Culinair

Rantrée en Poshoorn: begrip voor niet doorgaan middernachtelijk diner

tekst Maarten van Laarhoven

De Maastrichtse sterrenchef Ralph Hermans en zijn echtgenote Jennifer hadden er echt naar uitgekeken: ze zouden op 1 juni om één minuut na middernacht de deuren van hun restaurant Rantrée openen, om zo na twee maanden van gedwongen sluiting de eerste 24 gasten te mogen verwennen in een bijzondere ambiance. Keurig volgens de protocollen, dus met inachtneming van de voorgeschreven anderhalve meter afstand.

Helaas kan het feest niet doorgaan, zo werd gisteren duidelijk uit de persconferentie van premier Mark Rutte. De horeca mag met ingang van maandag 1 juni definitief open, zij het onder strikte voorwaarden en niet voor 12 uur ’s middags. ,,Ik snap het natuurlijk wel, maar toch is het een kleine teleurstelling”, bekent Hermans. ,,Vooral ook omdat ze mensen zo enthousiast reageerden. Een dag nadat we op Facebook bekend hadden gemaakt wat we van plan waren, zaten we al vol. Gelukkig hebben we inmiddels meer dan de helft van deze gasten op een ander moment in de week een plekje kunnen geven.”

 

In de maanden juni, juli en augustus is Rantrée zeven dag per week geopend voor zowel lunch als diner. Hermans. ,,Het loopt lekker met de reserveringen. Dus we mogen zeker niet klagen.”

Klagen doet ook Yves Mullenders van Stadsherberg De Poshoorn niet. Ook hij had het idee opgevat om – bij wijze van ludiek gebaar – vlak na middernacht met de eerste 24 gasten te toosten op een gezonde toekomst.  ,,Voor ons was het vooral een aardigheidje en eigenlijk niet meer dan dat”, relativeert Mullenders het niet kunnen doorgaan van zijn plan.

Dat het kabinet een stokje heeft gestoken voor zijn initiatief om er al op maandag 1 juni vanaf één minuut over twaalf te zijn voor zijn gasten, kan hij vanuit de visie van de overheid best begrijpen, zegt hij. Want stel dat iedereen het zou doen. Dan zou het wellicht al snel een oncontroleerbare chaos worden. ,,Je hebt altijd horecaondernemers die hun kans schoon zien en van zoiets een verdienmodel gaan maken, maar dat is nooit onze intentie geweest. We wilden gewoon iets extra’s doen. Iedereen heeft er weer zin in, ook ons personeel. Ik had binnen de kortste keren drie mensen die die avond wilden werken.”

De Poshoorn heeft als belangrijke troef dat de zaak beschikt over een prachtig gelegen, zonovergoten terras. ,,Daar is iedereen op 1 juni vanaf één minuut na twaalf uur ’s middags van harte welkom”, aldus Mullenders.

Bij Rantrée hebben ze lang gewikt en gewogen, maar de kogel is door de kerk: de komende maanden combineren ze het runnen van de sterrenzaak met een afhaal- en bezorgservice. Met een gastronomisch keuzemenu en een barbecuepakket met vlees dat op hoogstaande wijze sous-vide is voorgegaard. Ralph Hermans: ,,Eerst waren dat allemaal niet van plan, maar we merken dat er vraag naar dat soort dingen is. Met Moederdag hebben we 500 thuismenu’s gedraaid. Op een dergelijk aantal rekenen we zeker niet, maar ik heb 22 man personeel in dienst, dus alles wat we extra kunnen doen is meegenomen.”

Daarnaast koken Hermans en zijn team indien gewenst bij mensen thuis. ,,Wij krijgen geregeld grotere groepen van acht of meer personen, die iets bijzonders te vieren hebben. Die zouden we nu van elkaar moeten scheiden door ze aan aparte tafels te laten plaatsnemen. Ik kan me voorstellen dat dat geen aantrekkelijke gedachte is. Een chef die bij je thuis komt koken, kan in dat soort gevallen een oplossing zijn.”

Voor gasten die niet kunnen of willen wachten tot 1 juni, heeft Hermans toch een positief bericht. ,,We gaan niet op 1 juni open, maar al al op 28 mei. Weliswaar in samenwerking met het hotel waarmee we samen in één gebouw zitten, maar toch. Op die manier zijn we toch nog wat eerder.”

 

 

 

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Culinair

,

De Poshoorn, Rantrée

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws