Home > Culinair > Reis & Spijs: een culinaire herinnering aan de schoonheid van Zuid-Limburg

Reis & Spijs: een culinaire herinnering aan de schoonheid van Zuid-Limburg

Afgelopen weekend vond de tweede editie plaats van Reis & Spijs Culinaire Kastelenroute. Aan de autotocht namen zo’n 300 mensen deel, verspreid over  twee dagen en diverse tijdvakken, waarbij het elke deelnemer vrijstond zijn eigen tempo aan te houden. De tocht was georganiseerd door Reis & Spijs, in samenwerking met Chapeau.

De route omvatte een tocht langs vijf Limburgse kastelen, waar de deelnemers werden getrakteerd op een culinair gerechtje en een drankje. Wijzelf reden de tocht op zondagmiddag, waarbij we het helaas moesten doen zonder een temperatuur van 20 graden en een stralend zonnetje. Gelukkig zag het er aan het begin van de tocht al naar uit dat het het grootste gedeelte van de dag droog zou blijven, met hier en daar een opklaring. Een positief begin.

Wij starten onze Reis & Spijs-route bij Kasteel Schaloen in Schin op Geul. Een prachtig kasteel (nabij Valkenburg) dat wellicht iets minder bekend is bij het grote publiek. Vandaag straalt het in al zijn trots en glorie in de volle zon die even haar gezicht laat zien. Een plaatje. We kunnen ons hier zo prachtige zomerse bruiloftstaferelen bij voorstellen. In de brasserie nuttigen wij ons eerste gerechtje, een smaakvolle vitello tonato.

We rijden door het mooie Zuid-Limburgse Heuvelland. Via kleine weggetjes leidt de route ons door kleine gehuchtjes en kerkdorpjes als Schoonbron, Ransdaal en Winthagen naar onze volgende bestemming: Abdij Rolduc in Kerkrade.

Het grootste abdijcomplex van de Benelux – een UNESCO-monument – is  op zichzelf al een bezoek waard. Anno 2020 biedt de locatie verschillende facetten: van hotel tot restaurant en van terras tot conferentieoord. De exploitatie is onlangs overgenomen door Different Hotels (hotel) en Van Melick Groep (culinaire verzorging). We mogen plaatsnemen in een van de mooie kloosterzalen, waar we als gerechtje een winterse puree geserveerd krijgen.

Terug in de auto vervolgen we onze weg via onder meer Voerendaal en Weustenrade om uiteindelijk te arriveren bij Kasteel Hoensbroek. Ook een prachtig kasteel, waar op de binnenplaats veel grote gezelschapsspelen staan uitgestald. Ook op deze locatie verzorgt Van Melick Catering vandaag het eten. We krijgen hier een smaakvolle kip-curry met rijst aangeboden.

We verlaten de regio Parkstad en begeven ons richting Maastricht. Hulsberg, Schimmert en Houthem zijn enkele plaatsjes die we op deze weg aandoen. Om vervolgens aan te komen bij Buitenplaats Vaeshartelt. Deze locatie beschikt over diverse prachtige terrassen, maar helaas laat het weer niet toe, dat we hier gebruik van maken. Maar dat is geen straf: het hotel is onlangs ook van binnen grondig gerestyled. Zeker een bezoekje waard! We krijgen een huisgemaakte pompoensoep aan tafel geserveerd. Zeer smaakvol en ideaal bij deze herfstachtige temperaturen.

Hop, terug de auto in voor de laatste korte etappe! We begeven ons naar de andere kant van Maastricht, namelijk Château Neercanne, pal op de grens tussen Nederland en België. We worden welkom geheten en meegenomen naar de befaamde sfeervolle grotten. Een zeer bijzondere afsluiting van de dag in een bijzondere omgeving. We besluiten onze culinaire tocht met een glaasje witte wijn van Hoeve Nekum in combinatie met een verfijnd bordje gerookte zalm.

We blikken terug op een mooie dag, waarop we vijf Limburgse pareltjes wat beter hebben mogen leren kennen. Opnieuw zijn we eraan herinnerd hoe mooi het Zuid-Limburgse landschap wel niet is. Daar hoeft het helemaal geen 20 graden voor te zijn!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.