Home > Culinair > Proeven van honderd jaar Wijnhandel Léon Colaris in sfeervolle Paterskerk in Weert

Proeven van honderd jaar Wijnhandel Léon Colaris in sfeervolle Paterskerk in Weert

Stilstaan bij het honderdjarig bestaan van een iconische Limburgse wijnhandel. Op een plek waar wijn eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld heeft én waar – naar goed katholiek gebruik – altijd water bij de wijn gedaan is: de laatgotische Paterskerk, fraai gelegen op de Biest in Weert, net buiten het stadcentrum van deze midden-Limburgse gemeente.

De naar schatting 750 genodigden die het afgelopen weekend – verspreid over twee dagen – aanwezig waren bij de uitgebreide degustatie ter gelegenheid van het eeuwfeest van de fameuze Weerter Wijnhandel Léon Colaris, hadden zich geen betere plek kunnen wensen om zich een paar uur lang te laven aan hun liefhebberij. Gezellig proevend – en gezellig keuvelend – maakten zij, proefformulieren in de hand, een uitgebreide ronde langs de internationale Europerse wijnhuizen waar Colaris al sinds jaar en dag mee samenwerkt.

Terwijl de zon uitbundig speelde met de glas-in-loodramen van de uit 1461 daterende Paterskerk – tegenwoordig een locatie voor bijzondere evenementen – fonkelden de mooiste wijnen in de glazen. Tot groot genoegen van de pas derde directeur op rij, Ruud Heuvelmans. Hij trad ruim 32 jaar geleden, in 1986 om precies te zijn, als jongste bediende in dienst bij Leon Colaris, na eerst in Heerlen de hotelschool te hebben afgerond. Tijdens deze hoog aangeschreven vakopleiding – en met name tijdens de wijnreizen die hij in het kader van deze studie maakte – begon hij zich te interesseren voor de klassieke Franse wijngebieden, vertelde hij zaterdag. Een interesse die hij bij Colaris pas goed tot ontwikkeling kon brengen, onder de bezielende leiding van zijn inmiddels bijna 83-jarige voorganger Jacques van Pol, die eveneens bij de eeuwproeverij aanwezig was, om herinneringen op de halen met oude klanten. „Van meneer van Pol heb ik altijd alle vrijheid gekregen,” aldus Heuvelmans, die in 1995 samen met zijn collega door Hubrecht Duijker, de ‘godfather’ van de Nederlandse wijnschrijvers, werd uitgeroepen tot ‘Wijnkoper van het Jaar’. Een prestatie die hij in 2012 in zijn eentje wist te evenaren. „Dat zegt niet zozeer iets over mij, als wel over het bedrijf. We hebben altijd goed gescoord als het gaat om consistentie, klantvriendelijkheid en betrouwbaarheid.”

Het zijn begrippen waarmee Wijnhandel Léon Colaris zich nog altijd manifesteert in de markt. „We verkopen wijnen in alle prijsklassen, maar zijn historisch ook ijzersterk in het bemachtigen van de allerbeste wijnen tegen gunstige prijzen. We hebben inmiddels vier mensen in dienst die zich volledig richten op de private sales. Wijn is – zeker onder de huidige omstandigheden – een prachtig product om in te beleggen. Is het niet met de bedoeling om ze later weer te verkopen, dan toch zeker om ze over enige tijd zelf te drinken. Als onderdeel van een grote inkooporganisatie kan Wijnhandel Léon Colaris elk jaar opnieuw beschikken over aanzienlijke allocaties, waarvoor onze klanten zich onder andere en primeur kunnen inschrijven. Wij hebben de beschikking over zo’n beetje alle top-bordeaux, al hebben we ook zeer betaalbare wijnen uit die streek, waaronder Le Tour de By, dat al sinds 1975 ons paradepaardje is.”

In de honderd jaar dat Wijnhandel Léon Colaris bestaat, is lange tijd veel hetzelfde gebleven. Pas de laatste twintig jaar is een veel breder publiek zich gaan toeleggen op het kunnen waarderen van mooie wijnen, aldus Heuvelmans. „Dat hebben wij als wijnhandel ook gezien in de coronatijd, toen mensen als gevolg van de gedwongen horecasluiting vaker uitgebreid thuis gingen koken en daarbij mooie wijnen wilden drinken. Het is een ontwikkeling die ons als branche veel goed gedaan heeft.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.