Home > Culinair > Puur1720, oerdegelijke smaken

Puur1720, oerdegelijke smaken

In een voormalige boerderij, die nadien ook nog dienstdeed als tuincentrum, zijn de pandeigenaren Jean en Monique Spierts een restaurant begonnen met achter het fornuis de Duitse chef Michael Wolf, die vlak over de grens ooit nog een Michelin-ster behaalde. De zaak had voorheen al twee andere restaurantuitbaters, maar die hebben het niet gered, waarna het echtpaar Spierts maar zelf het voortouw nam met Wolf als smaakbepaler.

Omdat het een oude boerderij betreft zitten er behoorlijk wat eikenhouten balken in de constructie en die bepalen samen met de oude bakstenen het interieur. De vloerhoogte binnen het restaurant is heel gevarieerd. Niet overzichtelijk, wel ‘knus’, al zal dat voor het bedienend personeel een extra uitdaging zijn. De eigenaren hebben gelukkig assistentie in de bediening. Er hang ook hedendaagse kunst aan de muur maar die blijft niet lang op het netvlies hangen en contrasteert nogal met de rustieke inrichting. Op deze doordeweekse avond zitten er zo’n twintig gasten in de zaak en de chef moet er hard aan trekken om die allemaal van de gekozen gerechten te voorzien. Daarom zit er af en toe aardig wat tijd tussen de gangen.

We krijgen als mondvermaakje een royale, romige kokosnootpanacotta met pikant zoet-zuurcontrast, zoete aardappelpuree en mozarellakaas. We drinken om te beginnen een glas krachtige Grüner Veltliner van Kurt Angerer, goed en expressief, voor € 6,50 per glas. Het voorgerecht dient zich aan in de vorm van carpaccio van rund met kruiden. Goede producten, stevige smaak, ruime portie.

Een ander voorgerecht is lauwwarme gerookte zalm, iets gaar maar goed van smaak en royaal omgeven door mierikswortel, een smeuïge crème met zalmeitjes en een zeer frisse tartaar van komkommer met doperwten. Plus apart een hartige, gemengde sla met een te zoete dressing. Verder een gevarieerd en contrastrijk voorgerecht.

De bestelde fles Seeger Blauer Sparburgunder 2019 uit het Duitse Baden blijkt een goede keuze. Prachtige kleur, frisse, aardse tonen in een krokant-sappige materie met spanning en een dynamische finale, voor € 49 per fles.

Het tussengerecht van rode mul met tomaat en artisjok is krachtig van smaak, waarbij het zout iets overheerst. Ook hier is gewerkt met goede producten. Op het andere bord saltimbocca van de bloedduif met oesterzwam: een heerlijk duifje maar wat een giga-portie als tussengerecht. De combinatie oesterzwam en duif is groots – wel is alles heel erg ‘op smaak’, oftewel nogal zout en diep getrokken. De puree van Urwortel blijkt smaakrijk.

Het hoofdgerecht van kalfsvlees met spitskool en peultjes wordt begeleid met een zware, flink gebonden saus. Het vlees is mooi zacht gebraden. De chef houdt de lijn van ietwat ruim zout bij dit gerecht vast. De portie is wederom gul.

Nog een hoofdgerecht en dat is zeebaars met aardappelgnocchi à la Puttanesca met kreeften-jus. Prima verse en frisse zeebaars, wat aan de gare kant. De gefrituurde goncchi zijn wel erg zout en ook hoog op smaak. De macedoine van beetgare groenten past goed bij de zeebaars.

Eigenlijk zijn we na drie gerechten helemaal voorzien, maar we proeven dan toch nog van het dessert dat bestaat uit chocolade met vanille-ijs en verse vruchten. Eenvoudig maar lekker.

De keuken van Puur doet de naam eer aan in de zin dat er met mooie producten wordt gewerkt die op traditionele wijze in ruime porties bereid worden. Dat leidt niet tot culinaire avonturen, maar je kunt er goed eten en de ontvangst is hartelijk.

Chef Michael Wolf doet het op sommige avonden vooralsnog alleen achter de pannen. Dat verklaart waarom er met één menu wordt gewerkt en daarnaast een beperkte à la carte met gerechten uit dat menu. Vanaf 3 gangen (€ 45), gaat het telkens met een tientje omhoog bij elke gang meer, tot aan zeven gangen voor € 85. À la carte zitten de voorgerechten rond de € 18, de hoofdgerechten rond € 30. Het menu bestaat uit klassieke gerechten met herkenbare producten. De wijnkaart biedt voldoende en gevarieerde keuze binnen de bewust gekozen, bescheiden opzet met als doel een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voldoende goede wijnen onder de € 40 per fles. Wijnarrangementen zijn beschikbaar.

Rijksweg 122, Lemiers (NL) – puur1720.nl

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.