Regionaal Voedselsysteem Limburg presenteert broodje Limburg
Tijdens een persbijeenkomst van Regionaal Voedelsysteem Limburg (RVS-LB) is donderdagochtend het ‘Broodje Limburg’ gepresenteerd. Ook was er aandacht voor het zero emissie stadslogistiek-initiatief van ’t Vitamientje, en een oproep tot samenwerking.
Het dieet van de gemiddelde Limburger bestaat voor slechts twee procent uit streekproducten. En dat terwijl vrijwel alles bloeit en groeit in deze regio. Regionaal Voedelsysteem Limburg, of; RVS-LB, is een Limburgse stichting die de komende jaren de consumptie van eigen streekproducten wil verhogen naar 25 procent, om zo bij te dragen aan de vitaliteit, circulariteit, economie en het toerisme van de regio. Om dat doel te bereiken, zijn er tal van initiatieven in het leven geroepen.
Een van die is het ‘Broodje Limburg’ – niet te verwarren met het broodje Limburger van Bufkes. Het idee voor dit broodje ontstond als een afstudeerproject aan het Stella Maris College met als doel jongeren bewuster en gezonder te laten leven. Stijn Hendriks en Ilse van Eerd, dochter van de bekende streekbakker Frank van Eerd, hebben het idee verwezenlijkt in een broodje met louter ingrediënten van Limburgsde bodem; tritordeum, spelt, bierbostel van Gulpener en lupinemeel van De Poshoof. Het doel is dat dit broodje, boordevol eiwitten en vezels, binnenkort daadwerkelijk op scholen in Limburg wordt verkocht.
Een tweede aandachtspunt tijdens de persbijeenkomst was de distributie van streekproducten in de regio. Immers is het ontbreken van een hoogwaardig logistiek netwerk voor streekproducenten één van de voornaamste redenen waarom Limburgers zo weinig streekproducten nuttigen. Groente en fruitgroothandel ’t Vitamientje, een van de partners van RVS-LB, heeft de stap gewaagd om hier verschil in te maken. Het bedrijf heeft dit jaar drie elektrische gekoelde bakwagens in gebruik genomen om emissievrije leveringen mogelijk te maken. „De wagens laden op met de stroom van de 500 panelen op het dak van onze locatie in Gronsveld. Op deze manier kunnen we dagelijks gezonde producten aan de horeca en zorg leveren, en bijdragen aan een gezonde leefomgeving’’, zegt directeur van ’t Vitamientje Raymond Wintjens.
Een prachtig initiatief, zo concludeerde de organisatie. Maar, was de kritische noot aan het einde van de persbijeenkomst, „om écht verschil te maken, vragen we horeca, retail, overheid en instellingen de handen ineen te slaan en streekproducten structureel op te nemen in hun aanbod. Alleen dan kunnen we werken aan een duurzamere toekomst, waarin regionaal en lokaal geproduceerd voedsel een centrale rol speelt.’’