Restaurant Atelier: een zwoele zomeravond in hartje Gulpen
Voor ons diner vanavond moeten we met het openbaar vervoer een stukje het Heuvelland in. De ervaring begint hier al. Waar ik ben opgegroeid te midden van de glooiende heuvels van Zuid-Limburg ben opgegroeid, is mijn gezelschap van vanavond geboren en getogen in Parkstad. Dit stukje Limburg bekijkt ze met andere ogen. ,,Wat is het mooi hier. Daar ben ik me nooit bewust van geweest.’’
Fingerfood
We zijn vanavond te gast bij Restaurant Atelier in Gulpen, het restaurant van Hans en Ellen Kickartz dat dit jaar 20 jaar bestaat. We worden ontvangen door Varsha Ubachs, de assistent-sommelier van de zaak, en mogen een plaatsje uitzoeken op het nu nog lege terras. Gedurende deze heerlijke zomeravond zal dit langzaam maar zeker vol raken. We beginnen deze mooie avond op aanraden van Varsha met de huiscocktail op basis champagne, cognac, vlierbloesem, tijm en citroen. Deze is super fris, doet ergens een beetje denken aan Hugo en de cognac is – gelukkig – qua smaak niet té aanwezig. Bij het aperitief komen drie fingerfoods, waaronder een crème brûlée van piccalilly die toch écht naar crème brûlée smaakt, een tartelette filet american met pit en merengue met een colombo kerrie waar basically elke kerrie die ik tot nog toe heb gegeten het tegen aflegt.
Olie, crème fraîche & Marrokaanse kruiden
Als we het hebben over brood met boter/olijfolie serveren, scoort Restaurant Atelier 11 punten op een schaal van 0 tot 10. ,,Niet roeren, gewoon dippen’’ vertelt onze gastvrouw terwijl ze een flinke scheut olijfolie over de met Marokkaanse kruiden en pijnboompitten versierde crème fraîche giet. Naast het mengsel ligt brood dat echt nét uit de oven komt. Ik dip, proef en geniet met volle teugen.
Bij het dip-mengsel genieten we nog van een amuse alvorens het diner echt start: gerookte paling, gelakt en gebrand met honing en soja op een schuim van mierikswortel, bieslook en roggebrood. De mousse in dit gerecht is heel zacht, luchtig en smaakvol, waarbij de mierikswortel het geheel een bijzondere twist geeft.
#1 Hamachi
Het worden vijf gangen vandaag vertelt de gastvrouw ons. We beginnen met hamachi, dat is een van oorsprong Japanse vissoort (makreel) die veelal in sushi wordt gebruikt. Vandaag wordt hij geserveerd in de vorm van exclusieve sushi, met onder meer gepofte quinoa in plaats van rijst, krokante nori en groene tijgertomaat. Verfrissend, zomers en met een subtiele, zachte smaak van de vis. Mooi in combinatie met de frisse, bio-dynamische Cuvée Cécile van Domaine Malavieille uit de Languedoc.
#2 Langoustine
Voor de tweede gang wordt eerst een feestelijk glaasje Provençaalse rosé ingeschonken. De La vie en rose van Château Roubine heeft namelijk aan de onderzijde van de fles een grote roos in het glas geblazen. Leuk, vooral als je je bedenkt dat deze voornamelijk zichtbaar is voor eenieder die te diep in het glaasje (lees: de fles) heeft gekeken. Het gerecht hierbij, bestaande uit een grote langoustine, een krachtige reductie van langoustine en vers sap van gele paprika, is een plaatje om naar te kijken en al net zo lekker. De geur van gele paprika overheerst en gaat heerlijk in combinatie met de reductie van langoustine. Dit is zo’n typisch gevalletje waarvan je het bord tot de laatste druppel schoon-eet. Wij wel in elk geval.
#3 Zeeduivel
De medaillon van zeeduivel, tartaar van scheermesjes en gezouten citroen die volgen wordt overschonken met een rijke saus van zeeduivel, gevogelte en een vleugje tomaat. Deze saus is heerlijk romig, niet te zuur. Het stukje zeeduivel is heerlijk zacht gegaard en de tartaar van scheermesjes mooi krokant. De onderdelen smelten naadloos samen en vormen een bijzondere combinatie. Bij de zeeduivel drinken we een glaasje La Dame Blanche du Sud Domaine van Grangeneuve uit de Zuidelijke Rhône. Niet zomaar de volgende wijn op de kaart van Atelier, maar van een wijnhuis waar JRE, het restaurantgezelschap voor jonge chefs waar ook Atelier lid van is, samen van importeert.
#4 Lam
Het hoofdgerecht van vanavond is lamsrugfilet, overbakken met kruidenkorst en geserveerd met krokante aardappeltjes, asperges = we zitten tijdens ons bezoek nog volop in de aspergetijd – en eekhoorntjesbrood. Ik ben zelf altijd een beetje bang wanneer er lam op het menu staat, dat vind ik óf lekker, óf helemaal niet. Restaurant Atelier valt in die eerste categorie: niet te groot, mooi mals en met een subtiele smaak. De kruidenkorst ‘is wel erg fijn’ schrijf ik in mijn notitieboekje. Het stukje lamsschouder doet qua smaak en textuur denken aan een stukje zwezerik. De koning der paddenstoelen als kers op de taart erbij en met een heerlijk glaasje Aglianico Rubrato van het Italiaanse wijnhuis Fuedi di San Gregorio erbij.
#5 Mango
We sluiten het vijfgangenmenu af met een Pacherenc du Vic-Bilh, een donkere dessertwijn op basis van gros manseng en petit manseng, die net op het randje tussen zoet en droog zit. Bij de fruitige dessertwijn, eten we een tevens fruitig dessert, bestaande uit een sorbet van mango, romige rijst, krokante kokos en gemberbier. Het geheel heeft hinten van kokos, maar deze zijn niet te overheersend (gelukkig), de rijst is warm, dat is een leuke afwisseling. Het geheel is zomers, licht en luchtig en daarmee een heerlijke afsluiter van ons diner.
Bij de koffie, die geserveerd wordt met drie overheerlijke friandises besluiten we dat het een heerlijke avond was.
Menu
Wij genoten vanavond van gerechten van zowel van het inspiratie- en het JRE menu. Beide zijn beschikbaar in vier tot acht gangen variant en variëren in prijs tussen 56,60 tot 108,50 euro. Begeleidende wijnarrangementen worden geschonken voor 34 tot 62 euro. In aanvulling op deze twee menu’s serveert Atelier tevens een speciaal lunchmenu (twee tot vier gangen) en zijn de klassiekers tevens à la carte te bestellen.
Met ingang van 1 november 2019 kent Restaurant Atelier nieuwe openingstijden, zij sluiten dan op zondagavond, maandag en dinsdag. Op woensdagavond staat er een speciaal woensdagarrangement op het menu.
Restaurant Atelier – Markt 9 – www.restaurantatelier.nl