Home > Culinair > Recordomzetten voor Limburgse restaurants

Recordomzetten voor Limburgse restaurants

Veel Limburgse toprestaurants blijken een recordzomer te hebben beleefd, met ongekende bezoekersaantallen en omzetten. De oorzaak is waarschijnlijk dat veel eigen klanten niet met vakantie naar het buitenland zijn geweest en hun geld in de eigen regio hebben uitgegeven. Daar bovenop komen de grote aantal toeristen vanuit de rest van Nederland en de Belgische en Duitse grensstreek.

„Ik heb nog nooit zo hard gewerkt”, zegt Sandra van de Bunt van 1-sterrenzaak De Leuf in Ubachsberg. „We zitten gewoon elke avond vol, dat is voor ons ongekend. En ik dacht dat het in september wel zou afzwakken, maar de reserveringen lopen gewoon door. We zien ook veel Belgen. We horen dat zij het prettig vinden dat ze niet met mondkapje bediend worden.”

Ralph Hermans van restaurant Rantree in Maastricht (*) noemt het een ongelooflijke zomer. „Juli was voor ons nog veel beter dan de decembermaand  met kerst en oudjaar erbij. En de rest van het jaar ziet er qua reserveringen ook heel goed uit.”

Restaurant Brut 172 in Reijmerstok had zich volgens eigenaar Hans van Wolde geen betere start kunnen bedenken. „Werkelijk een droomstart. We hebben in juli en augustus gewoon elke middag en avond vol gezeten, we hebben geen enkele lege tafel gehad. En het loopt door want we zitten tot en met oktober vol, dan zijn er hooguit nog een paar tafeltjes tijdens de lunch te krijgen. Dit is echt niet normaal, maar ik ben er natuurlijk erg blij mee. Zeker in zo’n nieuwe zaak moet je even afwachten hoe het gaat, maar we kunnen ons volledig concentreren op de kwaliteit die we telkens een tandje opschroeven.”

Beste zomer ooit

Directeur Yannick Bouts van restaurant La Source (**) in domaine La Butte Aux Bois in Lanaken spreekt van een fantastische zomer. „De mensen zijn in de buurt gebleven en hebben zich lekker laten verwennen. Wij zijn heel positief gestemd.”

Ook restaurant One (*) in Roermond heeft prachtige zomermaanden beleefd. „Dit had ik echt niet verwacht”, zegt patron Edwin Soumang. „Wij hebben gelukkig de ruimte om de tafels uit elkaar te zetten en daardoor hebben wij vol kunnen draaien met ‘s avonds zo’n 65 couverts. Praktisch elke avond zitten we vol en ook de lunches draaien veel beter dan normaal. We zullen er de periode van twee en een halve maand dat we dicht moesten vanwege corona niet helemaal mee kunnen compenseren, maar het maakt toch veel goed. En ook september ziet er qua reservering heel behoorlijk uit. Dus we zijn heel tevreden. Alleen hebben we, net als veel andere collega’s, geen vakantie gehad. Nou ja, dat halen we dan wel een keer in.”

Soumang hoort van collega’s in de Randstad dat de restaurants het daar een stuk lastiger hebben. „Ik denk dat veel mensen uit de grote steden juist naar regio’s zoals Limburg zijn getrokken en dat hebben we goed kunnen merken.”

Ook in het segment onder de sterrenzaken zijn er positieve geluiden te horen. In Maastricht valt te horen de restaurants daar nog nooit zo’n goede zomer hebben gedraaid. Armand Vliegen van Bouchon d’en Face: „In juli hebben we bijna een dubbele omzet gedraaid ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Er wordt met twee shifts gewerkt om aan de coronaregels te kunnen voldoen, maar daar hebben de klanten geen problemen mee.”

Mede door het goede weer heeft Café Sjiek een uitstekend zomerseizoen gehad. „We mochten van de gemeente een stukje grasperk erbij nemen, dat was wel fijn”, zegt Robin Berben. „De toeloop van de gasten was zo groot, dat we ons genoodzaakt zagen om elke dag ook al tijdens de lunch open te gaan. Dat heeft heel goed uitgepakt. Het was natuurlijk ook nodig na al die ellende, dat geeft ons weer moed.”

Deze week ging het populaire restaurant Harry’s in Hotel Beaumont na een grondige verbouwing weer open. En daar zat het al meteen vol bij de lunch en diner.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.