Home > Culinair > Ralf Berendsen maakt beste dessert van België

Ralf Berendsen maakt beste dessert van België

Chef Ralf Berendsen van het gelijknamige tweesterrenrestaurant in La Butte aux Bois in Lanaken maakt volgens de nieuwste Belgische editie van de culinaire gids Gault&Millau het beste dessert van België. Het gaat om zijn ‘trilogie rond maracuja’.

De gids bejubelt de ‘rinse smaak van passievrucht, zowel in een magistrale klassieke soufflé met sorbet, als in een knipoog naar solero-ijs, met als slot een semifreddo van witte chocolade en gel plus karamel van passievrucht’.

In het algemeen looft Gault&Millau , zijn lichte, zachte stijl van koken, ‘uitermate precieuze cuissons, zijn subtiel geschakeerde sauzen, heldere bordpresentatie en intelligent opgebouwde meergangen-menu’s’

Het restaurant van Berendsen stijgt bij Gault&Millau een half punt naar 17,5/20 punten. Berendsen kreeg net als vorig jaar vier koksmutsen (toques) toebedeeld, de hoogst haalbare onderscheiding voor een individuele chef.

,,La Source, het gastronomisch restaurant van hotel La Butte aux Bois, werd recent omgedoopt tot restaurant ‘Ralf Berendsen’”, aldus Gault&Millau ,,Bij die herstart hoorde ook een renovatie, waardoor gasten hier nog meer comfort ervaren. Een indrukwekkende zaalbrigade onder leiding van maître Ylja Berends straalt klasse en professionalisme uit. De keuken van chef Berendsen lijkt nog aan intensiteit en maturiteit gewonnen te hebben.”

Ook restaurant Altermezzo in Tongeren deed het weer een stukje beter dan vorig jaar. Het restaurant van de jonge ‘selfmade’ chef Jo Grootaers steeg van 16 naar 16,5 punt.  ,,Jo Grootaers onderscheidt zich ondanks zijn jonge leeftijd al vele jaren door rijk smakende gerechten die hij in een vernieuwd interieur zorgvuldig afgelijnd op het bord brengt. Hij toont tegelijkertijd daarbij een scherp oog voor een paar details die de strakke composities nog meer expressie geven. Die evolutie levert deze chef weerom een verhoogde quotering op. De vierde toque komt dichtbij!”

Restaurant de Slagmolen in Oudsbergen blijft met 18/20 de nummer een in de Provincie Belgisch Limburg.

De Vlaamse ontdekking van het jaar was dit jaar volgens Gault&Millau, het Klost’r in Riemst, van chef Pieter Kellens. Waar men graag werkt met verse seizoensgebonden producten, met weinig tierlantijntjes. Met 13,5/20 is het ook de hoogste Limburgse nieuwkomer.

De titel van ‘De Beste bierkaart van België en Luxemburg’, gaat naar restaurant Taratata in Hasselt, waar vooral craft beers van kleine brouwerijen de boventoon voeren.

In totaal worden er 113 Belgisch Limburgse adressen opgesomd in de nieuwe gids.

In Wallonië zijn er twee opvallende nieuwkomers, die meteen 16/20 punten scoren:  restaurant Toma in het centrum van Luik en restaurant Grand Verre in Durbuy.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.