cuvée heeft volgens Kools een uitgesproken smaak die frisheid combineert met botertonen en een kruidige hint en waarin de chardonnay duidelijk aanwezig is. ,,Dat maakt dat hij niet alleen heel fijn is om als aperitief te drinken, maar dat hij ook gastronomisch breed inzetbaar is. Hij combineert goed met vis en schaal- en schelpdieren, maar ook bij kalfsvlees en gevogelte.”

Petro Kools is al jaren een liefhebber en ambassadeur van Limburgse wijnen. Vanaf de lancering van de eerste wijnen van Wijngaard Kruisboom in 2011 is hij nauw bij het domein van de familie Maessen betrokken geweest. ,,Zo maak ik jaarlijks de proefnotities van de nieuwe wijnen en was ik betrokken bij de keuze van de zo kenmerkende matglazen fles. De eerste jaren heeft Marcel Neven van voormalig Wijndomein Mauritius de vinificatie gedaan en vanaf jaargang 2018 heeft Stan Beurskens het advieswerk en de vinificatie overgenomen.”

In Petro’s Vinoteca in Maasbracht ligt een collectie van ruim 1000 verschillende wijnen uit de hele wereld, waaronder een groot aantal Limburgse wijnen. De wijnkaart werd onlangs door het vooraanstaande Amerikaanse magazine Wine Spectator onderscheiden met de Best of Award of Excellence 2020.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu